I svært mange nye boliger er det lagt vekt på at oppholdssoner skal være så åpne som mulig. For mange er drømmen å kunne føle at familien er samlet, selv om man driver med forskjellige aktiviteter på ulike kanter av rommet.

Åpen planløsning har så klart mange fordeler, men mange som har bodd med denne formen for rominndeling kan også rapportere om at det er ikke helt uten prøvelser å skulle leve med få vegger mellom rommene.

Alle rom er åpne for innsyn

En åpen planløsning må nok i allefall dette Tokyo huset kunne sies å ha. For selv om rom og soner er fordelt over flere etasjer, så har man latt de fleste veggene ha store åpninger og hull - slik at innsyn og utsyn fra alle steder i huset maksimeres.

Slik gjorde arkitektene.

ÅPENT: Åpen planløsning får en helt ny mening i dette Tokyo-huset. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

- Huset er både hjem og studio for et ungt kunstnerpar, forklarer arkitekt Hiroyuki Shinozaki hos Hiroyuki Shinozaki Architects til arkitekturnettstedet Arch Daily.

- De ønsket et hjem som både var unikt i forhold til andre, mer tradisjonelle japanske hjem, men som også utnyttet den lille tomten til det maksimale.

Som ulike scener

Arkitekten forklarer at tanken bak den unike utformingen på huset var at hver etasje skulle være som en egen scene, hvor ulike aktiviteter og gjøremål skulle utspilles.

- Huset er som en boks, og inne i denne boksen er det de svært åpne etasjene som fastsetter hvordan livet leves i huset, forklarer Shinozaki.

- En søyle i midten av huset fester gulvene i etasjene sammen, og gjør at man kunne få den åpne strukturen til å fungere.

Spennende løsninger i japansk bolig.

HØYT UNDER TAKET: Alle "rommene" i dette huset har hull i både vegger og tak. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Arkitektene laget hull i vegger og tak.

LYS OG LUFT: Selv om denne boligen ikke er så stor, gjør designet at den føles mye større. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Slik ble huset både større og mer funksjonelt.

HULL I GULVET: Fra loftet har man god utsikt nedover i etasjene. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Sammen og separat

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen ønsket paret seg et hjem hvor man både kunne drive med ulike aktiviteter til same tid, men hvor man også hele tiden skulle kunne kommunisere med hverandre, og føle det som om man befant seg nær hverandre, selv om man var adskilt, og i forskjellige rom og etasjer.

- Måten dette ble løst på, var å skape flere etasjer i huset, og så på en eller anne måte skulle få disse til å være så åpne som mulig for hverandre, forklarer Shinozaki.

- Løsningen ble å feste sammen etasjene på midten, og å holde veggene og tak åpne, med store "hull" hvor man kunne følge med på hva som skjer i andre deler av huset.

Uynyttet hver krik og krok av boligen.

TRAPP: Trappen har innebygget plass til oppbevaring. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Huset som passer for deg som ikke liker å være alene.

STEMNINGSFULLT: Paret som eier dette huset hadde et ønske om å kunne se hverandre og være sammen, selv om man befant seg i ulike deler av huset. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Slik fungerer dette huset.

BOKS: Selve boligen er bygget som en boks inne i huset. © Illustrasjon: Hiroyuki Shinozaki Architects

Slik er huset knyttet sammen

Trestiger knytter alle etasjene sammen, slik at beboerne kan bevege seg raskt og lett mellom etasjene.

- I tillegg leder en trapp, hvor man har bygget inn ekstra plass til oppbevaring, fra første etasje og opp i andre, forklarer Shinozaki.

Første etasje i huset inneholder parets studio, mens i annen etasje finner man kjøkken og spisestue; områder hvor paret innrømmer å tilbringe mye tid.

- En av stigene fører fra spisestuen og opp i tredje etasje, hvor stuen ligger, forklarer arkitekten.

- Herfra kan man tråkke gjennom hullet i veggen for å komme seg ned til soverommet.

Arkitekten forklarer at nok en stige knytter stuen sammenn med loftområdet.

- Herfra har man en helt unik utsikt, både utovre byen, men også nedover i etasjene, forklarer arkitekten.

- I tillegg fikk vi plass til et lite hjemmekontor, noe som er praktisk hos de aller fleste familier i dag.

Her har man tenkt utenfor boksen.

SMALT: Det er trangt om plassen når man skal bygge hus i en av verdens største byer. Sånt må man tenke kreativt av. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Unik arkitektur i Japan.

LYSER OPP: Eierne av dette huset ville at det skulle føles som å stå på en scene å bo her. Det mener arkitektene de har klart å løse. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Slik henger dette huset sammen.

SLIK FUNGERER ETASJENE: Inndelingen av etasjene gjør at huset fungerer slik det skal. © Illustrasjon: Hiroyuki Shinozaki Architects

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!