Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 19 år

Stolt Mette-Marit om Ingrid Alexandra: – Det var så nydelig

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er glade for at prinsesse Ingrid Alexandra greier å være seg selv – også i offisielle sammenhenger.

<b>KRONPRINSPARET: </b>På julaften besøkte prinsesse Ingrid Alexandra barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet i Oslo sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.
KRONPRINSPARET: På julaften besøkte prinsesse Ingrid Alexandra barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet i Oslo sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Sist oppdatert

Det siste drøye året har prinsesse Ingrid Alexandra, som lørdag 21. januar fyller 19 år, fått smake litt på sitt kommende liv som arbeidende medlem av det norske kongehuset.

I forbindelse med hennes 18-årsdag i fjor, har hun besøkt de tre statsmakter: Høyesterett, Stortinget og Regjeringen.

Hun har også besøkt flere av Forsvarets avdelinger og vært til stede i statsråd for aller første gang.

Mamma kronprinsesse Mette-Marit (49) og pappa kronprins Haakon (49) er veldig godt fornøyd med hvordan prinsesse Ingrid Alexandra taklet både disse oppgavene, intervjuene i forbindelse med myndighetsdagen og den offisielle feiringen.

– Vi er så stolte av Ingrid. Noe av det vi har snakket om, er at hun var så veldig seg selv. Vi var så stolte av at hun greide å være sånn som hun er, både i intervjuene og måten hun møtte folk på, sier kronprinsesse Mette-Marit i et intervju med NRK i forbindelse med «Året med kongefamilien.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit hyller prinsesse Ingrid Alexandra: – Du er en stor gave i mitt liv

<b>TRADISJONSRIKT KIRKEBESØK:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok i gudstjenesten i <br>Holmenkollen kapell 1. juledag.
TRADISJONSRIKT KIRKEBESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok i gudstjenesten i
Holmenkollen kapell 1. juledag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Signerte gjesteprotokollen

Da prinsesse Ingrid Alexandra signerte gjesteprotokollen på Stortinget dagen før fødselsdagen, underskrev tronarvingen med navnet sitt og et hjerte.

Født: 21. januar 2004

Alder: 19 år

Utdanning: Elvebakken videregående skole

Søsken: Sverre Magnus av Norge og Marius Borg Høiby

Se mer

– Det var så nydelig da hun skrev i Stortinget «Ingrid» og så hjerte. Det synes jeg var så utrolig skjønt, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Mamma var også stolt da Ingrid, som hun kalles til daglig, så kongeriket fra luften fra en F-16. Prinsessen styrte selv spakene deler av turen.

– Hun har alltid vært veldig tøff og uredd og har kastet seg ut i enhver utfordring. Så det var ganske naturlig, hun har alltid vært sånn. Men vi synes jo det er veldig gøy at hun tør. Spesielt den jagerfly-opplevelsen. Det var ganske imponerende, sier kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

Les også: (+) Mammaen Elizabeth: Først da hun fikk to barn til, tok hun seg tid til å være mamma

<b>F16-FLY: </b>I desember 2021 fikk tøffe prinsesse Ingrid Alexandre lov til å sitte bak spakene i et F16-fly.
F16-FLY: I desember 2021 fikk tøffe prinsesse Ingrid Alexandre lov til å sitte bak spakene i et F16-fly. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB

Går på Elvebakken videregående

Det er ikke bestemt, eller i hvert fall ikke kjent, om prinsesse Ingrid Alexandra skal utdanne seg innen militæret etter at hun er ferdig med sine tre år på Elvebakken videregående i Oslo til sommeren.

Men pappa Haakon er klar på at hun ikke kommer til å representere kongehuset mye fremover.

– Foreløpig er hun i et utdanningsløp og skal få lov til å fokusere på det. Så hun kommer ikke til å ha særlig mange offisielle oppdrag i de nærmeste årene, sier kronprins Haakon i intervjuet med statskanalen.

Bestefar kong Harald (85) er helt enig med sønnen i at Ingrid Alexandra ikke skal representere kongehuset nå, men han er ikke i tvil om at hun kommer til å klare de oppgavene hun blir tildelt når den tid kommer.

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra trives i selskap med bestefar kong Harald.
NÆRT FORHOLD: Prinsesse Ingrid Alexandra trives i selskap med bestefar kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB

Kongen er full av lovord om barnebarnet som er nummer to i arverekken til tronen, og han er ikke tvil om hva han husker best fra 2022.

– Myndighetsdagen til prinsesse Ingrid Alexandra. Det var et høydepunkt, sier kong Harald i «Året med kongefamilien».

Les også: Prins Harry vil avsløre alt

<b>OMSORGSFULL:</b> Kong Harald er full av lovord om prinsesse Ingrid Alexandra. Her skåler han med barnebarnet under den offisielle feiringen av hennes 18-årsdag i juni i fjor.
OMSORGSFULL: Kong Harald er full av lovord om prinsesse Ingrid Alexandra. Her skåler han med barnebarnet under den offisielle feiringen av hennes 18-årsdag i juni i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL

Et historisk statsråd

Men han var trygg på at han hun vil mestre alle oppgavene i forbindelse med fødselsdagen.

– Det var ingen overraskelse for meg at hun klarte seg på den måten. For hun er imponerende. Virkelig, sier kongen til NRK.

<b>17. MAI 2022: </b>Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus avbildet under 17. maifeiringen på Skaugum hvor de tar imot elever på Askerskolene..
17. MAI 2022: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus avbildet under 17. maifeiringen på Skaugum hvor de tar imot elever på Askerskolene.. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

– Hun er veldig omsorgsfull, og hun tar de alvorlige ting alvorlig. Det er hyggelig, fortsetter han.

Det var en stolt kong Harald som inviterte prinsesse Ingrid Alexandra til å være med monarken og kronprins Haakon i statsråd på Det kongelige slott for første gang. Foreløpig bare for å lære og observere.

– Det var et ordentlig statsråd, men for henne var det et prøvestatsråd. For hun har egentlig ikke sete i statsråd før jeg blir borte. Hun var veldig nervøs, tror jeg. Jeg hadde følelsen av det. Men det var jo ikke noe å være nervøs for. Det er alltid litt spennende første gangen. Men hun blir fort vant til det når den tid kommer, sier kong Harald.

<b>HISTORISK STATSRÅD:</b> Kong Harald inviterte barnebarnet prinsesse Alexandra til å være til stede i statsråd på Slottet på hennes 18-årsdag for ett år siden.
HISTORISK STATSRÅD: Kong Harald inviterte barnebarnet prinsesse Alexandra til å være til stede i statsråd på Slottet på hennes 18-årsdag for ett år siden. Foto: Lise Åserud / NTB

Han ledet et historisk statsråd på prinsessens 18-årsdag.

– Det viser de lange linjene. Det er kontinuiteten i det hele, i gjerningen, som kommer frem, sier kong Harald.

Han kjente på styrken i at slekt skal følge slekters gang, og svarer kontant på NRKs spørsmål om at det nå offisielt er to tronarvinger.

– Ja, for meg betyr det absolutt mye. Også to, hvis jeg får lov til å si det, som ikke er helt objektiv, såpass bra eksemplarer også, da. Det er veldig hyggelig å se, sier kong Harald i intervjuet med statskanalen.

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2023, og sist oppdatert 20/01 2023.

Les også