Norges Playboy-dronning

Ingen over – ingen ved siden

Lillian Müller er den mest fotograferte dama i Playboys historie, med over 50 reportasjer og hele ni forsider. I 2019 ble hun også en av de eldste, da hun i en alder av 68 gjorde comeback i bladet.

Pluss ikon
<b>PLAYBOY-FAVORITT:</b> Lillian Müller har flere fotoserier i Playboy enn noen andre. Her i forbindelse med at hun ble årets Playmate for 1975.
PLAYBOY-FAVORITT: Lillian Müller har flere fotoserier i Playboy enn noen andre. Her i forbindelse med at hun ble årets Playmate for 1975. Foto: Playboy
Sist oppdatert

Etter å ha havnet på andreplass både i Miss Norway og Miss International, bare 18 år gammel, reiste Grimstad-jenta Lillian Müller til London for å prøve lykken som modell. Her gikk hun på London Academy of Modelling, og drømmen var en karriere som skuespiller.

Hennes uttalte mål var å bli en av filmverdenens store sexsymboler, på linje med Brigitte Bardot, Ursula Andress og Gina Lollobrigida.

Imidlertid benyttet hun sjansen til å la seg avbilde lettkledd i britiske aviser, deriblant på side 3 i The Sun i januar 1974. Dette førte til at hun ble oppdaget av glamourfotografen Suze Randall, som igjen gjorde at hun fanget interessen til en viss Hugh Hefner i USA.

<b>CALLGIRL:</b> Lillian Müller på toppen av Lorelei-fjellet med utsikt mot elven Rhinen i forbindelse med den satiriske filmen «Rosemaries datter», om en callgirl fra Frankfurt.
CALLGIRL: Lillian Müller på toppen av Lorelei-fjellet med utsikt mot elven Rhinen i forbindelse med den satiriske filmen «Rosemaries datter», om en callgirl fra Frankfurt. Foto: NTB scanpix

Kjæreste med Hef

Hennes første opptreden i amerikanske Playboy kom da hun ble valgt ut som «Playmate of the Month» i august 1975.

Med sitt blonde, nordiske oppsyn (og, for å være ærlig, godt hjulpet av et voksent brystmål) ble Lillian en stor hit blant lesere av bladet, som på 70-tallet solgte over syv millioner eksemplarer av hver utgave. Såpass populær ble hun, at bladets lesere året etter kåret henne til «Playmate of the Year».

Hun flyttet umiddelbart inn i Hefners Playboy Mansion, og ble en av hans mange kjærester.

<b>FRODIG OG FØRTI:</b> Lillian Müller i Vi Menn i 1996, i anled­ning bok­utgivelse og hennes 30. bilde­serie i Playboy.
FRODIG OG FØRTI: Lillian Müller i Vi Menn i 1996, i anled­ning bok­utgivelse og hennes 30. bilde­serie i Playboy. Foto: Faksimile fra Vi Menn 1976
<b>HOLDER SEG GODT:</b> Her i Vi Menn mark­erte vi et slags 20-års­jubileum for Lillian i 1996.
HOLDER SEG GODT: Her i Vi Menn mark­erte vi et slags 20-års­jubileum for Lillian i 1996. Foto: Faksimile fra Vi Menn i 1996
<b>KARRIERE­BYTTE:</b> Allerede i 1976 kunne Vi Menn fortelle om Lillians drøm om skue­spiller­yrket. 
KARRIERE­BYTTE: Allerede i 1976 kunne Vi Menn fortelle om Lillians drøm om skue­spiller­yrket.  Foto: Faksimile fra Vi Menn i 1976

Dobbeltliv

Første gang Vi Menn skrev om henne var i september 1976, i et oppslag med tittelen «Hun vil bli en ny Marilyn Monroe – Norske Lillian fra Playboys midtsider til tysk film».

Her fortalte hun at hun synes bildene i Playboy ble fremstilt på en vulgær måte, og hun uttalte at hun hadde fått nok av luksuslivet i Hollywood. Hun fortsatte imidlertid å pleie kontakten med Hugh, men flyttet ut av villaen hans.

En periode levde hun et slags dobbeltliv, der hun fortsatte karrieren som skuespiller under pseudonymet Yuliis Ruval, sam­tidig som hun lot seg avfotografere i Playboy under eget navn.

