Å bo tett kan by på mange arkitektoniske utfordringer. Mange som bor i byer eller tettbebyggede strøk må ta hensyn til innsyn fra naboer og gjenboere når de skal bygge eller innrede. Å få plass til sin egen lille hageflekk er også noe som slett ikke er alle byboere forunt. Og jo større byen man bor i er, desto trangere har man naturligvis en tendens til å bo.

Men for dette paret, som skulle bygge sitt nye hjem midt i byen Oita i Japan, ble utfordringer heldigvis gjort om til realitet og oppfylte drømmer med hjelp fra arkitektene hos Sou Fujimoto Architects.

Inneklemt mellom veier og bebyggelse

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily var det et ungt par med en hund som kom til de anerkjente arkitektene med et ønske om et hjem som skulle fungere for dem.

- Tomten lå relativt vanskelig til, med kjørevei på to sider av huset, og ellers andre bygninger nokså tett innpå, forklarer arkitekt Yumiko Nogiri til nettstedet.

- Så her besto utfordringen i flere deler; gi familien det hjemmet de ønsket seg, og samtidig sørge for at de fikk et hus som fungerte mest mulig optimalt på den plassen vi hadde tilgjengelig.

Moderne bolig med unike løsninger i Japan.

MINIMALISTSIK: Den hvite boksen som er ytterveggen på dette huset skiller seg sterkt fra annen bebyggelse i nabolaget. © FOTO: Iwan Baan

Trærne skygger for innsyn i huset.

INGEN INNSYN: Trærne som er plantet innenfor ytterveggen skjermer for innsyn. Og jo tettere og større trærne blir, jo mindre innsyn får man i huset. © FOTO: Iwan Baan

Unik arkitektur i Japan.

INNERST: Den innerste "boksen" i huset består av soverom og stue. Selv om huset ikke er stort, føles det åpent og lyst takket være det smarte designet. © FOTO: Iwan Baan

Løsningen arkitektene kom opp med, var å bygge huset som flere skall satt utenpå hverandre.

- Dette minner på mange måter om en gammel japansk teknikk når det gjelder papirbretting, forklarer Nogiri.

- Man har flere lag med luft mellom, som alle er avhengig av hverandre for å kunne fungere slik det er tenkt.

Bygget huset som en løk

Arkitekten sammenligner den moderne bygningen med en løk:

- Man "bretter" på en måte av lag for lag, og kommer til syvende og sist til kjernen.

Huset, som har fått navnet N House, består av tre lag - eller skall.

- Den ytterste veggen bygger inn en semi-privat gårdsplass og et utendørs oppholdsrom som består av en platting i treverk, trær og en hage, forklarer Nogiri.

- Mens boksen innefor, altså det midterste laget i huset, består av inne-områder som bad og kjøkken. Og til slutt, innenfor det tredje "skallet", finner man soverom, spisestue og oppholdsrom.

Hull i veggene sørger for lys.

GJENNOMLYST: Selv om huset er flere lag innover, har man sørget for at alle deler av huset er opplyst av naturlig dagslys. © FOTO: Iwan Baan

Dagslys gjør at huset føles større enn det er.

DAGSLYS: De store "hullene" i alle vegger siler lyset innover i boligen. © FOTO: Iwan Baan

Moderne løsning på urban bolig i Japan.

LAG PÅ LAG: De store utskjæringene gjør at man fra husets innerste sone også har utsikt mot "hagen". © FOTO: Iwan Baan

Som med byggesett blir "boksene" mindre jo lengre innover i huset du beveger deg.

- Det ytterste "skallet" dekker jo hele huset, forklarer arkitekten.

- Mens skallene innenfor er mindre i størrelse, slik at de passer i hverandre.

Bor innefor alle veggene

Arkitekt Sou Fujimoto forklarer til nettstedet Inhabitat at beboerne av huset ikke bare bor i den innerste kjernen av boligen, men at de beveger seg mellom alle sonene, også de som ligger "utendørs" i husets ytterste lag.

- Paret hadde et ønske om et hus hvor de kunne ha plass til å også være ute, og hvor skillet mellom ute og inne ikke skulle være så markant, forklarer Fujimoto.

