Jo mindre plass du har, jo viktigere er det å utnytte plassen effektivt. Den svenske arkitekten og designeren Jonas Wagell kan ikke tillate seg å sløse med kvadratmetrene i Stockholm-leiligheten sin. Da han flyttet inn, rev han derfor det som var, og bygde den opp på nytt.

Resultatet er en supereffektiv leilighet med stramme linjer og masser av oppbevaringsplass.

Til tross for sine få kvadratmeter fremstår leiligheten som romslig. Mye av grunnen ligger i at beboeren ikke ser behovet for et separat drømmesoverom.

- Dersom jeg hadde hatt ti kvadratmeter ekstra, vill jeg fremdeles forsaket eget soverom til fordel for et enda større hverdagsrom, påstår Wagell.

Stue med alkove

En innebygget, 120 cm bred sovealkove med innfelt belysning utgjør et lite rom i rommet. Under sengen er det plass til mer oppbevaring.

Sovealkove med integrert belysning

MINISOVEROM: Sovealkoven er 120 cm bred. Lyskildene er innfelt og skjult for mest mulig myk belysning. © Foto: Stellan Herner

Åpne rom løper rundt boksen; kjøkkenet langs den ene siden, entreen langs den andre, og stuen langs den tredje.

Innebygd oppbevaring

Den ene veggen er i sin helhet enn skapvegg som rommer alt det Jonas trenger av lagringsplass.

Fremfor å plassere en serie oppbevaringsmøbler på rad langs veggen, har han heller valgt å bygge inn nisjer i skapveggen. Det gir et ryddig og sammenhengende preg.

Stue med sovealkove

BOKS MED ALKOVE: Sengen er plassert høyt oppe for å skape plass for oppbevaring. Veggurene er mer til pynt enn til nytte. © Foto: Stellan Herner

Plantegning av leiligheten

SNEDIG PLAN: Kjernen i den nye planløsningen er en boks som består av bad, sovealkove og oppbevaringsplass. © Ill: Jonas Wagell

- Dette er en funkisleilighet, og da er det mer relevant å jobbe med rene, lange linjer, utdyper Wagell.

De konsekvente linjene skaper unektelig ro og orden. Det kan være særlig viktig i mindre boliger der plassmangel kan medføre at ting hoper seg opp og skaper et uryddig inntrykk.

Merk hvordan den øverste linjen i nisjen i entreen er på høyde med åpningen inn til kjøkkenet og døren inn til badet.

Oppbevaringsvegg med nisjer

HJEMMELAGD: Wagell har selv innredet leiligheten, og mesteparten av møbler og belysning har han designet selv. © Foto: Stellan Herner

Hjemme hos Jonas Wagell

DESIGNER PÅ HJEMMEBANE: Jonas Wagell er en Sveriges mest lovende designere. Leiligheten hans forteller noe av grunnen. © Foto: Stellan Herner

Arbeidsnisje

Lenger inn i boligen finnes nok en nisje, en arbeidsnisje, men her er den øverste linjen trukket ned for å gi rom for mer oppbevaring.

Datakraft og annen hjemmeteknologi ligger gjemt bak lukkede fronter. De store hullene i frontene sørger for utlufting slik at ikke elektronikken overopphetes. Slik har den unge designeren fått plass til et fullverdig hjemmekontor i stuen.

Arbeidsnisje i stuen

JOBBENISJE: Wagell har en nisje i skapveggen med hjemmekontor. Det meste av oppbevaring er skjult bak lukkede fronter. © Foto: Mattias Förnell

Konstraster

Foruten lange, rene linjer, kjennetegnes boligen av kontraster mellom lyst og mørkt, med innslag av knallfarger.

- Jeg har valgt hvite vegger for å reflektere lys og svart gulv for å skape en kontrast - denne leiligheten tåler det. Et mørkt gulv skaper tyngde og gjør at man ikke mister orienteringen i rommet. Men hadde boligen hatt mindre lys, ville jeg nok heller valgt hvitpigmentert, lysegrått gulv.

Svart bad

Svarte flater reflekterer mindre lys enn hvite, og virker derfor ikke romforstørrende. Det vet Wagell, men heller enn å prioritere romfølelse, har han valgt å skape variasjon i den lille leiligheten.

Det svarte badet blir som et helt annet sted, og skaper et kjærkomment avbrekk fra hvite vegger.

Svart bad

SVART OG KOMPAKT: En halvvegg av frostet, sotet glass separerer dusjen innerst fra toalett og servant ytterst. © Foto: Mattias Förnell

Kjøkkenet er for en arbeidskrok å regne - et sted å holde matosen unna stue og sovealkove.

- Jeg spiser stort sett i stuen, det er ikke plass på kjøkkenet. Om det er fint vær, setter jeg meg ut på takterrassen. Uterommet er en avgjørende forlengelse av leiligheten, sier Wagell.

Kompakt kjøkken

ARBEIDSKJØKKEN: Overskap i to ulike dybder går helt opp til himlingen for maksimal plassutnyttelse. Vinduet vender ut mot den private takterrassen. © Foto: Stellan Herner

Med et ullskjerf behørig surret rundt halsen varer utesesongen litt lenger om høsten og starter litt tidligere på våren.

Jonas Wagell på takterrassen

FARGEGLAD: Wagells benytter ofte sterke farger på sine produkter. Stålkurvene fra Hello Industry setter farge på balkongen. © Foto: Mattias Förnell

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!