«Maskorama»

Tidligere «Maskorama»-deltagere forteller: Slik ble de avslørt

Hemmelighold er en av hovedingrediensene i seersuksessen «Maskorama». Men ikke alle deltakerne har greid å holde deltakelsen skjult for omgivelsene.

<b>MARCUS OG MARTINUS:</b> Våren 2022 ble det avslørt at det var den norske duoen Marcus og Martinus Gunnarsen som gjemte seg under gullmaska i den svenske versjonen av «Maskorama». TV-seerne var i sjokk og kalte det en katastrofe at norske artister fikk være med i et svensk program.
MARCUS OG MARTINUS: Våren 2022 ble det avslørt at det var den norske duoen Marcus og Martinus Gunnarsen som gjemte seg under gullmaska i den svenske versjonen av «Maskorama». TV-seerne var i sjokk og kalte det en katastrofe at norske artister fikk være med i et svensk program. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

De mest sjokkerende avsløringene!

Noe av det morsomste med å følge «Maskorama»-sirkuset gjennom vintermånedene, er å dechiffrere hver deltagers hint-pakke på jakten etter deres identitet.

Selv om det har vært noen av dem som forholdsvis lett har latt seg avsløre, er det også mange av avsløringene som har gitt seerne bakoversveis!

1. Ingrid Gjessing Linhave (46): «Frøya»

– Hva gjorde at du falt for Frøya-kostymet?

– Jeg fikk se masse nydelige forslag fra Kjell (Nordström, kostymedesigneren, red.anm.), og sto mellom en gråstein, en stubbe og Frøya. Og så ble jeg mer og mer dratt mot Frøya, for Kjell er helt vill til å overbevise og forføre med ord.

– Jeg fikk høre så mye fint, og jeg følte vel nesten at jeg var en gudinne da jeg gikk ut fra vårt første møte. Og så er jeg veldig svak for bling-bling og gull og glitter og slør og kjoler, så jeg var helt solgt!

– Hvilke avsløringer har overrasket deg mest så langt i «Maskorama»?

– Altså, Ulven gjorde meg helt gal i fjor! Jeg ble også totalt forvirret av Øystein Pettersens kostyme. Der analyserte jeg dag og natt! Det var deilig da de tok av maska!

Foto: NRK

– Holdt du på noe tidspunkt på å bli avslørt?

– Nei, det var så få som spurte. Men en vennegjeng jeg skulle på fest med, la nesten to og to sammen en gang. Jeg og mannen min måtte lage en dekkhistorie for hvorfor jeg kom for sent til festen. Og jeg hadde så mye gullstøv på meg at jeg var nær ved å bli avslørt. Men jeg fant på masse løgner og håpet at de skulle tilgi meg i etterkant.

– Lillebroren min derimot, skjønte at det var meg med én gang. Han kjenner sangstemmen min altfor godt. Jeg sang for ham hver kveld, om han ville eller ei, gjennom hele oppveksten. Vi delte rom og køyeseng og jeg fremførte sanger som alle landene i Eurovision og han var tvunget til å være jury. Så jeg har sunget mye for ham!

– Har du noen gode tips til TV-seerne, hvordan de kan gå frem i detektiv-prosessen?

– Noter ned hint, men mest av alt lukk øynene og hør på stemmen. For hintene er så lure at man kan bli helt ko-ko av dem.

Les også: (+) Da Ingrid så Jakob, sa det «pang»: – Problemet var bare at jeg var opptatt

2. Inger Lise Rypdal (73): «Enhjørningen»

– Hva gjorde at du falt for Enhjørningen-kostymet?

– Det var nok kanskje fordi jeg har hatt hester og er veldig glad i hester. Så var det jo et veldig fint kostyme!

– Hvilke avsløringer har overrasket deg mest så langt i «Maskorama»?

– Jeg synes det har vært veldig vanskelig å tippe. Alle har nesten vært like vanskelige og overraskende. Men jeg var ikke begeistret for at det ikke befant seg et menneske bak, som da Fantorangen ble avslørt som Snøroboten i fjor. Det syntes jeg ble litt lureri.

