Dronning Elizabeth og Prins Philip

Prins Philip var dronning Elizabeths beste støtte

Prins Philip gikk all­tid et par skritt bak sin kone. I over 70 år var han hen­nes tro­fas­te støt­te og sto­re kjær­lig­het.

Pluss ikon
<b>PÅ GAMLE TOMTER: </b>Philip og Elizabeth tilbrakte bryllupsnatten på herregården Broadlands i Hampshire, som tilhørte Philips onkel. Under markeringen av diamantbryllupsdagen i 2007 var de tilbake som gjester på godset.
PÅ GAMLE TOMTER: Philip og Elizabeth tilbrakte bryllupsnatten på herregården Broadlands i Hampshire, som tilhørte Philips onkel. Under markeringen av diamantbryllupsdagen i 2007 var de tilbake som gjester på godset. Foto: Tim Graham/Getty Images
Sist oppdatert

Den 20. no­vem­ber 1947 ble et av vår tids mest kjen­te ekteskap inn­gått i West­mins­ter Abbey. Prin­ses­se Elizabeth av Eng­land fikk sin Philip Mountbatten. Da had­de de al­le­re­de kjent hver­and­re i en år­rek­ke og vært for­lo­vet i et knapt halv­år.

Philip ble født på Kor­fu i Hel­las i 1921 som prins Filip av Hel­las og Dan­mark. Kort tid se­ne­re måt­te fa­mi­li­en rei­se i ek­sil. Før­s­te gang den bri­tis­ke prin­ses­sen møt­te Philip, var i et bryl­lup i 1934. Hun var åtte år og han 13.

Ble forelsket i 1939

Et par år senere traff de hver­and­re igjen, men det var først i 1939 at de ble for­els­ket og be­gyn­te å brev­veks­le. Men prin­ses­sen var bare 13 år gam­mel og måt­te vente til hun ble 21 før hun kun­ne for­lo­ve seg med sin drøm­me­mann.

I for­kant av bryl­lu­pet ga Philip av­kall på prin­se­tit­te­len av Hel­las og Dan­mark og tok et­ter­nav­net Mountbatten. Til gjen­gjeld fikk han tittelen hertug på mor­ge­nen sam­me dag som bryl­lu­pet sto.

Selv om han ikke len­ger had­de tittelen prin­s, var det un­der nav­net prins Philip han fort­satt ble om­talt av fol­ket. Og fra 1957 har det vært for­melt rik­tig også, da han ble ut­nevnt til prins av Stor­bri­tan­nia.

På de­res tid var det frem­de­les van­lig at kon­ge­li­ge gif­tet seg med and­re kon­ge­li­ge. Og si­den de opp gjen­nom åre­ne gif­tet seg litt på kryss og tvers, gjer­ne også med sine fet­te­re el­ler ku­si­ner, så er man­ge av Europas kon­ge­li­ge i dag i slekt med hver­and­re.

Les også: (+) Edward var konge i 326 døgn: Mange oppfattet ham som en forræder

<b>DRONNING ELIZABETH:</b> I hele dronning Elizabeths lange regjeringstid har prins Philip stått trofast ved hennes side. Her fra kroningen i 1953.
DRONNING ELIZABETH: I hele dronning Elizabeths lange regjeringstid har prins Philip stått trofast ved hennes side. Her fra kroningen i 1953. Foto: Keystone/Getty Images

Var i slekt

Også Elizabeth og Philip var i slekt, på fle­re si­der av fa­mi­li­en. De var det som på eng­elsk kal­les «sec­ond cou­sins once re­moved» – et ut­trykk som ikke så lett lar seg over­set­te. «Sec­ond cou­sin» er det sam­me som tre­men­ning, men når man leg­ger til ut­tryk­ket «once re­­moved», be­tyr det at de ikke selv er tremenninger, men at den ene av dem er barn av den and­res tre­men­ning.

Og et slikt slekt­skap har de alt­så gjen­nom sin fel­les for­fa­der kong Chris­ti­an 9. av Dan­mark.

Philip og Elizabeth var også fir­men­nin­ger, et­ter­som beg­ge var tipp­ol­de­barn av dron­ning Vic­to­ria.

