Aage Kvalbein og Mari Maurstad

Om det første møtet med Mari Maurstad: – Jeg tenkte at hun var uoppnåelig

Til høsten feirer ekteparet Mari Maurstad og Aage Kvalbein 35 års bryllupsdag. Nå avslører de hemmeligheten bak deres lange og lykkelige ekteskap. 

<b>GIFT I 35 ÅR:</b> – Maris beste egenskap er hennes omsorg for andre mennesker, mener ektemannen Aage.
GIFT I 35 ÅR: – Maris beste egenskap er hennes omsorg for andre mennesker, mener ektemannen Aage. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

Cellisten Aage Kvalbein betraktet henne fra orkestergraven. Denne dagen i 1985 sto Henrik Ibsens klassiker «Peer Gynt» på plakaten.

Aage spilte cello, mens hun sto på scenen som den dristige magedanserinnen Anitra – og den forførende huldra Den Grønnkledde.

Skuespilleren Mari Maurstad (65) – datter av skuespillerlegenden Alfred Maurstad, kjæresten til fjellklatrer og skipsreder Arne Næss jr., den folkekjære skuespilleren Toralv Maurstads halvsøster – og guddatter av teaterdivaen Wenche Foss.

Vært gift i 35 år

Selvfølgelig visste han hvem hun var – alle visste jo det. Berømmelsen interesserte ham ikke. Han synes helt enkelt hun var vakker og en dyktig skuespiller. Tanken på at det kunne bli dem, slo ham ikke. Nei, hvorfor skulle den det?

– Hun var så flott, en nydelig dame og en dyktig skuespiller. Jeg tenkte at hun var uoppnåelig, forteller den prisbelønte cellisten Aage Kvalbein (75) om det første møtet med hun som skulle bli hans livsledsager.

Født: 17. mars 1957

Alder: 65 år

Yrke: Skuespiller

Bosted: Oslo

Ektefelle: Aage Kvalbein (75)

Barn: Stinius, Aslak og Scott Maurstad

Se mer

Etter at det fire år lange forholdet til Arne Næss jr. tok slutt, ble Mari og Aage tilfeldigvis plassert ved samme bord på en tilstelning.

– Jeg husker at jeg syntes Aage var veldig pen, og så var han stille. Det var plass til meg der han var. Jeg skjønte at han likte meg også, det var litt overraskende. I utgangspunktet tenkte jeg at en person som ham ikke ville være interessert i meg. Jeg er bråkete. Bortsett fra på hytta, hvor ingen av oss sier noe, forteller Mari, og begge ler.

I august har paret vært gift i 35 år og vært sammen i 37. Her og Nå besøker den kreative duoen på hytta «hvor ingen sier noe».

Les også: Mari Maurstads tre profilerte sønner: Alle har satset på kreative yrker

Feriested i Drøbak

Det rødmalte feriestedet ligger idyllisk til bare 45 minutters kjøring fra hjemmet deres i Oslo. Fra verandaen skuer de utover Oslofjorden, strandkanten ligger bare et par hundre meter unna den grønne tomten. Dagen før var Maris første feriedag.

<b>GOD STEMNING:</b> Det var upåklagelig stemning da Her og Nå besøkte det kjente ekteparet Mari Maurstad og Aage Kvalbein på hytta i Drøbak-området.
GOD STEMNING: Det var upåklagelig stemning da Her og Nå besøkte det kjente ekteparet Mari Maurstad og Aage Kvalbein på hytta i Drøbak-området. Foto: Jørn Grønlund

– Det å se at kalenderen er tom er sjokkerende deilig. Det har vært så mye stress at skuldrene mine har vært over ørene omtrent, sier Mari og heiser skuldrene så høyt det lar seg gjøre. Aages skuldre ser tilsynelatende lave ut.

– Stresset dreper meg nesten. Jeg slutter å puste. Jeg lager problemer av noe som egentlig ikke er et problem. Hvis jeg har dårlig tid, går turtallet så høyt at jeg ikke finner noen mulighet for å få det ned igjen, forteller skuespilleren åpenhjertig.

