Det skorter ikke på smarte løsninger når det gjelder å bo smart på liten plass i en land som Japan, hvor millioner av mennesker skal bo tett-i-tett i allerede overbefolkede byer. Her må man tenke nytt på alle måter, enten det gjelder å bygge i høyden på super-smale tomter, eller å gjøre plass til trær og busker på innsiden av veggen da man mangler plass til en tradisjonell hage.

Og smarte løsninger var absolutt en nødvendighet da dette paret fikk lov til å kjøpe en ørliten tomt i utkanten av en offentlig park i storbyen Yokohama City.

Laget plass der det ikke fantes

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom er dette minihuset, med sine smarte og funsjonelle løsninger, er ypperlig eksempel på fenomenet Compact Living, som refererer til ideen om å skape verdifulle kvadratmetre der du ikke trodde de eksisterte i utgangspunktet.

- Tomten var den første utfordringen, forklarer arkitekt Kohei Iwasaki hos Eana til Designboom.

- For her hadde man fått lov til å kjøpe et fragment av utkanten av en park, hvor de planla å få bygget sitt nye hjem. Tomten var ikke bare liten, men også inneklemt mellom parken, en parkeringsplass og også andre bolighus. I tillegg var tomten svært åpen, og dermed utsatt for fullstendig innsyn.

Slik fikk de plass til familiehjem på den minimale tomten.

UTNYTTET VOLUMET: Det var ikke så mange kvadratmetre til rådighet i denne boligen, så da måtte man utnyttet volum i stedet. © FOTO: koichi torimura

Sjekk de smarte løsningene i dette lille huset.

ENKEL: Arkitektene var påvirket av "less is more" prinsippet da de tegnet denne boligen. © FOTO: koichi torimura

Bygget for fremtidig behov

Ifølge trend- og designnettstedet Trendhunter hadde det unge paret ett stort ønske da de kom til arkitektene hos EANA med oppdraget å tegne dem et hus på sin nyinnkjøpte tomt: Huset måtte tegnes med tanke på hvordan paret håpet og ønsket å leve i fremtiden, spesielt med tanke på at det skulle være plass til barn i huset.

- Da tomten ikke var stor, ble vi nødt til å tenke oppover, forklarer Iwasaki.

- Så huset, som er kledd i tømmer, strekker seg tre etasjer i høyden, og er organisert innvendig på en måte som vil være mest mulig praktisk den dagen paret bestemmer for seg for at de er klare for barn.

Få kvadratmetre, smarte romløsninger

Rene linjer og lyse farger dominerer i huset, som arkitektene innrømmer de fant inspirasjon til i en melkekartong.

Slik laget de plass i dette huset.

NAKENT: Når man innreder på så få kvadrat som her, så vil det uten tvil gi mer romfølelse å holde interiøret strippet for dekor og nips. © FOTO: koichi torimura

Smarte løsninge ri kompakt bolig.

UTNYTTET LYSET: Store vinduer fyller boligen med dagslys. Smart solavskjerming gjør at man selv kan kontrollere mengden med lys som slipper inn. © FOTO: koichi torimura

- For å få utnyttet volumet i huset, var vi nødt til å tenke romløsninger og plassutnyttelse på en sofistikert og unik måte, forklarer arkitekt Tota Abe hos EANA til nettstedet.

- Og ikke minst benytte oss av "less is more" filosofien, både når det kom til fargevalg, møbler og utforming av huset.

Utnyttet både utsikt og dagslys

Huset er ifølge arkitektene et godt eksempel på moderne og bærekraftig arkitektur. Store vinduer slipper inn maksimalt med tilgjengelig dagslys, noe som både sørger for lys og også naturlig oppvarming av det lille huset.

- Den enkle fasaden på huset komplimenterer det åpne interiøret, forklarer Abe.

- Og bruken av materialer som treverk, glass og stein er gjort med vilje for at det skal reflektere landskapet utenfor på en mest mulig gjennomført måte.

Utnyttet byggets høyde for maksimal utnyttelse av plass.

ETASJE-LØS: Istedet for tradisjonelle etasjer, har man i dette huset benyttet seg av ulike nivåer oppover i bygget. © FOTO: koichi torimura

Utnyttet høyden på boligen.

TAKTERRASSE: På toppet av huset har arkitektene fått plass til en liten, me praktisk takterrasse. Her nyter familien man en solrik ettermiddag. © FOTO: koichi torimura

Smarte løsninger i kopakt bolig.

UTGANG TIL TERRASSEN: Via en smarte trapp midt i hovedrommet, kommer man seg opp og ut til terrassen. © FOTO: koichi torimura

Droppet etasjer til fordel for nivåer

For å kunne bruke mest mulig av veggene til store åpne vinduer, ble løsningen i den lille boligen å droppe definerte etasjer, og heller dele volumet oppover inn i halv-etasjer og nivåer.

- Å få inn utsikten og omgivelsene gjennom store vinduer var en prioritet, forklarer Iwasaki.

- Nå kan familien nyte utsikten mot både parken på ene siden, og boligområdet på den andre.

Volumet på innsiden av huset, luften og de åpne løsningene når det gjelder etasjer og nivåer, gjør at effekten av omgivelsene blir enda større.

- Rommene, eller sonene, er inndelt på en måte som skal gjøre huset behagelig å oppholde seg i, forklarer arkitekten.

- Og det er ingen tvil om at både nivåinndelingen og utsikten utenfor vinduene gjør at dette huset føles større enn det egentlig er.

Slik fikk de plass til det de trengte her.

SPISEPLASS: Familien hadde et ønske om en skikkelig spiseplass - og det fikk de oppfylt. © FOTO: koichi torimura

Smart hus i Japan.

LYS FRA OVEN: Vindet som strekker seg bortover veggen der hvor takterrassen er, slipper både praktisk lys inn på dagtid, og et mykere og mer romantisk lys på kvelds- og nattestid © FOTO: koichi torimura

På bakkenivå i boligen, der hvor man kommer inn, finner man et vaskerom, to soverom og en gang. Videre beveger man seg oppover til andre etasje, som er boligens sosiale hjerte.

- Her ligger kjøkken, stue og spisestue, forklarer Iwasaki.

- Takhøyden i dette rommet på på hele 4 meter, og rommet fylles med lys fra det store vinduet som er felt inn i veggen.

En tynn metalltrapp forbinder så dette allrommet med messaninen i tredje etasje, hvor man finner takterrassen.

- Her kan familien nyte både utsikt og uteliv, noe som var viktig da det ikke lot seg gjøre å få plass til en tradisjonell hage eller uteplass på den lille tomten, forklarer arkitekten.

- Selv føler vi at en fleksibel tilnærming til planløsning, som denne, til syvende og sist ble det mest funksjonelle og ikke minst beste for dette paret, som ønsket seg et hjem hvor de skulle ha plass til å skape en familie.

Smarte løsning i kompakt bolig.

INNDELT I NIVÅER: Sik fungerer huset. © Illustrasjon: EANA

Sjekk hovrdan arkitektene fikk plass til en familie i dette huset.

MINITOMT: Slik ble det plass til dette huset. © Illustrasjon: EANA

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!