Arkitektur griper oss mennesker på ulike måter. Vi begeistres, vi opprøres og vi er likegyldige. Noen bygg er det likevel umulig å snu ryggen til. De fører oss inn i et parallelt univers hvor tilvandte former og uttrykk kastes om på. Det nye konferansesenteret i Dalian i Kina er et slikt bygg. Det ser ut som en utenomjordisk konstruksjon, som en UFO som nettopp har landet og er i ferd med å åpne sine luker slik at fremmede vesener kan velte ut.

"Målsetningen var å designe et bygg som umiddelbart var gjenkjennbart, og som plasserer seg i det mentale landskapet hos lokalbefolkningen og i det internasjonale samfunnet", forteller arkitektene i Coop HImmelb(l)au.

Altså ingen lite ambisjon, men når man ser bygget er det ikke vanskelig å anerkjenne en slik aspirasjon.

Konferansesenter i Dalian=

STÅLGIGANT: 40 000 tonn stål gikk med for å bygge konferansesenteret i Dalian i Kina. © FOTO: Cristiano Bianchi

Hengende konferanserom

Dalian er en viktig havneby og et senter for industri, turisme og handel. Byen ligger på sydspissen av Liadong-halvøya i Liaoning-provisen. Byen gjennomgår for tiden store forandringer som vil forandre Dalians front i det kommende tiåret.

Bygget ble lagt i samsvar med de to rådende aksene i byutviklingen, som faller sammen i forkant av bygningen.

"Fasaden gjennombores av konferanserom som nærmest henger ut i luften, og det skaper en multifassettert bygningskropp som skaper variasjon i de nære omgivelsene, beskriver arkitektene.

Konferansesenter i Dalian i Kina=

ROSINEN I BYGGET: Dette er kjernen i konferansesenteret, teater- og konferansesalen som rommer opp mot 2500 mennesker. © FOTO: Duccio Malagamba

Kontrollert lysinnslipp gir romlighet

Bygningene består av et rent konferansesenter, et teater, et utstillingssenter og del som inneholder parkering, vareleveranse og lager. Alle disse rommene er innhyllet i en kjegleformet konstruksjon.

"Gjennom kontrollerte innslipp av dagslys opplever de besøkende en god romlighet og en atmosfære som varierer med hvor man befinner seg", formulerer arkitektene.

Konferansesenter i Dalian i Kina=

LANGE STÅLSPENN: Stålspennene i konstruksjonen har lengder på opp mot 85 meter. © FOTO: Duccio Malagamba

Trine Jensen

Er dette verdens kuleste kirke?

Huske som henger i taket, innslag av syndefull rødfarge; hvem skulle trodd at dette en gang var en kirke?

Multifunksjonalitet

Publikum og brukere kommer inn i en felles vestibyle. Derfra geleides de av konstruksjonen ut til de ulike rommene. Teater- og konferansedelene ligger oppe i bygningen, 15 meter over inngangspartiet, ifølge arkitektene.

"Det store teateret, med en kapaistet på 1600 seter og det tilstøtende konferansesenteret med 2500 seter ligger inne i midten av bygningen, forteller Coop Himmelb(l)au.

Dette er kosntruert slik at teaterscene både kan brukes som en klassisk scene og som et podie i en konferansesammenheng.

"På denne måten blir bruksalternativene mange, fra et forsamlingslokale til en scene for klassisk opera, og det med få grep", utdyper arkitektene.

Konferansesenter i Dalian i Kina=

BÆREKRAFTIG: Arkitektene har lagt vekt på at bygningen skulle ha et lavt energi- og ressursforbruk. © FOTO: Duccio Malagamba

Som i et perlekjede

De mindre konferanserommene er ifølge arkitektene organisert som et perlekjede rundt byggets kjerne. Det innebærer at avstandene mellom de ulike rommene og salene er små, og gjør det enkelt å bevege seg fra stede til sted. Og de fleste konferanserommene og oppholdsarealene får direkte dagslys inn.

"Denne åpne og organiske utformingen gir teater- og konferansearealene en bymessig karakter med kvartal- og gatelignende elementer", forklarer Coop Himmelb(l)au.

Konferansesenter i Dalian i Kina=

ENORME DIMENSJONER: Menenskene på bildet viser hvilke dimensjoner det er snakk om. © FOTO: Duccio Malagamba

Samspill mellom konstruksjon og teknologi

Arkitektene forteller at grunnpilarene for prosjektet har vært konstruksjonen og teknologi og samspillet mellom disse.

"Utfordringen lå blant annet i at et stort antall menensker ville befinne seg inne i bygget på samme tid og at ville forvente en høy standard på ventilasjonsanlegget. I tillegg ville de stille krav til å møte en bygning med stor fleksibiltet og lavt energi- og ressursforbruk", uttaler de.

Blant annet var utfordringen å sørge for konstant med friskluft inn i konferansearealene.

"Dette ble besørget med friskluftventiler i trappene", forklarer Coop Himmelb(l)au.

Og mens frisk luft blir ført inn, blir den brukte luften, som også er tilført varme fra menneskene, sugd ut gjennom takkonstruksjonen.

Konferansesenter i Dalian i Kina=

NAKKEVONDT: Man får definitivt vondt i nakken om man skal ta seg bryderiet med å beskue takkonstruksjonen i sin fulle lengde. © FOTO: Duccio Malagamba

Sandwich-konstruksjon

Selve konstruksjonen er ifølge arkitektene basert på en struktur av stålelementer- og rammer.

"Bruken av ny design og simuleringsteknikker, kunnskapen til lokale skipsbyggere om hvordan man former massive stålplater og forbruket av mer enn 40 000 tonn har gjort det mulig å skape denne konstruksjon med stålspenn på over 85 meter og utkragninger på drøye 40 meter", avslutter arkitektene.

Konferansesenter i Dalian i Kina=

INNSIDEN AV ROMSKIPET: Romskip eller konferansesenter? © FOTO: Duccio Malagamba

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!