MESTERNES MESTER

Dette er øvelsene og rekordene i Mesternes mester

En ny sesong av NRK-programmet «Mesternes-mester» er godt i gang. Klarer de nye deltakerne å slå rekordene?

<b>MESTERNES MESTER 2024: </b>Årets deltakere er Anders Aukland, Ole-Kristian Bryhn, Tiril Eckhoff, Marit Malm Frafjord, Camilla Gjersem, Pål André Helland, Terje Håkonsen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Birgitte Lersbryggen og Stian Sivertzen.
MESTERNES MESTER 2024: Årets deltakere er Anders Aukland, Ole-Kristian Bryhn, Tiril Eckhoff, Marit Malm Frafjord, Camilla Gjersem, Pål André Helland, Terje Håkonsen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Birgitte Lersbryggen og Stian Sivertzen. Foto: Alice Asplund, Nordisk Banijay/NRK
Sist oppdatert

Det populære NRK-programmet «Mesternes-mester» er nå godt i gang med ny sesong, som er sesongen 15 av programmet.

Programmet handler om tidligere idrettsutøvere som konkurrerer mot hverandre for å bli "Mesternes mester", og det gis poeng til hver deltaker etter hver øvelse.

For fjerde år på rad blir programmet spilt inn i Norge, og denne gang i Lindesnes.

Les også: Slik er «Mesternes mester»-huset 2024

Programleder Aksel Lund Svindal

For et par år siden valgte den tidligere programlederen Dag Erik Pedersen (64) å gi seg, etter hele 12 sesonger. I 2022 debuterte derfor den tidligere Mesternes mester-vinneren og alpinisten Aksel Lund Svindal (41) som programleder.

<b>PROGRAMLEDER: </b>Den tidligere alpinisten og Mesternes mester-vinneren Aksel Lund Svindal er for tredje år på rad programleder i Mesternes mester.
PROGRAMLEDER: Den tidligere alpinisten og Mesternes mester-vinneren Aksel Lund Svindal er for tredje år på rad programleder i Mesternes mester. Foto: NRK

Hvert år dukker det opp nye øvelser for å overraske deltakerne i programmet, men noen klassikere ser vi at går igjen år etter år.

Fjorårets sesong (sesong 14) var et strekt år, der flere av de klassiske øvelsene ble til nye rekorder. Kanskje blir det enda et rekord-år der deltakerne klarer å slå rekordene fra i fjor?

Les også: Dette er deltakerne i «Mesternes mester» 2024

Dette er øvelsene der det opereres med rekorder:

Jerngrep

Tilbake i 2012 tok den tidligere alpinisten Astrid Lødemel (52) fra sesong 4 rekord i øvelsen "jerngrep". Hun hadde en tid på 03:21 minutter, som ingen klarte å slå på 10 år.

Øvelsen går ut på at deltakerne skal holde seg fast i et jernrør lengst mulig.

<b>NILS JAKOB HOFF: </b>Nils Jakob Hoff har den nye rekorden i øvelsen Jerngrep, med en tid på 05:24.
NILS JAKOB HOFF: Nils Jakob Hoff har den nye rekorden i øvelsen Jerngrep, med en tid på 05:24. Foto: Stian Foss/NRK

I 2021, sesong 12, ble det ny rekord av sportsklatrer Magnus Midtbø (35) som hadde en tid på hele 04:18 minutter, og slo dermed ut Lødemel med 57 sekunder.

I andre episode av sesong 13 var det Nils Jakob Hoff (38) som tok den nye rekorden, og slo dermed rekorden til Midtbø med omtrent ett minutt.

Les også: «Har det klikka for deg?» spurte Therese storøyd da Nils Jakob overrasket henne på julaften

Kronidioten

I fjorårets sesong av Mesternes mester ble det satt ny rekord i øvelsen Kroniditoen! Det var Kristin Holte (37) som satt den nye rekorden, med hele 40 runder og 4 hinder i øvelsen.

Øvelsen går ut på at deltakerne skal løpe så mange lengder som mulig over og under hindrene i ulik høyde.

<b>KRISTIN HOLTE:</b> Kristin Holte tok i fjor rekorden i øvelsen Kronidioten, der hun slo rekorden til Magnus Midtbø.
KRISTIN HOLTE: Kristin Holte tok i fjor rekorden i øvelsen Kronidioten, der hun slo rekorden til Magnus Midtbø. Foto: NRK/Heidi Marie Gøperød

Tidligere var det sportsklatrer Magnus Midtbø som hadde rekorden, med 40 runder og 3 hinder i øvelsen.

