JAN THOMAS i sitt aller første intervju som 18-åring

Kjenner du igjen denne kjendisen?

Det begynte nærmest som en spøk. Jan Østervold fra Skien hadde kledd seg ut som jente for å være med i et show da en fotograf spurte om å få ta noen bilder av ham. Les det historiske intervjuet fra 1985.

Pluss ikon
<b>JAN THOMAS: </b>Bildene fotografen tok av Jan Thomas (den gang Jan Østervold), ble så gode at Jan ble oppfordret til å prøve seg som fotomodell - i kvinneklær.
JAN THOMAS: Bildene fotografen tok av Jan Thomas (den gang Jan Østervold), ble så gode at Jan ble oppfordret til å prøve seg som fotomodell - i kvinneklær.
Sist oppdatert

Ukebladet Hjemmet, 13. august 1985 (artikkelen er gjengitt ordrett slik den stod på trykk):

– Nei, tenk at en kar kan bli så nydelig! Det skulle ha vært meg, det...

Anny Østervold er tydelig imponert over sønnen Jans stormende karriere.

Bare 18 år gammel er Jan i ferd med å skape et internasjonalt navn som fotomodell. Men ikke som mann. I studio er Jan kledd som kvinne, og det har ingen i Norge gjort før ham.

– Jeg syntes det er fantastisk moro alt sammen, fortsetter Anny.

– Men det har liksom ikke helt gått opp for meg ennå - det er skjedd så fort at jeg blir helt ør av alt dette oppstyret. Selv har jeg aldri hatt navnet mitt i avisen engang, og nå kan jeg snart ikke åpne et blad uten å finne noe om Jan. Men jeg synes nå det er skikkelig tøft gjort av Jan, dette her, da.

Tidligere navn: Jan Bertin Østervold

Født: 28. desember 1966

Alder: 55 år

Fra: Skien

Bosted: Oslo

Kjæreste: Harlem Alexander (35)

Se mer

– Det er moro å finne på noe nytt som samtidig er seriøst, skyter Jan inn.

Og mamma Anny er hjertens enig. Jan er blitt oppdratt til å være selvstendig og ta ansvar for sine egne handlinger. Derfor føler hun også at hun er trygg på Jan. Samme hva han måtte finne på, ville han aldri gjøre noe dumt.

<b>JANS FØRSTE INTERVJU: </b>Journalist Rune Wikstøl var den første journalisten som intervjuet Jan Thomas. Det skjedde i 1985. Den gang ønsket Jan Thomas å være en kvinnelig-modell.
JANS FØRSTE INTERVJU: Journalist Rune Wikstøl var den første journalisten som intervjuet Jan Thomas. Det skjedde i 1985. Den gang ønsket Jan Thomas å være en kvinnelig-modell. Foto: Faksimile og Lars Johan Wiker

Dessuten har Jan trønderblod i årene. Riktignok vokste han opp i Skien, hvor moren nå jobber på et pleiehjem. Men Anny gjør ingenting for å skjule sin trønderske aksent, og fastslår at trøndere nå en gang er mer åpne for nye ting enn resten av oss nordmenn.

– Jans bestemor ble fyr og flamme da hun så de første modellbildene, forteller Anny.

– Og visst er det gøy, selv om det er uvant også. Første gang jeg så Jan i et ukeblad, kjente jeg ham rett og slett ikke igjen. Jeg tenkte at der har vi en vakker ung jente og bladde videre. Jeg skal si det var litt av en overraskelse da jeg oppdaget at den vakre unge jenta faktisk var min egen sønn!

Les også: Hanne Krogh: – Her har du nettopp klippet håret mitt med kjøkkensaks, Jan Thomas

Janteloven må glemmes

Trønderblod eller ikke, det er ikke første gang Jan finner på noe utenfor allfarvei. Hår og utseende har han alltid vært opptatt av, og som syvende klassing kom han en dag hjem med knallgult hår.

Allerede som 11-åring begynte han å ta småjobber som mannequin og hårmodell.

