Jan Thomas rammet av sjelden sykdom

Rammet av sjelden sykdom: – Hver dag var et helvete

Jan Thomas var oppriktig bekymret da Ménières sykdom satte ham helt ut av spill. I dag har medisiner gitt 55-åringen livet og helsen tilbake.

<b>NY HVERDAG:</b> Etter at Jan Thomas fikk medisiner, har han kommet tilbake i god form. – Det er som natt og dag, sier han til Her og Nå.
NY HVERDAG: Etter at Jan Thomas fikk medisiner, har han kommet tilbake i god form. – Det er som natt og dag, sier han til Her og Nå. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Som kjendisstylist, kosmetikkgründer, salongeier, programleder, podkast-stjerne, foredragsholder og «Maskorama»-detektiv har Jan Thomas (55) flere jern i ilden enn de fleste.

Da han for et par år siden ble rammet av den sjeldne Ménières sykdom, ble det umulig for ham å mestre alle arbeidsoppgaver slik han ønsket.

Les også: – Her har du nettopp klippet håret mitt med kjøkkensaks, Jan Thomas

Ménières sykdom

– Ménières sykdom er litt som krystallsyken, så det handler om væskedannelsen i øret. Det fører til at balansenerven tar seg en runde. Plutselig kunne det bare gå helt rundt for meg – og jeg er jo en stor mann. Så eskalerer det til at jeg må kaste opp, og må komme meg til en do i all hast. Noen ganger er det over på 40 minutter, andre ganger ligger jeg en hel dag. Det var virkelig ille i 2020. Hver dag var et helvete, sier han.

<b>KJÆRESTEN HARLEM: </b>Da pandemien brøt ut i 2020, var Jan Thomas mye hjemme sammen med kjæresten Harlem. Treningssentrene var stengt og det ble mye salt mat, som førte til plagsomme anfall.
KJÆRESTEN HARLEM: Da pandemien brøt ut i 2020, var Jan Thomas mye hjemme sammen med kjæresten Harlem. Treningssentrene var stengt og det ble mye salt mat, som førte til plagsomme anfall. Foto: Morten Bendiksen

Jan Thomas forklarer at usunne livsstilsendringer som følge av pandemien ble utslagsgivende for den dårlige helsen i 2020.

– Det handlet om at gymmen var stengt. Jeg spiste også for mye som jeg ikke skulle spise. For mye salt mat.

En sykdom i det indre øret, som gir anfall av svimmelhet og øresymptomer. Sykdommen er ufarlig, men ofte plagsom i perioder.

De vanligste symptomene:

● kraftige svimmelhetsanfall som varer i minst 20 minutter

● hørselstap

● øresus (tinnitus)

● trykkfølelse i øret

Du får en kraftig følelse av at alt roterer. Dette kalles karusellsvimmelhet eller rotatorisk vertigo. Svimmelhetsanfallet er ofte ledsaget av kvalme, brekninger og betydelig ustøhet. Omkring halvparten av beskriver i tillegg en følelse av tetthet (dottfornemmelse) eller trykk i øret. Mange blir også ømfintlige overfor lyder (lydskyhet). Anfallet varer fra 20 minutter til flere timer, men sjelden mer enn 12 timer.

Årsaker:

Ménières sykdom er en kronisk sykdom i labyrinten i det indre øret. Økt væskemengde i labyrinten fører til at den spiles ut omtrent som en ballong. Dette skader de fine sanseorganene for hørsel og balanse. Hva som forårsaker væskeansamlingen, er i de fleste tilfeller ukjent. En sjelden gang kan det være arvelig. Noen ganger kan det skyldes annen sykdom i eller skade av øret.

Behandling:

De aller fleste kan bli behandlet utenfor sykehus. Ved langvarige og uttalte plager, kan noen ha nytte av medisinsk og kirurgisk behandling. Behandlingen ved Ménières sykdom går ut på å lindre symptomene ved anfall, forebygge nye anfall og behandle medfølgende problemer som hørselstap eller redusert balanse.

Kilde: Helsenorge.no.

Se mer

Når sykdommen herjet som verst, søkte Jan Thomas medisinsk hjelp.

– Jeg fant Norges beste lege på Ménières sykdom og startet på medisiner. Det er som natt og dag. Jeg er frisk som en fisk og har ikke hatt et anfall på jeg vet ikke hvor lenge. Nå er det som om det aldri har vært noen plager. Men jeg må holde meg unna kaffe og helst ikke spise salt mat. Skulle jeg, mot all formodning, spise en pizza, kan jeg ta en vanndrivende pille til medisinen min neste dag – for å få skilt ut saltet, forklarer han.

Les også: Dette er tegnene som betyr legebesøk

Programleder for «Linni søker drømmeprinsen»

Denne vinteren er Jan Thomas programleder for «Linni søker drømmeprinsen» på TVNorge. Da Her og Nå møtte han under TV-innspillingen i Kragerø i fjor høst, uttrykte han stor takknemlighet over å kunne jobbe og leve uten de slitsomme helseplagene.

– Jeg var skikkelig og oppriktig bekymret i 2020. Når jeg visste at jeg skulle jobbe så mye, tenkte jeg: «Hvordan skal dette gå?». Det hadde ikke gått, for jeg har ikke en fridag frem til jul. Jeg har ikke sjans til å være dårlig. Men det ble tatt hånd om. Det er bra, for det var virkelig ikke noe gøy, sier Jan Thomas til Her og Nå.

<b>PROGRAMLEDER:</b> Denne vinteren er Jan Thomas programleder og god hjelper når venninnen Linni Meister jakter på ny kjæreste i TVNorge-serien «Linni søker drømmeprinsen».
PROGRAMLEDER: Denne vinteren er Jan Thomas programleder og god hjelper når venninnen Linni Meister jakter på ny kjæreste i TVNorge-serien «Linni søker drømmeprinsen». Foto: Discovery Channel

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2022, og sist oppdatert 29/04 2022.

Les også