<b>FANTORANGEN</b>: Kritikken haglet mot NRK-programmet og seerne var ikke spesielt fornøyde da det viste seg å være Fantorangen som skjulte seg bak en av maskene i «Maskorama» i fjor. Hele 40 prosent trodde det var skuespilleren Mari Maurstad som gjemte seg bak Snørobot-drakta – og ikke en fiktiv Barne-TV-figur.
FANTORANGEN: Kritikken haglet mot NRK-programmet og seerne var ikke spesielt fornøyde da det viste seg å være Fantorangen som skjulte seg bak en av maskene i «Maskorama» i fjor. Hele 40 prosent trodde det var skuespilleren Mari Maurstad som gjemte seg bak Snørobot-drakta – og ikke en fiktiv Barne-TV-figur. Foto: NRK

– Holdt du på noe tidspunkt på å bli avslørt?

– 70 prosent tippet det var meg fra starten av, det er ulempen med en kjent stemme. Et av barnebarna mine satt og så på programmet sammen med pappaen sin, min sønn, så sier hun: «Er det Fanny, eller?». Hun kaller meg Fanny. Det var allerede etter tre-fire linjer av den første sangen.

– Har du noen gode tips til TV-seerne, hvordan de kan gå frem i detektiv-prosessen?

– Det beste er å lukke øynene og lytte. Jeg prøvde å synge annerledes enn jeg pleier, men det er jo ikke så lett. De som har en særpreget stemme, vil man fort gjenkjenne.

Inger Lise Rypdal (73) som «Enhjørningen».
Inger Lise Rypdal (73) som «Enhjørningen». Foto: NRK

3. Øystein Pettersen (40): «Rabagasten»

– Hva gjorde at du falt for Rabagasten-kostymet?

– Jeg sa at jeg måtte ha muligheten til å bevege meg. Jeg er dårlig til å synge, dermed måtte jeg lene meg på noe annet. Jeg synes også at kostymet var artig. Jeg har aldri opplevd å bli beskrevet som en stille og rolig gutt som ikke gjør noe ut av seg.

– Hvilke avsløringer har overrasket deg mest så langt i «Maskorama»?

– Jeg skulle egentlig ha vært med sesongen før, som Nissen. Så ble jeg rammet av hjerneblødning og måtte trekke meg. Derfor var jeg veldig spent på hvem som endte opp i kostymet som egentlig var sydd til meg.

– Hvem var noenlunde lik i størrelsen som meg? Og hvem i Oslo-området var gærne nok til å takke ja til denne utfordringen på en ukes varsel? Da Abid Raja dukket opp, og hadde stått på huk inni kostymet – da ble jeg overrasket!

– Holdt du på noe tidspunkt på å bli avslørt?

– Det var så strengt opplegg, og jeg husker jeg la æren min i å holde hemmeligheten skjult. Det var deilig da mange trodde jeg var Ulven. Da kunne jeg nekte, uten å lyve. For jeg var jo ikke Ulven! Datteren min på ti hørte det i løpet av første ordet jeg sang.

– Guttungen derimot, han stolte på det jeg sa; at jeg var på jobb. Han sto til og med og nektet for at det var meg foran hele skolen. Han ble helt sjokkert. I ettertid har jeg fortjent nok slitt med tilliten der.

– Har du noen gode tips til TV-seerne, hvordan de kan gå frem i detektiv-prosessen?

– Nei, jeg har null gode tips. Jeg skjønte ingen av tipsene selv. Jeg husker da de laget hint til meg, så tenkte jeg: «Ja, det stemmer med meg, men det stemmer jo også på veldig mange andre!» For min egen del gleder jeg meg ordentlig til årets sesong! Jeg er blodfan av programmet og ser frem til å være detektiv selv. Jeg skal kaste ut ideer som bombesikkert er feil.

Les også: (+) Øystein vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

Øystein Pettersen (40) som «Rabagasten».
Øystein Pettersen (40) som «Rabagasten». Foto: NRK

4. Anne Rimmen (42): «Ravnen»

– Hva gjorde at du falt for Ravnen-kostymet?

