Å gjøre gull av gråstein er ikke et helt uvanlig konsept når det gjelder arkitektur, og det finnes mange eksempler på bygninger som har startet sitt liv som noe helt annet enn de har endt opp som.

Hoteller har gjerne større frihet til å ta steget enda litt lengre når det gjelder unik arkitektur og design enn privatboliger.

I Boston på USAs østkyst ligger et hotell som langt fra vekket noen følelse av luksus og hygge da bygget først ble til mot slutten av 1800-tallet.

Liberty Hotel, ett fem stjerners luksushotell midt i hjertet av byen, begynte nemlig sitt liv som det beryktede fengselet Charles Street Jail.

Da fenglset åpnet i 1851 ble det hyllet for å være en internasjonal modell for fengselsarkitektur. Store vinduer slapp in maksimalt med lys og ventilasjon, og hver av de 220 cellene hadde kun en innsatt.

Liberty Hotel het før Charles Street Jail.

PÅ CELLA: Nå kan du teste hvordan det føles å sove i et fengsel. © FOTO: Hotellet

I 1973, etter å ha huset noen av østkystens verste og mest notoriske kriminelle i 120 år, gjorde fangene ved Charles Street Jail opprør på grunn av det de deklamerte som uverdige soningsforhold og leveforhold.

Kort tid etter ble fengslet erklært utilpasset til å huse fanger da det stred mot rettighetene i forhold til soningsforhold. Men det var først om sommeren i 1990 at de siste fangene ble flyttet ut fra Charles Street Jail og over til et nyere fengsel i nærheten.

Arkitektene gjorde fengslet om til hotell.

PÅ CELLA: Nyt middag og en god natts søvn i dramatiske omgivelser på Loberty Hotel i Boston. © FOTO: Hotellet

I dag huser bygget et nytt luksushotell.

LANDEMERKE: Det gamle Charles Street Jail er en kjent bygning for alle med tilhørighet i Boston. © FOTO: Hotellet

Nytt liv som hotell

Noen år etter at Charles Street Jail ble lagt ned ble det gamle murbygget erklært verneverdig.

Det gamle fenglset ble kjøpt opp og prosessen med å gjøre det om til hotell tok fem år og mange hundre millioner dollar.

Jobben krevde nemlig et team med både arkitekter og designere, i tett samarbeid med lokale historikere og kulturarbeidere, som skulle passe på at dette landemerket ikke skulle fratas sitt karakteristiske utseende og betydning.

I Boston har man laget designhotell av et gammel fengsel.

FENGSLENDE: Det er et spennende møte mellom gammel arkitektur og ny bruk i det gamle fengslet. © FOTO: Hotellet

Sluttresultatet er ifølge deisgnnettstedet Cool Hunting blitt en spennende fusjon mellom et historisk bygg med dype røtter i byens historie og en dynamisk ny måte å ta i bruk nedlagt urban bebyggelse, ifølge arkitektene.

Eksteriøret i granitt har blitt nøye tatt vare på, og det som en gang var det store sentrale atriumet midt i fengslet er nå blitt til hotellets enorme lobby.

Historisk arkitektur møter moderne design i det gamle fenglset.

GRØSS OG GRU: I disse gangene gikk en gang fengselsvakter jevnlige runder for å passe på at fangene oppførte seg på cellene sine. © FOTO: Hotellet

Liberty Hotel i Boston var en gang et fengsel.

LUKSUS: Lobbyen på Libert Hotel var en gang atriumet i det gigantiske Charles Street Jail. © FOTO: Hotellet

Historie og humor

Her kan man beundre de originale gangveiene som fengslesvaktene gikk rundene sine på, og i det som nå er blitt hotellets resturant kan man sitte inne i de gamle cellene å nyte en bedre middag.

Richard Friedman, en av hovedutviklerne bak fenglsets forvandling til moderne hotell forklarer til avisen USA Today at for arkitektene bestod jobben i å bevare så mye som mulig av bygningens originale karakter, uten at det skulle bli en for sterk påminner om byggets nokså uhyggelige fortid som fengsel.

- Humor ble et viktig våpen i denne forvandlingen, røper Friedman.

- Noe som forklarer navnene på barer og resturanter inne på hotellet.

Liberty Hotel i Boston var tidligere kjent som fengslet Charles Street Jail.

BAK LÅS OG SLÅ: Spis middag på hotellets resturant Scampo (som på italiensk betyr Escape) © FOTO: Hotellet

Det som en gang var fenslets luftegård er blitt til hotellets flotte bakhage. Innenfor de gamle fengselsdørene er også forvandlingen komplett.

300 hotellrom og 10 suiter tilbyr gjestene en opplevelse som er langt mer komfortabel og luksuriøs enn den fangene på Charles Street Jail uten tvil hadde.

Hotell med smak av fengsel er en uvanlig kombinasjon.

UNIK: Arkitektene har bevart så mye av arkitekturen i det gamle fenglset som mulig. © FOTO: Hotellet

Liberty Hotel i Boston er ett av fire-fem fegsler rundt om i verden som har blitt gjort om til hotell.

SJEKK INN: I resepsjonen på Liberty Hotel kan du til og med få utdelt håndjern om du skulle ønske det... © FOTO: Hotellet

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!