Fortsatt skuespillerdrøm

Det ble noen filmer, deriblant mot Tony Curtis i hans 100. film, «Casanova & Company» – som for øvrig var Lillians tredje. Etter hvert skulle det også bli hovedrolle i to spillefilmer, og til sammen roller i omkring 25 TV-filmer og -serier, samt at hun stilte opp i flere reklamefilmer og musikkvideoer.

Slett ikke noen dårlig merittliste for en skuespiller, men det helt store gjennombruddet hun hadde håpet på, kom aldri.

Hun uttalte flere ganger at hun ikke likte imaget hun hadde fått på grunn av nakenbildene, men i et intervju i Vi Menn fra 1981 med tittelen «Er du bare dum og deilig, Lillian Müller», fortalte hun at hun ikke angret noe som helst, var klar over at hun levde av kroppen sin og at hun syntes jobben med å posere for bilder var akseptabel selv om drømmen fortsatt var å få det til på det store lerretet.

Foto: Faksimile fra Vi Menn i 1981

Handler ikke om alder

På grunn av et strengt helse­regime og en sunn livsstil holdt Lillian seg godt utover på 1990-
tallet også, og omfavnet i stadig større grad modellkarrieren.

Hun ga ut bøker om både livsstil og hennes ville Hollywood-liv, og da Playboy fikk en kortlevd norsk utgave, var hun selvsagt på coveret også her. Da var hun 48 år gammel.

<b>FØRSTE FOTOSHOOT:</b> Playboydebuten kom i august 1975.
FØRSTE FOTOSHOOT: Playboydebuten kom i august 1975. Foto: Faksimile fra Playboy i 1975
<b>ÅRETS PLAYMATE:</b> Lillian som Playmate of the year.
ÅRETS PLAYMATE: Lillian som Playmate of the year. Foto: Faksimile fra Playboy i 1976

Hennes foreløpig siste foto­serie i Playboy kom i fjor. I en alder av 68 år viste hun seg frem i bladet, og slo fast en gang for alle at alder bare er et tall. Som hun selv sa i et intervju med TV 2 i fjor:

– Ikke la dette med krono­logisk alder stoppe deg. Ikke la det stoppe deg i å drømme og legge planer. Ta på deg utfordringer, det handler ikke om hvor gammel du er.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 41 2020

<b>FØRST UTE:</b> Lindeland ble første norske Playmate of the year.
FØRST UTE: Lindeland ble første norske Playmate of the year. Foto: Faksimile fra Playboy i 1973
<b>TIDLIG:</b> Liv Lindeland som månedens Playmate i 1971.
TIDLIG: Liv Lindeland som månedens Playmate i 1971. Foto: Faksimile: Playboy

Norske playmates

<b>HUGH OG DAMENE:</b> To norske innslag; Lillian rett bak Playboy-sjefen og Liv Lindeland som nummer to i første rekke fra høyre.

Playboy hadde ofte flere fotoserier med lettkledde og nakne kvinner, men i hver utgave valgte de ut en jente til å bli «Playmate of the Month». Stort sett havnet de på coveret av bladet, og hver gang ble de presentert med et stort oppslagsbilde på midtsidene («midtsidepike»), som man kunne ta ut av bladet og henge opp på veggen. Hvert år ble en av dem valgt ut som «Playmate of the Year». Åtte norske jenter har vært månedens Playmate.

Første norske jente som ble valgt ut som månedens modell var romsdalsjenta Kari Knudsen, som ble månedens Playmate i februar 1962. Unne Terjesen fra Odda viste seg frem i juli samme år, mens Solveig Mellomborgen ble presentert som månedens Playmate i januar 1967, under navnet Syrrey Marshe. Året etter ble Britt Fredriksen fra Trondheim valgt ut som Playmate for juni. 

Liv Reidun Lindeland var Playmate for januar 1971, før hun fulgte opp med å bli den første norske jenta til å bli «Playmate of the Year» året etter.

Wisconsin-jenta Sharon Johansen ble Playmate i oktober 1972. Hun står også oppført som norsk,
i og med at hun ble født og bodde sitt første leveår i Norge.

I 1975 kastet først Ingeborg Sørensen klærne for det amerikanske mannebladet som månedens Playmate i mars, før altså Lillian Müller ble valgt ut for august samme år. Lillian fulgte så opp med å bli Playmate of the Year for 1975.

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2020, og sist oppdatert 06/04 2021.

Les også