Det er ikke noe nytt i å bo i bygninger som absolutt ikke var tiltenkt som bolig i utgangspunktet. Nedlagte fabrikker, gamle lagerbygninger, vanntårn og garasjer, alt som har vegger og tak kan fint bli hus.

Gamle kirkebygg hører kanskje likevel til de mer spesielle bygningene som har blitt omgjort til bolig.

Bak de gamle veggene skjuler det seg et moderne interiør.

HELLIG HUS: Den gamle kirken i Utrecht i Nederland ble til et flott hus. © FOTO: Frank Hanswijk

Mye av et lands kulturhistorie er knyttet til nettopp kirker. Det var knutepunktet i samfunnet og bestod fra generasjon til generasjon. I dag er mange nedlagt, behovet for religion og samhold har forandret seg og kirken holder ikke lenger den posisjonen den en gang gjorde.

Men kirker er ofte arkitektoniske perler, et symbolsk minne om tradisjoner og ritualer. Derfor kan det være verdifullt i seg selv å ta vare på kirkene, slik arkitektene i det nederlanske arkitektfirmaet Zecc Architects har gjort.

Vakkert lys får strømme inn gjennom enda vakrere vinduer.

STORSTUE: Proposjonene i den gamle kirken gjør at man lett føler seg liten. © FOTO: Frank Hanswijk

I Nederland finnes hundrevis av nedlagte kirker. Mange av disse er tatt vare på og blitt omgjort til andre formål. Noen blir museer, andre restauranter. Og noen igjen til boliger.

St. Jakobus kirken i Utrecht var nettopp et slikt prosjekt. Zecc Architects tok på seg jobben med å gjøre kirken, som hadde stått mer eller mindre ubrukt siden 1991, om til en drømmebolig.

Det første arkitektene gjorde var delvis å fjerne messaninen som ble bygd i årene kirken nærmest stod ubrukt, men fra tid til annet ble benyttet som showroom for antikvariske møbler.

- Å få maksimal effekt av vinduene var målet, forteller Marnix van der Meer hos Zecc Architects till Klikk.no

- Vi ville at så mye lys som mulig skulle fylle det store rommet.

Hvite vegger og naturlig dagslys gjør at kirkerommet føles enda større.

BOLIGDRØM: Zecc Architects gjorde designerdøm av den gamle kirken © FOTO: Frank Hanswijk

Under det som er igjen av messaninen har arkitektene fått plass til soverom, et hjemmekontor og et stort bad. Indirekte dagslys får lov til å skinne gjennom mellomrommene i gulvet og veggene. Rommene er derfor forsynt med mye naturlig lys. Den ledige plassen har blitt gjort om til en slags innendørs terrasse, som rammer inn stueområdene.

Hvitt og delikat, på badet har arkitektene tenkt at det enkle er ofte det beste.

REN SAMVITTIGHET: Badet er mer designerhotell enn gammel kirke! © FOTO: Frank Hanswijk

Selve interiøret i kirken er laget på en slik måte at den kan betraktes som midlertidig, forteller arkitektene. Her skal man ved ønske om det, kunne få kirken tilbake til sin funksjon som gudshus og historisk monument.

- Det skal føles som om det er en naturlig sammenheng mellom områdene i rommet, forteller van der Meer.

Ny design i gammel kirke.

OPP EN TRAPP: Ved hjelp av en messanin har man skapt nivåer inne i kirkerommet. © FOTO: Frank Hanswijk

Det frittstående kjøkkenet er plassert bak i det store rommet, og arkitektene omgjorde de gamle kirkebenkene til spisebord og sitteplasser.

For arkitektene var det en prinsippsak å bevare så mye som mulig av kirkens originalitet. Tregulvene, vinduene med glassmalerier og de gamle dørene er slik de alltid har vært, og ellers er svært lite skiftet ut, heller bare reparert i den grad det var mulig.

I den gamle kirken kan man nyte middagen i historiske omgivelser.

HØYTID OG MÅLTID: Arkitektene har benyttet gamle kirkebenker som sitteplasser rundt spisebordet. © FOTO: Frank Hanswijk

Originale kirkebenker er brukt som sitteplasser ved bordet.

VANN OG VIN: Det kan dekkes til mange ved langbordet. © FOTO: Frank Hanswijk

Kontraster i interiøret gir den gamle kirken et spennende utseende.

NOE GAMMELT, NOE NYTT: Det er spennende å se hvordan arkitektene har kombinert det moderne interiøret med det gamle bygget. © FOTO: Frank Hanswijk

Den nye hvite gulvkonstruksjonen er løs og kan fjernes ved behov. Glassflater og innvendige vinduer gjør at man hele tiden ser originalstrukturen og blir minnet på byggets opprinnelse som kirke.

-En fusjon mellom gammelt og nytt, uttaler arkitekten, som på en fantastisk måte har skapt ny historie innenfor veldig gamle vegger.

Arkitektfirmaet Zecc Architects har vært involvert i flere prosjekter innen bygningsbevarelse og omgjøring av kirker, og har vunnet flere priser for sin arkitektur.

Vakkert dagslys får lov til å slippe inn gjennom store vinduer.

FREKK FUSJON: Kontrasten mellom det gamle bygget og det moderne interiøret er spennende. © FOTO: Frank Hanswijk

Nedlagt kirke ble gjort om til designbolig=

NYE TIDER: Nedlagt kirke ble gjort om til designbolig. © Ill: Zecc Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!