- Det er derfor det på mange måter føles som å leve blant skyene når man befinner deg i dette huset.

Trær skygger for vinduene fra innsiden av huset.

HULL I VEGGEN: Selv om veggene er fulle av full har ikke naboene fritt innsyn til dette huset. © FOTO: Iwan Baan

Sjekk det unike huset i Japan.

INNE-HAGE: Trærne er plantet inne i huset. © FOTO: Iwan Baan

Arkitekten forklarer:

- Det eksisterer ingen direkte avgrensninger, bare en gradvis forandring i område og domene. Mange vil kanskje si at dette er et av kjennetegnene på god arkitektur; et utendørsområde som føles som om det er inne, og et inneområde som kjennes som om man er ute.

Fujimoto fortsetter:

- Her er inne uten tvil ute, og vise versa. Målet vårt var å skape en arkitektur som verken dreide seg om plass eller form, men om å uttrykke rikheten og variasjonen i det som befinner seg "mellom" hus og gater.

Gater på flere sider

Trærne som er plantet inne i husets første lag er i hovedsak plassert der for å skape et visuelt skille og hindre innsyn gjennom de store utskjærte firkantene i ytterveggen.

MInimalisme på sitt beste i Japansk bolig.

HVITT: Interiøret i House N er holdt i hvitt. Tanken er at de grønne trærne som er plantet i det ytterste rommet i huset skal være en fargerik kontrast. © FOTO: Iwan Baan

Hagen er plassert inne i huset.

GRØNTOMRÅDER: Det var ikke plass til hage utenfor dette huset. Derfor havnet hagen på innsiden. © FOTO: Iwan Baan

Naturen ble tatt inn i huset.

STILLE STED: Selv om en travel gate løper like utenfor huset, får man en følelse av ro og natur innenfor den ytterste veggen. © FOTO: Iwan Baan

- I tillegg gir trærne en fin fargekontrast mot alt det hvite, forklarer Fujimoto.

- Tanken er at trærne etter hvert vil vokse seg større, og i enda større grad vil skape en barriere mot gaten utenfor, og gjøre at hagen som befinner seg i husets ytterste lag vil bli enda mer privat og beskyttet.

Laget åpninger for elementene

I husets ytterste vegg har man "skjært" ut store firkanter - noe som sørger for at lys, luft og regn alle kan strømme inn i huset.

- Ikke bare bidrar dette til at hagen faktisk blir som en hage, forklarer arkitekten.

- Men det bidrar også til at lyset filtreres innover i huset og sørger for at man oppnår ulikt lys og ulike stemninger ettersom lyset utenfor vinduene forandrer seg i løpet av dagen.

Trær vokser inne i huset.

SLIK BLIR HUSET: Slik så arkitektene for seg at trærne skulle beskytte huset fra innsyn og støy. © Illustrasjon: Sou Fujimoto Architects

Slik fungerer N House.

NYTENKENDE OG TRADISJONELT: Arkitektene påstår at de var inspirert av en gammel japansk teknikk for bretting av papir da de tegnet dette huset. © Illustrasjon: Sou Fujimoto Architects

Minimalisme i interiøret

I japansk arkitektur er en av teoriene om interiør at hjemmet skal fremme en livsstil basert på minimal enkelhet og selvrefleksjon. Denne teorien kommer godt til syne også i denne boligen, som er både hvit og minimal i interiør, eksteriør og utsmykking.

Interiøret domineres av hvite vegger og lineære former. Møbler er holdt til et minimum, og bare det absolutt mest nødvendige får plass. Møblene som er benyttet er enkle og klassiske.

I japansk tradisjon skal hus skal være funksjon før form, og tanken er at materialene i seg selv er vakre, og bør få lov til å være det i sin naturlige tilstand.

Hagen er inne i huset.

TRE LAG: Ytterst er det plantet trær som skal sørge for at innsyn fra gaten minimeres. © Illustrasjon: Sou Fujimoto Architects

Nytenkende arkitektur i Japan.

FORSKJELL: Slik forklarer arkitekten forskjellen på tradisjonelle hus og N House. © Illustrasjon: Sou Fujimoto Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!