Ek­te­ska­pet de­res var fylt av om­sorg og kjær­lig­het, men var langt fra uten pro­ble­mer. Da Elizabeth ble dron­ning i 1952, la prins Philip sin kar­rie­re på hyl­len for å kun­ne bi­stå sin kone i hen­nes plik­ter.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

Navnet Mountbatten-Windsor

Selv om han utad så ut til å tak­le rol­len som prins­ge­mal bra, var han sur for at Elizabeth ikke tok hans navn. I 1960 end­ret det­te seg, da det ble ved­tatt at pa­ret skul­le få nav­net Mountbatten-Windsor.

Iføl­ge avi­sen Daily Mail kan kon­ge­bio­gra­fen Ing­rid Seward ha for­kla­rin­gen på hvor­dan de to klar­te å hol­de sam­men som ek­te­par i over 70 år. Stikk­or­det er lat­ter.

Ek­te­pa­ret de­ler nem­lig sam­me form for hu­mor, og spe­si­elt dron­nin­gen er skik­ke­lig mor­som, iføl­ge Seward, som har skre­vet om de kon­ge­li­ge i over 30 år, og som også er man­ge­årig re­dak­tør i konge­ma­ga­si­net Maj­es­ty Magazine.

– Jeg tror hem­me­lig­he­ten er at de lo sam­men. Vi vet alle at li­vet er vel­dig, vel­dig van­ske­lig. Jeg tror dron­nin­gen var ko­mi­ke­ren i for­hol­det, hun var fan­tas­tisk til å et­ter­lig­ne and­re, har Seward ut­talt til avisen, og hun sier også:

– Hun var også vel­dig god på Liverpool-dia­lek­ten. Hun kan et­ter­lig­ne irsk og alle mu­li­ge dia­lek­ter. Hun er også vel­dig god på å et­ter­lig­ne ame­ri­kansk.

Les også: (+) I 80 år har det ver­sert ryk­ter om kronprin­ses­se Mär­tha og pre­si­dent Roosevelt. Had­de de et for­hold el­ler var de bare svært gode ven­ner?

<b>PRINS PHILIP:</b> Dron­ning Elizabeth idet hun for­la­ter St. Paul-ka­te­dra­len i London et­ter en guds­tje­nes­te for noen år til­ba­ke, og som van­lig føl­ger prins Philip like et­ter.
PRINS PHILIP: Dron­ning Elizabeth idet hun for­la­ter St. Paul-ka­te­dra­len i London et­ter en guds­tje­nes­te for noen år til­ba­ke, og som van­lig føl­ger prins Philip like et­ter. Foto: Neil Mockford/Alex Huckle/GC Images

Raus og to­le­rant

I 1997 fei­ret Elizabeth og Philip gull­bryl­lup og holdt tale til hver­and­re.

– Jeg tror at den stør­ste lær­dom­men vi har er­fart, er at to­le­ran­se er sel­ve ho­ved­in­gre­di­en­sen i et lyk­ke­lig ek­te­skap. Tro meg, dron­nin­gens stør­ste kva­li­tet er at hun er i be­sit­tel­se av rau­se meng­der med to­le­ran­se, sa prin­sen i sin tale, gjen­gitt i avi­sen The Mirror.

– Han er en som ikke lett tar til seg kom­pli­men­ter. Men han har helt klart vært min styr­ke og støt­te gjen­nom alle dis­se åre­ne. Og jeg og hele hans fa­mi­lie, og det­te lan­det så vel som man­ge and­re land, står i stør­re gjeld til ham enn han noen­sin­ne vil kre­ve inn – el­ler vi noen noen­sin­ne vil kun­ne for­stå, sa dron­nin­gen i sin tale.

Lo­jal utad

Selv om det ble sagt at prin­sen had­de ster­ke me­nin­ger, og også skal ha hatt man­ge hef­ti­ge dis­ku­sjo­ner med sin kone opp igjen­nom åre­ne, var han all­tid lo­jal utad. Kon­ge­hus­eks­per­ter i Stor­bri­tan­nia skri­ver at Philip utvil­somt all­tid har vært Elizabeths beste støt­te. Ikke minst når det har stor­met rundt det bri­tis­ke kon­ge­hu­set.

Det be­kref­ter også dron­ning Elizabeth selv. Mon­ar­ken gir ald­ri in­ter­vju­er, med send­te ut en med­de­lel­se i for­bin­del­se med ek­te­man­nens 95-års­dag i 2016, og der het det blant an­net: «Han har helt en­kelt vært min styr­ke i alle dis­se åre­ne.»

Han ga også sin kone man­ge vel­men­te råd opp gjen­nom åre­ne, men han var ald­ri i tvil om hvem som var sje­fen: hans els­ke­de Elizabeth.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også