Men det er først det siste halvåret han har jobbet profesjonelt som kvinnelig fotomodell. Naturlig nok lurer jeg på hvorfor Jan har valgt å jobbe som kvinne - når han vitterlig er skapt som mann!!

– En mannlig kvinnemodell er noe helt nytt i Norge, sier Jan. - Og for så vidt i resten av verden. Jeg føler heller at det ligger en mye større utfordring i det å jobbe som kvinne. Men det beste er selvfølgelig at jeg kan jobbe med meg selv.

– Ved i tillegg å opptre som kvinne, får jeg samtidig sjansen til å yte noe ekstra, til å skape noe mer enn som mannlig modell. Jeg kan bruke sider av meg selv som ellers ikke ville komme til uttrykk. Kort sagt er det mer spennende.

Er du ikke redd for å bli oppfattet som selvopptatt?

– I denne jobben må du være selvopptatt - du må kunne like deg selv, trives med din egen kropp. I Norge sier man ikke høyt at man liker sitt eget utseende, derfor er det også veldig lett å bli oppfattet som selvopptatt. Janteloven må glemmes.

– Når jeg står foran kameraet, tar jeg på meg nye roller, nye utfordringer. Og hele tiden er det viktig at man tror på seg selv og det en gjør. Ta for eksempel Isabella Rossellini, hun har nettopp denne troen på seg selv som er nødvendig for å lykkes. "Jeg har verdens vakreste ansikt og er stolt av det", sier hun. Og det er nettopp dette som er hemmeligheten bak en slik karriere, man må kunne stå frem og si: Jeg er god!

Les også: Marilyn Monroes ulykkelige liv – og ryktene rundt hennes død

Beundrerskaren øker

<b>JAN ØSTERVOLD:</b> Det er ikke lite arbeid som må til før Jan er klar til å fotograferes,
JAN ØSTERVOLD: Det er ikke lite arbeid som må til før Jan er klar til å fotograferes,

Jans tanker om seg selv er unektelig utradisjonelle i et land hvor det gjelder å ikke stikke seg ut for mye.

Hvordan har omgivelsene reagert på at du viser deg frem som en kvinne?

– Jeg blir stoppet på gaten av både gutter og jenter, men så godt som alle er hyggelige. De som ikke liker det, sier ingenting.

Fan-posten strømmer inn?

– Å, ja, jeg har fått massevis av brev og telefoner. Noen spør om å få en hårlokk, andre lurer på ditt og datt, og noen få gutter har også vært interessert i tips om hvordan de kan starte noe lignende selv.

– Men iblant kan det også gå til ytterligheter. Det skjedde for ikke lenge siden på en restaurant i Oslo da en kvinne bokstavelig talt grep tak i meg for å få autografen min. Men i sin iver ble hun nok litt voldsom av seg og grep tak i buksene mine uten det minste tegn til å løsne taket. Det var bare så vidt jeg ikke endte med blottet bak!

Kvinneklør eller kvinneklær - slike episoder hører likevel til sjeldenhetene. Men morsomme historier er han full av og forteller ivrig om en gang han fikk seg en god latter. Han hadde ligget og solt seg på en strand i Miami i Florida, da en gjeng med gutter plystrer på ham og sier: "Nei, du verden for en pen jente!"

– Det hjalp ikke at jeg bare hadde på meg badebukse, sier Jan.

– Samme hvor mye jeg forsøkte å forklare dem at jeg var gutt, holdt de på at jeg var den peneste jenta de hadde sett.

Les også: (+) Esben Esther og Elsa fant den store kjærligheten: – Sjokkerende at mange blir så aggressive

Lange negler en hodepine

Kanskje var det best likevel at de amerikanske guttene fikk leve videre i uvitenhet, for privat bruker Jan hverken sminke eller høyhælte sko, men er en helt vanlig gutt.

Å være modell er en jobb, ferdig med det. Transvestitt er han altså ikke, like lite som han er homofil.