– Skisseboka til Kjell Nordström var full av herlige vesener, og det var flere jeg likte. Ravnen var litt majestetisk med de store, flotte vingene og helsvart fra topp til tå. Den var litt mørk og mystisk, ganske motsatt av meg. Kjell og jeg ble enige om at det måtte bli den.

– Hvilke avsløringer har overrasket deg mest så langt i «Maskorama»?

– Største overraskelsen var Abid Raja! Da han reiste seg opp, satt jeg med åpen munn. Haha – veldig gøy!

<b>ABID RAJA: </b>Uken før «Nissen» måtte av med maska, gjettet hele 50 prosent at det var den tidligere kulturministeren Abid Raja som skjulte seg inni Nissen. På oppløpssiden var det likevel mange som ombestemte seg, og det var til slutt kun 23 prosent som tippet riktig.
ABID RAJA: Uken før «Nissen» måtte av med maska, gjettet hele 50 prosent at det var den tidligere kulturministeren Abid Raja som skjulte seg inni Nissen. På oppløpssiden var det likevel mange som ombestemte seg, og det var til slutt kun 23 prosent som tippet riktig. Foto: NRK

– Holdt du på noe tidspunkt på å bli avslørt?

– Jeg var med i 2020, et ganske annerledes år på mange måter. Lite sosialt, samtidig som jeg hadde en baby på ca. et halvt år, så i starten gikk det veldig greit. Men det ble jo vanskeligere og vanskeligere for hver uke som gikk. Det morsomste jeg har hørt er fra nære venner som kjente igjen kroppsspråket mitt, spesielt skuldrene.

– Har du noen gode tips til TV-seerne, hvordan de kan gå frem i detektiv-prosessen?

– Tja, de hintene er jo vanskelige, da. Beste tips er kanskje å ikke tenke så mye på dem. Eller i hvert fall ikke ta dem bokstavelig. Det var flere av hintene om meg som til og med jeg måtte få forklart!

Les også: (+) Da Anne Rimmen falt for Ailo, sendte hun mail til sjefen: «Jeg vet at det ikke passer seg, men sånn er det»

Anne Rimmen (42) som «Ravnen».
Anne Rimmen (42) som «Ravnen». Foto: NRK

5. Bilal Saab (24): «Zombien»

– Hva gjorde at du falt for Zombien-kostymet?

– Det var egentlig Kjell (Nordström, kostymedesigner, red.anm.) som var overbevisende der. Tanken var at det skulle være en sånn tosidig greie. Jeg lever et liv som artist og et som sportsfiskeguide – som jo er to veldig forskjellige liv. Derav splitten i kostymet. Så ønsket vi også at det skulle være litt ungdommelig.

– Hvilke avsløringer har overrasket deg mest så langt i «Maskorama»?

– Det var Daniel Kvammen som Ulven. Han var utrolig god på å skjule stemmen sin, jeg skjønte ingenting. Jeg har hørt mye på musikken hans, men hadde altså ikke sjans til å gjette at det var ham. Men det er jo også det som er så gøy med «Maskorama»!

– Holdt du på noe tidspunkt på å bli avslørt?

– Ja – flere ganger. En gang var jeg med en kompis og fisket, så spurte han: «Hvorfor har du glitter bak øret?» Da ble jeg svar skyldig. Jeg prøvde å si at jeg hadde vært mye hos manageren min den siste tiden, og løy om at jeg hadde en datter som drev og klinte glitter på meg. Heldigvis gikk han fem på. Men det var nok en del sambygdinger som ante ugler i mosen da jeg plutselig befant meg i Oslo i flere uker strekk. Da var det bare å legge to og to sammen.

– Har du noen gode tips til TV-seerne, hvordan de kan gå frem i detektiv-prosessen?

– Jeg ville gått inn i det i detalj. Jeg ville sett programmet om igjen og om igjen, og skrevet ned alle hintene. Men så er det også viktig å ha i bakhodet at mange av hintene også kan være villedende. På meg var det mange hint som absolutt ikke ga mening. Så det handler jo nettopp om å gjøre det vanskeligst mulig!

