Hjemme hos Halvor Bakke

Slik innredet interiør-kjendisen sitt eget hus

Se bildene fra Halvor Bakkes landlige hjem.

SYRINER I SOMMERSOL.  Halvor har bosatt seg i barndomstraktene.
Før han overtok dette småbruket, hadde han hytte på gården i nærheten.
SYRINER I SOMMERSOL. Halvor har bosatt seg i barndomstraktene. Før han overtok dette småbruket, hadde han hytte på gården i nærheten. Foto: FOTO: Espen Grønli
Sist oppdatert

Interiørdesigner Halvor Bakke er tilbake i barndomstraktene som fastboende. 500 meter unna barndomsgården og kun halvannen times kjøring unna storbyen.

Sommerregnet har nettopp gitt seg idet vi kjører forbi Bakke gård. Et ørlite øyeblikk tror vi at målet er nådd, men det var bare gårdsnavnet som forvirret oss. Halvor har gitt greie instrukser:

Rett rundt svingen etter gården, og dere er fremme. Og der står han, smilende, barbeint og sommerbrun lent mot den åpne hvitmalte porten. Og sannelig tripper det ikke høner på gresset utenfor inngangsdøren.

-Ja, det er idyll i kjente omgivelser, medgir Halvor og følger oss inn i huset som opprinnelig er fra 1840 med påbygg fra 1920. For tre år siden flyttet Halvor og mannen Richard inn i den 185 kvadratmeter store boligen.

- Min svogers mor bodde her tidligere, og jeg har alltid likt å være på småbruket. For oss er det helt utrolig at stedet ble vårt, og vi ville ta vare på stedet samtidig tilføre det noe nytt, noe som gjenspeiler oss.

KJØKKENGLEDER. Halvor lager lunsj med grønnsaker og urter
fra egen hage. Livet på landet byr på godbiter for hunden
Vera også.  Her er selveskroget på innredningen beholdt, mens frontene er fra Ikea. Blåmalt kjøkkenbenk og stoler er kjøpt på antikvariater og bruktmarkeder. Kjøkkenfrontene er malt med fargen Ikaria fra fargekartet Halvors Favoritter, Fargerike, mens veggene er
malt med kalkmaling fra svenske Stiltje.
KJØKKENGLEDER. Halvor lager lunsj med grønnsaker og urter fra egen hage. Livet på landet byr på godbiter for hunden Vera også. Her er selveskroget på innredningen beholdt, mens frontene er fra Ikea. Blåmalt kjøkkenbenk og stoler er kjøpt på antikvariater og bruktmarkeder. Kjøkkenfrontene er malt med fargen Ikaria fra fargekartet Halvors Favoritter, Fargerike, mens veggene er malt med kalkmaling fra svenske Stiltje. Foto: FOTO: Espen Grønli
HELHETLIG. Bildet over sofaen er malt av Monika Helgesen. Veggene er tapetsert i en lys, grå tone fra Fargerike. Sofaen er designet av Halvor og er en del av hans kolleksjon for Bohus. De blå stolene har beholdt det opprinnelige stoffet.
HELHETLIG. Bildet over sofaen er malt av Monika Helgesen. Veggene er tapetsert i en lys, grå tone fra Fargerike. Sofaen er designet av Halvor og er en del av hans kolleksjon for Bohus. De blå stolene har beholdt det opprinnelige stoffet. Foto: FOTO: Espen Grønli
GUSTAVIANSK STEMNING.  Stolene fant beboerne i Sverige, det samme gjelder skapet på veggen. Stolene og bordet er fra Epok Interiør, de er malt i Halvors egen farge Cape Town. Skatollet
har de fått av kjente, det har fremdeles en låst skuff som skaper spenning rundt innholdet. Lysekronen fikk de med seg på flyet fra Amsterdam.
GUSTAVIANSK STEMNING. Stolene fant beboerne i Sverige, det samme gjelder skapet på veggen. Stolene og bordet er fra Epok Interiør, de er malt i Halvors egen farge Cape Town. Skatollet har de fått av kjente, det har fremdeles en låst skuff som skaper spenning rundt innholdet. Lysekronen fikk de med seg på flyet fra Amsterdam. Foto: Espen Grønli

Farget nostalgi

Paret kom ikke til dekket bord, det ble et omfattende oppussingsarbeid med utallige familiedugnader.

Etter tre måneder intens og rå oppussing av alle synlige flater, kunne de flytte inn våren for to år siden. Den profilerte interiøreksperten fra ulike tv-programmer og med egne interiør- og fargekolleksjoner, har satt et høyst personlig preg på boligen.

I gangen rett innenfor den gråmalte døren, står en gammel bakerovn. Veggene i hallen og biblioteket har originale tømmervegger som paret fant bak veggplater og metervis av tapeter.