På den annen side er han heller ingen macho-mann. Hver dag må han barbere bena, for hårvekst har han som alle andre gutter. Dessuten må han nappe øyebrynene for å holde dem i "form". Håret er langt, bølgete og dessuten farvet i en lett rødlig tone. Neglene er han største problem:

– Jeg må passe meg hele tiden så de ikke brekker. De skal brukes i en reklamekampanje, så jeg må stelle dem med omhu, og det tar sin tid.

Blir jentene sjalu?

– Det har nok hendt, det. Men jeg synes det er viktig at alle - kvinner som menn - lærer seg å leve med utseendet de har i stedet for å gå og klage hele tiden. Derfor planlegger jeg nå en veiledningsbok for kvinner om hvordan de kan finne seg selv, en slags "steg for steg"-bok hvor jeg er prøvekluten. En viktig del av boken vil handle om å finne sin egen stil.

Les også: (+) Dronningen av Playboy er norsk - slik var hennes utrolige karriere

Fra barberskum til såpeopera?

Og Jan kan nok vise jentene, for et perfekt ansikt, det har han.

Men hvis nå kvinnene ikke skulle like deg, og hele karrieren går i vasken, hva gjør du da?

– Jeg kan alltids jobbe som mannlig modell, eller jeg kan bli frisør som jeg utdannet til.

Men det nok heller lite sannsynlig. For Jan tror sterkt på seg selv, og det han driver med. For snaue to uker siden flyttet han til Köln, hvor han skal jobbe frem til påske neste år.

Deretter bærer det videre til Paris og prøvefotografering for Glamour. Dessuten har han hatt kontakt med modellbyråer i New York og Los Angeles, men det ligger ennå et stykke frem i tiden.

Hva ville du gjøre hvis du plutselig en dag fikk tilbud om å posere på førstesiden av Playboy?

– Jeg ville ikke nøle et sekund med å stille opp, svarer Jan.

– Skal man først jobbe som modell, må man også løpe linen ut. Det er ikke noe galt i å vise seg frem i badedrakt - det er måten man gjør det på som teller. Men badedrakten ville jeg beholdt på, nakenfotografering er ikke mitt felt.

Men aller mest drømmer Jan om å bli skuespiller. Gjerne i en norsk såpeopera, à la Dynastiet. Til å begynne med skal han spille i reklamefilmer, blant annet en for barberskum. Så får vi se om han tar steget fra barberskum til ekte "soap".

Hvem vet, en dag dukker han kanskje opp som en norsk utgave av Cole fra Falcon Crest. Eller Alexis, for den saks skyld. . .

(Intervjuet over sto på trykk i Hjemmet i 1985. Red. anm.)

Tillegg: Dette har Jan Thomas uttalt om tiden som kvinne

Jan Thomas har senere åpnet opp om tiden da han gikk kledd som kvinne, i et intervju med Se og Hør.

<b>KJÆRESTEN HARLEM: </b>I dag bor Jan Thomas (55) på Frogner i Oslo sammen med kjæresten Harlem (34).
KJÆRESTEN HARLEM: I dag bor Jan Thomas (55) på Frogner i Oslo sammen med kjæresten Harlem (34). Foto: Marius Gulliksrud

– Mange mennesker skjemmes over ting. Jeg tenker at alt jeg har foretatt meg i livet mitt er grunnen til at jeg har blitt den personen jeg er i dag. Og den personen er jeg kjempefornøyd med. Vi har så mange fordommer. Er man annerledes, slik som meg på den tiden, så blir man utsatt for veldig mye kritikk. Det er en veldig viktig del av historien min. Jeg skjems ikke av det, sa han i intervjuet i 2013.

Den tidligere supermodellen angrer ikke på at han stilte opp på bildene, utkledd som dame, men er ikke riktig sikker på om han ville gjort det igjen.

– Med alt jeg vet i dag, hadde jeg ikke gjort det en gang til, men den gangen var det kjempegøy. Jeg ser på gutten som var 60 kilo i den bikinien sin og tenker «fy fader, du var modig», sa han ifølge magasinet.

Les flere saker om kjendiser her

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2023, og sist oppdatert 17/02 2023.

Les også