Resirkulering, miljøvern og bærekraftighet er viktige ord når det kommer til moderne hus og hjem. Passivhusene er på full fart til å skulle bli standard. Ikke bare i Norge, men også ellers i verden går arkitekter og byggherrer gjerne noen runder med seg selv for å finne nye måter og bygge og bo på, som skal være minst mulig skadelig for både miljø, natur og mennesker.

Det var ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome dette som var bakgrunnen da det København-baserte arkitektfirmaet Arcgency fikk i oppdrag å tegne en modulær, resirkulerbar og flyttbar prototype av et hjem for klienten worldFLEXhome.

Resirkulering og gjenbruk

Arkitektene hos Arcgency ønsket å gjøre noe unikt, og ville benytte seg av materialer og byggemåter som ikke krevde ekstra ressursbruk da de skulle bygge huset, som har fått navnet WFH House.

Løsningen? Tre gamle shippingcontainere satt oppå hverandre skapte selve rammen for huset.

- Dette er ressursfornuftig arkitektur på sitt beste, forklarer arkitektene Møller, Vinzent og Sharpe til nettstedet.

- Denne typen bolig kan bli eksportert og settes opp overalt i hele verden. Det er mer enn arkitektur. Det er et bærekraftig produkt.

Resirkulerbar arkitektur.

RESIRKULERBART HUS: Dette huset er ikke bygget som andre hus. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Unikt aktivhus i Kina.

NORDISK: De danske arkitektene har latt seg inspirere av nordisk design og farger når de innredet det smarte containerhuset. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Huset, som ligger i byen Wuxi i Kina, er omgitt av tett vegetasjon, og var designet fra begynnelse til slutt for å produsere mer energi enn det faktisk bruker. For ikke bare er selve rammen av huset laget av gamle shippingcontainere, men fasaden er i bærekraftig bambus, alt regnvann samles sammen i en smart system som gjør at det kan gjenbrukes og det grønne taket består av energisamlende solcellepaneler.

- Her var målet å ha en følelse av nyttegjøring og bærekraft hele veien, forklarer arkitektene.

- Og i tillegg sette fokus på måten det meste av annen arkitektur bygges på, hvor det benyttes en enorm mengde ressurser for å skape ett eneste bygg.

Modellstruktur som kan tilpasses nærmiljø

Til nettstedet Designboom forklarer arkitektene at den fleksible strukturen på huset er laget nettopp slik med tanke på at man skal kunne ta i bruk lignende metoder og teknikker og sette opp samme type hus på tomter over hele verden.

- Selv områder som er utsatte for jordskjelv, forklarer teamet bak huset til nettstedet.

- De modulære delene gir rom for ulike typer typografi og byggested.

Vinduer slipper utsiden inn i denne boligen.

LYS OG LUFT: Store vindu gir rieklig emd dagslys inn i huset. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Smart utnyttelse av rom og plass.

KJØKKEN: Som en del av det store allrommet Flex Space ligger også kjøkkenet. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

I tillegg skal modulene kunne settes sammen ikke bare til eneboliger, slik som WFH House, men også til flere etasjer høye byhus eller boligblokker, alle bygget og satt sammen på samme måte.

- Det er første gangen det bærekraftige konseptet med å benytte seg av prefabrikerte moduler som shippingcontainere møter en boligsystem som er tilpasset internasjonale lover for hvordan et aktivhus skal være, forklarer arkitektene.

- At byggeperioden fra begynnelse til slutt også er såpass mye kortere enn med "vanlige" hus, gjør at huset kan følge eier om man vil flytte på seg.

Design basert på nordiske verdier

Både innsiden og utsiden av WFH House har et helt klart nordisk preg. Prinsippet arkitektene har fulgt når det gjelder bygget er følgende:

1. Fleksibilitet

2. Bygget for mennesker, humane verdier

Gode dagslysforhold og tilgang på ulike type lys.

Smarte løsninger på bærekraftige boliger.

MODULBASERT: Husene skal kunne settes sammen og formes i tråd med klientens ønsker ifølge arkitektene. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Arkitektene fra Arcgency i København står bak huset.