– Du har alltid hatt veldig høyt tempo. Du har alltid rukket mye og er kjent for det. Det er vanskelig når man blir eldre, da orker man egentlig ikke samme tempo – men så gjør du det likevel. Kanskje ligger det også en forventning hos de rundt, at man skal få til alt, sier ektemannen støttende.

<b>MARI MAURSTAD:</b> Mari føler seg ofte stresset i hverdagen. «Rufsehytta» ved Drøbaksundet er et av de få stedene hun virkelig slapper av.
MARI MAURSTAD: Mari føler seg ofte stresset i hverdagen. «Rufsehytta» ved Drøbaksundet er et av de få stedene hun virkelig slapper av. Foto: Jørn Grønlund

Slapper av på hytta

Men i dag er det ikke bare Aage som er avslappet. Det finnes ikke noe sted Mari kan senke skuldrene lavere enn her i den fargerike hytta.

Ekteparet har også en hytte i Son og en i Nordfjord. Men det er bare her, i «rufsehytta» ved Drøbaksundet, du kan skyte med pil og bue i stuen, eller hamre av gårde med spiker og planker, hvis det er det du føler for.

– Hva gjør dere på hytta?

– Vi gjør ingenting. Når vi er her, snakker vi nesten ikke sammen. Det er så deilig. Jeg leser bøker, ukeblader og aviser. Vi går turer. Jeg kjefter på ham når han ikke får til sånn som å starte gressklipperen. For han er helt dust når det gjelder praktiske ting, og jeg kan ikke holde på med gressklippere, sier Mari og ler.

<b>PRAKTISKE UTFORDRINGER: </b>– Når det gjelder praktiske ting er Aage helt dust, sier Mari og ler. Da Her og Nå besøkte paret på hytta, hadde Aage slått gresset med ljå fordi de ikke fikk startet bensinklipperen.
PRAKTISKE UTFORDRINGER: – Når det gjelder praktiske ting er Aage helt dust, sier Mari og ler. Da Her og Nå besøkte paret på hytta, hadde Aage slått gresset med ljå fordi de ikke fikk startet bensinklipperen. Foto: Jørn Grønlund

Aage ler også før Mari spør om fotografen kanskje kan ta en titt på klipperen.

– Du har noe kjemperart her, sier Mari og plukker vekk noe fra ansiktet til ektemannen.

– Nå kan ikke du bruke noen av bildene du har tatt, sier Aage spøkefullt til fotografen.

Les også: (+) Kona vil selge hytta jeg arvet fra mine foreldre etter skilsmissen. Kan hun kreve dette?

Like grunnverdier

Ulikhetene til ekteparet er åpenbare. Mari skyter inn kommentarer av alle slag. Aage ler, men tenker seg om før han sier noe.

– Han har vent seg til de frekke kommentarene, sier Mari lattermildt.

Tilsynelatende har de skapt sin egen velfungerende symbiose.

Aage lager mat, det er også han som tar seg av klesvasken. Mari pynter, rydder og gjør det pent. De gir hverandre rom – Aage har sine egne venner, Mari har andre. De gjør mye sammen også. I bunnen har de en solid grunnmur og hundre prosent tillit til hverandre.

<b>AAGE KVALBEIN:</b> Det er Aage som lager maten både hjemme og på hytta. Hadde det vært Mari som sto for matlagingen, ville det blitt brødskive til middag, mener hun.
AAGE KVALBEIN: Det er Aage som lager maten både hjemme og på hytta. Hadde det vært Mari som sto for matlagingen, ville det blitt brødskive til middag, mener hun. Foto: Jørn Grønlund

– Mari kan ikke bare være sammen med meg, og jeg må ha mine venner. Men vi liker i grunnen å gjøre mye av de samme tingene. Ulikhetene våre er utenpå – vi har de samme grunnverdiene, mener cellisten.