Les også: Bilal Saab åpner opp: – Det var mange stygge meldinger

Bilal Saab (24) som «Zombien».
Bilal Saab (24) som «Zombien». Foto: NRK

6. Birgit Skarstein (34): «Hytta»

– Hva gjorde at du falt for Hytta-kostymet?

– Jeg syntes den hadde sjel og karakter. Så er det noe med at hytta er et inkluderende sted. Alle er velkommen, og det er et sted som assosieres med gode opplevelser. Så syntes jeg det var kult at det var en ting og ikke en karakter, som ikke har skjedd før.

– Hvilke avsløringer har overrasket deg mest så langt i «Maskorama»?

– Jeg husker godt da Fantorangen dukket opp. Da satt jeg og svarte TV-seere på NRK nett. Det var veldig gøy, for folk ble så utrolig sinte. De mente det ikke var lov. Det var morsomt å se hva folk lar seg provosere av og at engasjementet var så høyt.

– Så husker jeg en situasjon hvor det var stikk motsatt, hvor jeg avslørte profilen bak kostymet med en gang han åpnet munnen. Det var «Nissen» som skjulte Abid Raja. Jeg var 100 prosent sikker!

– Holdt du på noe tidspunkt på å bli avslørt?

– Det var nære på med moren min. Hun ville så gjerne at jeg skulle foreslå noen datoer hvor det passet at hele familien kunne møtes, siden det var utenfor sesong og jeg ville være mer tilgjengelig. Da fikk jeg et problem, og kunne ikke gi henne et godt svar. Hun ble litt frustrert over planleggingen min og at jeg hadde satt av alle helgene til jobb. Hun mente jeg kom til å bli utbrent om jeg holdt på sånn.

– Til slutt måtte jeg få hjelp av broren min til å prate med henne. Det er ikke noe gøy å lyve til dem man er glad i. Så trodde jeg Nicolay Ramm kom til å avsløre meg med en gang. Vi ledet Idrettsgallaen og hadde jo hatt sangprøver sammen!

– Har du noen gode tips til TV-seerne, hvordan de kan gå frem i detektiv-prosessen?

– Det er mange flere hint enn det du tror. De finnes overalt, også i kostymene. Men det er en del av dem som er veldig vanskelige, så vanskelige at det var flere hint om meg selv ikke jeg forsto en gang.

– Favoritthintet mitt rakk aldri å komme på TV. Da sto jeg og tilberedte lammelår på hytta. Altså var det lammelåret eller «lamme lår» som var hintet! Så er det jo også de som ser spøkelser på høylys dag og tror absolutt alt er hint.

Les også: Birgit Skarstein: – Jeg har fått en bok om å unngå å bli utbrent fra en litt bekymret venninne

Birgit Skarstein (34) som «Hytta».
Birgit Skarstein (34) som «Hytta». Foto: NRK

7. Daniel Kvammen (35): «Ulven»

– Hva gjorde at du falt for Ulven-kostymet?

– Ulven er jo både skummel, kul og pen. Jeg tenkte det kunne lage spillerom for mye gøy. Ekte rock'n'roll. Litt som Mick Jagger.

– Hvilke avsløringer har overrasket deg mest så langt i «Maskorama»?

– Det var åpenbart Fantorangen. Det var surrealistisk. Haha. En dukke inni en dukke? Ren, merkelig galskap!

– Holdt du på noe tidspunkt på å bli avslørt?

– Ja, faktisk. Jeg sendte melding til en venn med samme fornavn som en av de som jobba med «Maskorama». Det var en lang melding om hvilke låter jeg skulle velge. Heldigvis er jeg jo musiker og kunne unnskylde meg med at det handlet om en konsert jeg skulle holde. Så jeg unngikk avsløring – så vidt!

Daniel Kvammen (35) som «Ulven».
Daniel Kvammen (35) som «Ulven». Foto: Ulrik Kramer/Fremantle/NRK

– Har du noen gode tips til TV-seerne, hvordan de kan gå frem i detektiv-prosessen?

– Ikke bare se etter de mest åpenbare hintene. Det ligger alltid mye god info i detaljene.

«Maskorama» sesong 4 har premiere på NRK 1 og NRK TV lørdag 11. nov. kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2023, og sist oppdatert 10/11 2023.

Les også