Det er rift om tomtene i store byer, og nettopp derfor er det slik at i storbyer verden over er det mest vanlig - og ikke minst økonomisk mulig - å bo i leilighet. Urban vekst må møtes med god og kreativ arkitektur, og få steder er de like gode på det som i en av verdens største og mest tettbebodde storbyer, Tokyo.

Det var nettopp denne utfordringen, som bestod av en svært smal og innebygget tomt midt i millionbyen, arkitektene fra Milligram arkitektkontor i Tokyo stod ovenfor med huset som senere fikk navnet "Flagpole House".

Tynn tomt

I Tokyo, som i storbyer ellers, vil mange gjerne bo så sentralt som mulig, og dermed spare tid på både arbeids- og skolevei om det kan la seg gjøre. Det var i alle fall det som var drømmen for familien som hadde funnet denne tilsynelatende ubebyggelige tomten i bydelen Meguro-ku i Tokyo.

- De kom til oss med utfordringen å skape dem et funksjonelt hjem på det som i aller høyeste grad må kunne sies å være en vanskelig tomt, forklarer arkitekt Tomoyuki Utsumi til Klikk.no.

- Det begrensede området som var til rådighet måtte utnyttes maksimalt om man i det hele tatt skulle kunne få til noe som ble beboelig og av akseptert størrelse.

Unik arkitektur i Japan.

SOM EN FLAGGSTANG: Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor dette huset kalles "Flagpole House". © FOTO: milligram

Tenkte sidelengs

Løsningen arkitektene kom opp med var å både tenke "sidelengs" når det gjaldt utforming av rom, og i tillegg bruke høyde på boligen for å legge til sårt trengte kvadratmetre.

- På mange måter kan man si at det var utfordringene som ble løsningen, forklarer Utsumi.

- Det å bli tvunget til å se nye måter å bo og leve på fordi rommet og plassen krever det, det ble til slutt det som skapte dette huset.

Ifølge designnettstedet Busyboo har arkitektene fra Milligram maksimert det kompakte interiøret og skapt et hjem som både føles komplett og komfortabelt, i tillegg til å være ytterst funksjonelt.

Hvit velkomst

Det meste på dette huset, minus et panel midt fremme i fronten på huset, er holdt i hvitt. Dette var et gjennomtenkt grep fra arkitektenes side både for å oppnå en visuell effekt fra utsiden, og også for en følelse av større plass på innsiden.

Arkitektur i Japan.

SMALT: Dette huset i Tokyo er et eksempel på at man kan få til et smart og funksjonelt hus på en både liten og vanskelig tomt. © FOTO: milligram

Smarte løsninger på smal tomt.

TENKTE I HØYDEN: Den smale tomten bød på utfordringer for arkitektene, som måtte utnytte høyden for å få plass til nødvendige rom i huset. © FOTO: milligram

- Når du nærmer deg huset, fremstår det mest av alt som et hvitt rektangel, forklarer nettstedet Busyboo.

- Mot front dominerer en gigantisk stål-konstruksjon med synlige bolter og fester, noe som gjør at den på mange måter ser ut som en gigantisk inngangsdør.

I realiteten er døren plassert under denne konstruksjonen, litt tilbaketrukket innover i en opplyst korridor.

- På denne måten er døren beskyttet fra vær og vind slik den ligger, forklarer Utsumi.

- Korridoren, som ved hjelp av lyset drar blikket innover, gjør at man umiddelbart føler at huset er større og mer romslig enn det er.

Åpne romløsninger

Inne i Flagpole House har arkitektene benyttet seg av åpne romløsninger, også et triks ofte benyttet for å maksimere følelsen av rom og plass.

- Alle rom og områder av huset er åpnet opp mot hverandre, enten helt eller delvis, forklarer nettstedet Busyboo.

- I første etasje finner man soverom og bad, hvor man på sistenevnte har benyttet seg av en smal vegg i heltre for å kunne oppnå litt privatliv.

Slik bygget de på en vanskelig tomt.

UTNYTTET LENGDEN: Rommene i dette huset er lange og smale, men fungerer optimalt likevel. © FOTO: milligram

Slik skaper du mer plass i små rom.

GARDIN: For å ikke stenge for flyten av lys med solide vegger, har arkitekten benyttet seg av en gardin for å skille mellom noen av sonene i huset. © FOTO: milligram

Slik får du mer plass i små rom.

FANGER LYSET: Smarte løsninger når det kommer til lys og belysning gjør at dette huset føles mer romslig enn det er. © FOTO: milligram

Alexander Berg

Huset som er "vrengt"

Du vil ikke tro hva som skjuler seg i midten av dette huset.

På en smart måte klarer likevel arkitektene å oppnå at baderommet "låner" lys fra rommene ved siden av, og ikke fremstår som verken mørkt eller trangt.

Interiøret i boligen er holdt fullstendig i hvitt, mens gulvene er i heltre.

- Å ha en sammenheng i farger og materialer gjør også at boligen føles større enn den er, forklarer Utsumi.

Jukser med lys

Det er lyset og den kreative måten arkitektene har utnyttet dette som gjør at Flagpole House fremstår så romslig som det gjør.

- Det u-formede kjøkkenet i andre etasje, som "flyter" på toppen av det ene soverommet, er nesten utenkelig stort i forhold til størrelsen på resten av huset, forklarer nettstedet Busyboo.

- Å legge rommene oppå hverandre på denne måten, mens man holder andre deler åpne helt ned, gjør at dagslys som strømmer inn både ovenfra takvinduene og også fra vinduene på siden kan filtreres nedover og lyse opp hele huset.

Trekker man for en tynn gardin, har man fullstendig skilt av mellom sonene.

- I tredje etasje har man laget rom for avslapning og samvær, forklarer designnettstedet.

- Og her finnes også en privat takterrasse.

Flagpole House i Tokyo.

STORT NOK: Det krevde smarte og funksjonelle løsninger å få nok plass til å bygge hus på på denne tomten. © FOTO: milligram

Dropp vegger om huset er trangt.

ÅPEN LØSNING: I dette huset har man bygget så få vegger som mulig. © FOTO: milligram

Slik ble dette huset stort nok.

PLATTFORMER: I stedet for hele etasjer har man i dette huset benyttet seg av halv-etasjer, som flyter nesten som plattformer oppå hverandre. © FOTO: milligram

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!