– Vi krangler aldri. Av og til hvis jeg bare er sur eller sliten, kan jeg forsøke å starte en krangel. Men da klarer Aage alltid å runde det av sånn at det ikke blir noe av den. Aage er det snilleste mennesket jeg vet om, sier Mari oppriktig.

– Jeg synes egentlig krangling bare er negativt, legger Aage til.

– Men du var litt sint på meg når vi sto der og ikke fikk start på gressklipperen. Du sa, «nå må du gå inn». Men det synes jeg bare var kjempefint, ellers hadde kanskje tittelen på reportasjen blitt «Mari og Aages første krangel etter 35 år som ektefeller», sier Mari ertende.

<b>HALVBROREN TORALV:</b> Gjennom årenes løp har Mari mistet flere familiemedlemmer og nære venner. Halvbroren, skuespilleren Toralv Maurstad (95), bor på pleiehjem og er så syk at han ikke kjenner igjen sin egen søster. Det preger Mari, men hun har lært seg å ta vare på de gode minnene.
HALVBROREN TORALV: Gjennom årenes løp har Mari mistet flere familiemedlemmer og nære venner. Halvbroren, skuespilleren Toralv Maurstad (95), bor på pleiehjem og er så syk at han ikke kjenner igjen sin egen søster. Det preger Mari, men hun har lært seg å ta vare på de gode minnene. Foto: Jørn Grønlund

Broren Toralv Maurstads sykdom

Både Mari og Aage har mistet nære og kjære gjennom livet. Gjennom slike faser er det ekstra godt å ha støtten fra ektefellen. Maris 95 år gamle halvbror, teaterlegenden Toralv Maurstad, er i skrivende stund så syk at han ikke kjenner igjen sin egen søster.

– Toralvs kone Beate (Eriksen jour. anm.) står på som ti ville hester for ham, forteller Mari og fortsetter:

– Det er trist, men jeg har etter hvert blitt god til å vare på minnene, sier hun og smiler til Aage som bekrefter at huset deres er fylt med minner fra nære og kjære de savner.

– Hvordan ser dere for dere årene som kommer?

– Vi skal stå på og late som ikke noe, sier Mari og ler, men det er et alvor i blikket når hun tar en pause, før hun presiserer:

– Vi er i god form og legger opp til å leve lenge. Jeg skal fortsette på teateret, det er en stor del av livet mitt. Aage spiller cello som han alltid har gjort. Vi har aldri røyket. Vi drikker akkurat sånn passe, for å ikke drikke synes jeg høres kjedelig ut!

Les også: Nils Harald (75) har en kropp mange menn kan være misunnelig på

<b>FORTSETTER SOM FØR:</b> – Vi er sunne og friske. Jeg skal fortsette i teateret og Aage fortsetter med musikken. Vi har tenkt å leve lenge, sier Mari til Her og Nå.
FORTSETTER SOM FØR: – Vi er sunne og friske. Jeg skal fortsette i teateret og Aage fortsetter med musikken. Vi har tenkt å leve lenge, sier Mari til Her og Nå. Foto: Jørn Grønlund

Blir fortere sliten

– Vi går lange turer hvor vi utforsker nærområdet og byen vår. Det jeg ikke liker er at jeg blir fortere sliten enn før, hvor jeg kunne stå på hele døgnet. Jeg innbiller meg at det ikke har noe med alderen å gjøre – bare de finner ut hva jeg mangler, så skal det nok dette gå greit, sier Mari, begge ler.

Før vi går, tar fotografen en titt på gressklipperen. Han starter den i løpet av et par minutter.

– Nå skjønner dere hva jeg mener, Aage er helt håpløs når det kommer til praktiske ting, sier Mari og gjør grimaser som får oss til å le. Aage ler også.

Og kanskje er det nettopp dette, evnen til å le sammen av nesten hva som heist, som er hemmeligheten bak deres lykkelige ekteskap?

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2022.

Les også