Skranken

I øvelsen "skranken" har det vært programleder Aksel Lund Svindal (41), som har hatt rekorden i øvelsen siden sesong 12. Han hadde en tid på 17:04:28.

I fjor ble rekorden slått av deltaker Andreas Lødrup (38), med en tid på 17:19:06!

Øvelsen går ut på å bruke hendene til å holde seg oppe lengst mulig.

<b>ANDREAS LØDRUP: </b>Andreas Lødrup tok den nye rekorden i Skranken i 2023, der han slo Svindals tidligere rekord med 15 sekunder.
ANDREAS LØDRUP: Andreas Lødrup tok den nye rekorden i Skranken i 2023, der han slo Svindals tidligere rekord med 15 sekunder. Foto: NRK/Heidi Marie Gøperød

Tidligere var det friidrettsutøveren Ingvill Måkestad Bovim (42) fra sesong 11 i 2020 som hadde den beste tiden på 16:13 minutter, som vil si at Lødrup slo tiden med litt under ett minutt.

Les også: Andreas Lødrup: – Nora er den største medaljen jeg har fått

Tyngdekraften

Den tidligere roeren Olaf Tufte (47) tok ny rekord i øvelsen Tyngdekraften i sesong 14, der han holdt ut hele 101 lengder med tunge sandsekker over skuldrene.

Tidligere var det den tidligere roeren, Nils Jakob Hoff, som hadde rekorden fra sesong 13. Han holdt ut 82 lengder.

<b>OLAF TUFTE: </b>Olaf Tufte tok i fjor seieren og rekorden i øvelsen Tyngdekraften, og slo dermed roer Nils Jakob Hoff sin rekord fra 2022.
OLAF TUFTE: Olaf Tufte tok i fjor seieren og rekorden i øvelsen Tyngdekraften, og slo dermed roer Nils Jakob Hoff sin rekord fra 2022. Foto: NRK/Heidi Marie Gøperød

Øvelsen går ut på å gå så mange runder man orker, med sandsekker over skuldrene.

I 2021 slo Svindal den tidligere rekorden som var på 64 lengder av snowboardkjører Kjersti Buaas (42) fra sesong 11 i 2020.

Les også: Olaf Tufte: «Hva skjer hvis jeg hopper ned her? Er det noen som hører på meg da?»

90-grader

I sesong 12 i 2021 var det flere rekorder som ble slått, for også i denne sesong tok den tidligere skøyteløperen Johan Olav Koss (55) ny rekord i øvelsen "90 grader". Der fikk han en tid på 40 minutter.

Øvelsen går ut på å sitte i 90-grader inntil en vegg lengst mulig.

Denne rekorden ble slått i 2022 av skøyteløper Ida Njåtun (32), som fikk en tid på 48 minutter.

Det var derimot den tidligere langrennsløper Øystein Pettersen (40) som stakk av med seieren i øvelsen i fjor, med en ny rekord på en hel time!

<b>ØYSTEIN PETTERSEN: </b>Tidligere langrennsløper Øystein Pettersen, også kalt "Pølsa", stakk i fjor av med den nye rekorden i øvelsen "90-grader" med en tid på 60 minutter.
ØYSTEIN PETTERSEN: Tidligere langrennsløper Øystein Pettersen, også kalt "Pølsa", stakk i fjor av med den nye rekorden i øvelsen "90-grader" med en tid på 60 minutter. Foto: Stian Foss/NRK

Tidligere er det skøyteløper Bjørg Eva Jensen (63) fra sesong 9 i 2018 som har hatt denne rekorden i noen år, med en tid på 33 minutter.

Les også: (+) Tommy Rustad: En eventyrlig bilsportkarrière: Nå er det full fart med tømmerkjøring

Krampetrekning

Rekorden i øvelsen "krampetrekning" har derimot ingen klart å slå på hele åtte år, for det var nemlig i 2016 at den tidligere ishockeyspilleren Roy Johansen (63) tok ny rekord i denne øvelsen. Han hadde en tid på hele 14:36 minutter!

<b>ROY JOHANSEN:</b> Ingen har noen gang klart å slå rekorden til den tidligere ishockeyspilleren Roy Johansen i øvelsen "krampetrekning".
ROY JOHANSEN: Ingen har noen gang klart å slå rekorden til den tidligere ishockeyspilleren Roy Johansen i øvelsen "krampetrekning". Foto: NRK

Øvelsen er en mageøvelse som går ut på å ligge på ryggen og løfte opp bena.

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2022, og sist oppdatert 12/01 2024.

Les også