Gulvene er nye og vinduene skiftet ut, men 1800-talls nostalgien er likevel beholdt. Ikke minst gjennom farger og interiørinnslag, her er det en passende forening av gammelt og nytt.

Interiørfunn 1. juledag

De blå stolene i stuen fant paret på en tur til Uppsala første juledag. Antikvitetsbutikken var stengt, men Halvor og Ricard ga seg ikke. De banket på og til alt hell var det noen som lukket opp. Kort tid etter kom stolene til småbruket.

- Blåfargen på stolene ble faktisk utgangspunkt for spisestuen vår som ble tilført et hint av gustavianske, kjølige toner, sier Halvor. Interiørdesigneren er opptatt av at huset ikke blir et museum. Det skal ha sjel samtidig som det er tilført nye elementer.

Harmonisk tilskudd

TØMRET BAKVEGG. Bak flere lag tapeter og veggplater fant Halvor og Ricard gamle tømmervegger. Fordi det ikke er yttervegg, kunne de beholde dem som de er. Benken foran vinduet er et dagdrømmested. Fargen Dublin på veggen er fra Halvors eget fargekart.
TØMRET BAKVEGG. Bak flere lag tapeter og veggplater fant Halvor og Ricard gamle tømmervegger. Fordi det ikke er yttervegg, kunne de beholde dem som de er. Benken foran vinduet er et dagdrømmested. Fargen Dublin på veggen er fra Halvors eget fargekart. Foto: FOTO: Espen Grønli
RØFF BAKGRUNN. Planker som er beiset og snekret
sammen er blitt en fin sengegavl. Plankene fant Halvor på låven hjemme på gården. Tapet fra Linnen Collection Flamant fra Fargerike. Sengeteppet og nattbordslamperer fra Halvors egen interiørkolleksjon.
RØFF BAKGRUNN. Planker som er beiset og snekret sammen er blitt en fin sengegavl. Plankene fant Halvor på låven hjemme på gården. Tapet fra Linnen Collection Flamant fra Fargerike. Sengeteppet og nattbordslamperer fra Halvors egen interiørkolleksjon. Foto: FOTO: Espen Grønli

Halvor viser vei til kjøkkenhagen bak huset hvor alt er sirlig dyrket fram i kasser og parseller.

- Med egen grønnsakshage er det utmerket å ha et spiskammer i tilknytning til kjøkkenet. Ricard lager mat, sylter og safter, og råvarene kan vi hente i egen hage, sier Halvor.

Glassverandaen ble bygget etter at Halvor og Ricard overtok bruket. Den er fylt med perlagoniaer, de har fått lov å overvintre og blomstre på nytt.

Rosa, nostalgiske og romantiske Märbacka-pelargoniaer som passer inn i rommet. Bekvemme stoler er fylt med puter, og bord med bøker og blader.

Overvintring

- Glassverandaen er et fantastisk sted fra mars til oktober. Resten av året fungerer den som vinterlagring for alle Ricards pelargonier og oliventrær. Det er her vi sitter og legger planer for grønnsakshagen eller andre ting. Husets glassveranda er desidert blitt vårt yndlingssted, sier Halvor.

Halvors interiørtips

  • Ta vare på husets sjel, du kan innrede med gammel stil uten at boligen blir et museum.
  • Finn en fargepalett som passer deg og huset. Hold deg strengt til denne i hele prosessen. Det hjelper deg å skape harmoni og helhet.
  • Legg penger på gulvet! Gulv byttes som regel sjelden, men er ofte det som beskriver husets stil og uttrykk best.
  • Ikke vær redd for å blande ulike mønstre på gardiner, puter og tapeter.
  • Så lenge du holder deg til samme fargepalett, glir de bare inn i hverandre og skaper en spennende dybde.
  • Kjøp minst 2-3 prøvebokser på farger, de oppfattes annerledes i butikken enn hjemme hos deg. Lek deg med ulike glansgrader og nyanser.

Les også

VINTERHAGE. Vinterhaget er det rommet som blir mest brukt. Og her overvintrer pelargoniaene.
VINTERHAGE. Vinterhaget er det rommet som blir mest brukt. Og her overvintrer pelargoniaene. Foto: FOTO: Espen Grønli
IDYLL. Det er flere uteplasser på småbruket, her er det alltid en solplass å finne.
IDYLL. Det er flere uteplasser på småbruket, her er det alltid en solplass å finne. Foto: FOTO: Espen Grønli
RASEHØNS. Hønsehuset er nyoppusset. Foruten høner, inneholder det redskaper.
RASEHØNS. Hønsehuset er nyoppusset. Foruten høner, inneholder det redskaper. Foto: FOTO: Espen Grønli

Lær deg noen hagetriks

Funkishytte ved Oslo-fjorden

Se om bildene dine henger feil

Tabbene du må unngå i hagen

Denne saken ble første gang publisert 31/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også