AKTIVHUS: Dette huset er designet for å lage mer energi enn det bruker. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Trine Jensen

Kunne du sovet her?

I disse sovekapslene har de klemt inn et helt hotellrom på bare fire kvadrat.

3. Langsiktige og varige løsninger.

Bruk av sunne og resirkulerbare materialer, en design som er tilpasset å skulle kunne tas fra hverandre og settes sammen.

4. Materialer som blir vakrere når de eldes

5. Tilgang på natur og grøntområder

6. En ren og minimalistisk "look"

7. Lekenhet i farger og design

Fleksible løsninger

Arkitektene ønsket at beboerne av huset skulle kunne bruke det på en måte som falt naturlig for dem, og la dermed vekt på løsninger og innredning som var så fleksibel som mulig.

I hjertet av huset ligger allrommet, eller "Flex Space" som rommet også kalles. Dette rommet inneholder stue og kjøkken, og kan benyttes til mange formål og aktiviteter ifølge arkitektene.

- Deler av rommet har dobbel takhøyde, forklarer arkitektene til arkitekturnettstedet Arch Daily.

- Noe som gir perfekte lysforhold og godt med naturlig dagslys.

Smarte løsninger på bærekraftig arkitektur.

BYGGESETT: Arkitektene satte ut for å skape et modulbasert hjem som skal kunne fungere overalt i verden. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Gjenbruksarkitektur.

GJENBRUK: Det er i tiden og tenke resirkulering og gjenbruk. Det gjorde arkitektene fra Arcgency også. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

I enden av dette rommet har man plassert dører ut til hagen og området rundt.

- Grensen mellom ute og inne viskes nesten bort når døren åpnes, forklarer arkitektene til nettstedet.

- Dette er en fundamental del av designet, å være i stand til å slippe naturen inn i hjemmet.

Tilpasses klienten

Geometrien i rommet som kalles Flex Space er definert av to rader med byggemoduler, og kan ifølge arkitektene enkelt tilpasses egne ønsker om størrelse og inndeling som klienter vil kunne ha.

- Dette rommet kan ha mange mulige løsninger, forklarer arkitektene.

- Det kan deles opp og inn på mange måter, og enten fordele seg over to plan som her, eller ha en planløsning som tilsier at alt er på ett og samme plan.

Kjøkkenelementene er bygget inn i veggen, noe som gir mer gulvplass og også gjør jobben med vann og avløp lettere å få til.

- Kjøkkenet kan også utvides med ett frittstående element, som mer vil definere kjøkkenet som en egen sone, forklarer arkitektene.

Slik bygget de hus av shippingcontainere.

RASK MONTERING: Det er mye raskere å sette sammen et hus av containere enn det er å bygge et fra grunnen av, tydeligvis. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

© FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Kul arkitektur i Kina.

DENNE BLE TIL ET HUS: Utrolig, men sant. © FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Form og farger

Soverommene er definert av halve moduler, som tilsvarer 15 m2. Det er fire soverom i denne prototypen, som alle kan benyttes til ulike formål, enten det er barnerom eller kontorplass man trenger.

- Tre av rommene har vindu på to fasader, noe som gir gode og varierte lysforhold, forklarer arkitektene.

- Det er også mulig å fjerne vegger mellom rommene for å lage færre større rom.

Fargene brukt i huset er også sterkt inspirert av skandinavisk design. Her er bakgrunnen stort sett i hvit, mens detaljer i skarpe klare farger gjør at ingenting med dette huset føles kaldt eller kjedelig.

- Ingenting er for moderne eller provoserende med interiøret, forklarer arkitektene.

- Her har vi enkelt og greit satset på et lyst og luftig miljø, hvor form og funksjon får lov til å råde.

Sjekk det unike containerhuset.

BYGGEKLOSS: Slik satte de sammen containerne for å lage de om til bolighus. © Illustrasjon: Arcgency

Smart ny arkitektur.

SLIK ER HUSET SATT SAMMEN: Modulbaserte løsninger gjør at eiere selv i stor grad kan bestemme utformingen på huset. © Illustrasjon: Arcgency

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!