Aslak Maurstad lider av en sjelden leddsykdom

– Jeg drikker ikke alkohol eller kaffe

TV-profilen har revmatisk lidelse som til tider gjør det vanskelig å bevege seg. Men med Birgit Skarstein som danseforbilde, ristet Aslak Maurstad fort av seg tanken om at «Skal vi danse»-deltagelsen var urealistisk.

<b>I MAMMAS FOTSPOR:</b> Mamma Mari Maurstad deltok selv i «Skal vi danse» for 16 år siden. Aslak har som mål å kunne slå hennes sjetteplass.
I MAMMAS FOTSPOR: Mamma Mari Maurstad deltok selv i «Skal vi danse» for 16 år siden. Aslak har som mål å kunne slå hennes sjetteplass. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Da jeg begynte med reality-TV, sa kjæresten min Martine at hvis jeg skulle bli spurt om å delta i «Skal vi danse», så måtte jeg si ja. Martine er danser selv, og jeg tror hun synes jeg er veldig kjekk når jeg danser. Det kommer meg til gode.

– Det er bare én person som jeg trenger skal synes jeg er attraktiv, og det er kjæresten min, sier en smilende Aslak Maurstad (31) til Her og Nå.

Tidligere i år gikk skuespilleren til topps i TV 2-programmet «Forræder», etter å ha rundlurt de andre deltagerne som nettopp forræder.

Deltar i «Skal vi danse»

I høst har Aslak virkelig imponert dommerne med innsatsen på parketten, men han innrømmer at det ikke var en like stor selvfølge.

– Jeg har alltid tenkt at det har vært urealistisk, med tanke på min helsesituasjon. Jeg har veldig dårlige hofter, og det er jo kjernen i dans, forklarer 31-åringen.

<b>PAR I HJERTER:</b> Kjæresten Martine Hattestad Kveli (27) er en sterk støttespiller for Aslak. TV-profilen håper de kan begynne med pardans etter deltagelsen. 
PAR I HJERTER: Kjæresten Martine Hattestad Kveli (27) er en sterk støttespiller for Aslak. TV-profilen håper de kan begynne med pardans etter deltagelsen.  Foto: Svein Brimi

Aslak har en revmatisk leddsykdom som heter ankyloserende spondylitt, tidligere kjent som Bekhterevs sykdom. Symptomene gir sterke smerter, og til tider har det vært vanskelig å gå for 31-åringen.

Oppveksten hans var dermed preget av mange sykehusinnleggelser. Det er det fortsatt, og bare i fjor var Aslak på sykehuset hele 22 ganger.

<b>SKAL VI DANSE:</b> Aslak Maurstad gir jernet på danseparketten sammen med Marianne Sandaker i høstens «Skal vi danse». – Jeg håper det skal være helsefrembringende for meg, sier han.
SKAL VI DANSE: Aslak Maurstad gir jernet på danseparketten sammen med Marianne Sandaker i høstens «Skal vi danse». – Jeg håper det skal være helsefrembringende for meg, sier han. Foto: Thomas Andersen / TV 2

– Annenhver uke i gjennomsnitt. Flesteparten av gangene er det fordi jeg må tømme leddvæske fra leddene mine. Det er en stor fare for at det kan skje i løpet av «Skal vi danse», og da må vi finne alternative løsninger, medgir Aslak.

Les også: Aslak Maurstad havnet på sykehus 18 ganger etter «Farmen»: – Det finnes ingen kur mot sykdommen

Inspirert av Birgit Skarstein

En stor inspirasjon for ham i danseeventyret er idrettsutøver og regjerende verdensmester i roing, Birgit Skarstein (34).

Paralympieren deltok i «Skal vi danse» i 2020, og kom på en imponerende sjetteplass. Det gjorde inntrykk på Aslak.

– Jeg har hatt mange operasjoner og inngrep i hoftene, men jeg kan i hvert fall gå. Og når Birgit klarer å komme seg så bra gjennom konkurransen, med mye større begrensninger enn meg, da skal fader meg jeg klare det også! Birgit er en stor inspirasjon for meg, absolutt, fastslår han, og utdyper videre:

– Det var det som var så fett da Birgit var med i programmet. Mange tenkte sikkert, «hvordan skal det gå?» Og så ser man at det går. Så hvis smertene mine skulle bli så store at jeg må danse med krykker, skal nok det gå bra også, forsikrer han.

Les også: (+) Cecilie Ramona Kåss Furuseth: – Da jeg så at han hadde sett storyen og fortsatt ville møte meg, tenkte jeg bare: «Ok, da er vi good!»

<b>FORBILDE</b>: Aslak ble både imponert og inspirert av Birgit Skarsteins ferdigheter på dansegulvet da hun deltok i 2020.
FORBILDE: Aslak ble både imponert og inspirert av Birgit Skarsteins ferdigheter på dansegulvet da hun deltok i 2020. Foto: Espen Solli/TV 2

Vil slå mamma Mari

Aslak har flere ambisjoner med deltagelsen i «Skal vi danse», men det å komme helt til topps er ikke blant de viktigste.

– Jeg håper det skal være helsefrembringende for meg. Jeg håper å kunne begynne å danse pardans med kjæresten min Martine, og så håper jeg å kunne slå mamma i konkurransen, flirer han.

Mamma Mari Maurstad (66) deltok i «Skal vi danse» i 2007, og kom på en formidabel sjetteplass.

– Det er det aller høyeste jeg kan sikte på, å komme lenger enn henne. Det hadde på en måte vært min «førsteplass». Da skal hun få høre det, sier han spøkefullt.

Les også: Om det første møtet med Mari Maurstad: – Jeg tenkte at hun var uoppnåelig

<b>FORRÆDER</b>: Tidligere i år gikk skuespilleren seirende ut av TV-serien «Forræder», etter å ha spilt kortene sine riktig.
FORRÆDER: Tidligere i år gikk skuespilleren seirende ut av TV-serien «Forræder», etter å ha spilt kortene sine riktig. Foto: Bjørn Haakon Nilsen

Drikker ikke alkohol

Aslak har på rekordtid blitt en populær TV-profil. Ved siden av jobben som skuespiller og stemmeskuespiller, har han deltatt i programmer som «Sofa», «Farmen kjendis» og «Forræder». Det er en allsidighet han trives godt med.

– Jeg har ennå ikke funnet ut av hva jeg skal bli når jeg blir «stor». Det tillater meg å gjøre mye morsomt. Én side av meg sier at jeg bør ha en stabil inntekt sånn at jeg vet at jeg tjener noe neste måned.

– Men den manglende økonomiske rikdommen, gir meg rikdom gjennom morsomme opplevelser som dette. Foreløpig synes jeg det er verdt det. Dessuten bruker jeg veldig lite penger. Jeg drikker ikke alkohol eller kaffe, og jeg snuser ikke. Det sparer jeg mye på, smiler Aslak Maurstad.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2023.

Les også