Aslak Maurstad sliter med sterke smerter

18 ganger på sykehus etter «Farmen»: – Det finnes ingen kur mot sykdommen

Skuespilleren hadde nærmest klippekort på sykehusinnleggelser etter TV-innspillingen i fjor sommer. – Man vet ikke hvorfor man får sykdommen, og det finnes ingen kur, sier Aslak Maurstad.

<b>ASLAK MAURSTAD: </b>– Jeg får opphopninger av betennelsesvæske i et ledd – det er i hoftene, knærne, føttene, albuene, skuldrene og rundt omkring, forteller Aslak.
ASLAK MAURSTAD: – Jeg får opphopninger av betennelsesvæske i et ledd – det er i hoftene, knærne, føttene, albuene, skuldrene og rundt omkring, forteller Aslak. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

Da skuespiller Aslak Maurstad (30) flyttet inn på «Farmen kjendis»-gården i fjor sommer, fryktet han at sykdom ville gjøre oppholdet kortvarig.

– Jeg har en type leddgikt som heter Bekhterevs sykdom, så jeg hadde med meg noen medisiner i sprøyteform inn på gården.

– Min store bekymring var at jeg skulle komme inn på gården og få inflammasjon med en gang, men det er veldig bra at det ikke skjedde. Hvis jeg hadde måttet trekke meg på grunn av sykdom, hadde det vært ille, sier han til Her og Nå.

<b>MAURSTAD-FAMILIEN:</b> Aslak og kjæresten Martine sammen med hans foreldre Mari Maurstad, Aage Kvalbein og broren Scott Maurstad med hans artist-kjæreste Pernille Øiestad.
MAURSTAD-FAMILIEN: Aslak og kjæresten Martine sammen med hans foreldre Mari Maurstad, Aage Kvalbein og broren Scott Maurstad med hans artist-kjæreste Pernille Øiestad. Foto: Espen Solli / TV 2

Bekhterevs sykdom

Inne på gården klarte Aslak å holde sykdommen i sjakk, men da han kom tilbake til hverdagen ble plagene stadig verre.

Bekhterevs sykdom er en revmatisk betennelsesaktig sykdom som først og fremst angriper bekkenledd og de små leddene i ryggsøylen.

Smerter og stivhet er de mest fremtredende plagene, og i det lange løp tilstivning i ryggsøylen. Sykdommen kan også gi betydelige allmennsymptomer og føre til betennelse i indre organer og sanseorganer.

Diagnosen kan være vanskelig å stille, og mange pasienter går lenge med sine plager før sykdomsbildet blir avklart og effektiv behandling satt i verk.


Kilde: Revmatiker.no

Se mer

– Etter at jeg kom hjem fra «Farmen» har jeg vært på sykehuset 18 ganger, altså fra jeg kom ut av gården på sommeren og frem til desember. Det er ikke sikkert at det har noe med «Farmen» å gjøre, men jeg har aldri vært så mye på sykehus før som det jeg har vært etter at jeg var inne på gården. I perioder var jeg på sykehus én gang i uken, forteller han.

Hva er grunnen til at du så ofte må legges inn på sykehus?

– Jeg får opphopninger av betennelsesvæske i et ledd. Det er i hoftene, knærne, føttene, albuene, skuldrene og rundt omkring. Da må jeg rett inn på sykehus for å få utført et inngrep. De stikker seg inn i leddet, trekker ut betennelsesvæsken og sprøyter inn noe medisin.

– Da skal jeg ikke bruke leddet i det hele tatt på i hvert fall ett døgn, så enkelte dager kan jeg ikke engang gå. Da er jeg helt immobil. Da er det fint å være gamer, for jeg klarer meg veldig fint ved å bare sitte helt stille, smiler han.

Les også: Martine (35) har Bekhterevs sykdom: Én kommentar har satt dype spor

Aslak forklarer at Bekhterevs er en sykdom man ikke vet årsaken til, og det finnes heller ingen kur for å behandle den.

<b>            FRYKTER IKKE REAKSJONER:</b> Aslak mener han klarte å holde seg unna det meste av drama inne på gården og er ikke urolig for hva folk måtte mene om ham. – Det er alltid noen som kommer til å bli eitrende forbannet, uansett hva. Jeg tror ikke at man trenger å ta det noe særlig til seg, sier han.
FRYKTER IKKE REAKSJONER: Aslak mener han klarte å holde seg unna det meste av drama inne på gården og er ikke urolig for hva folk måtte mene om ham. – Det er alltid noen som kommer til å bli eitrende forbannet, uansett hva. Jeg tror ikke at man trenger å ta det noe særlig til seg, sier han. Foto: Morten Bendiksen

– Det er ikke farlig, men det gjør bare veldig vondt, sier han.

Les også: Dette er deltakerne i Farmen kjendis 2023

Deltaker i «Farmen kjendis»

Inne på «Farmen»-gården førte frykten for å ryke ut tidlig til at Aslak gjorde maksimalt ut av opplevelsen med én gang.

Født; 10. april 1992

Alder: 30 år

Yrke: Skuespiller og manusforfatter

Foreldre: Mari Maurstad og Aage Kvalbein

Kjæreste: Martine Hattestad Kveli

Se mer

– Den første dagen tenkte jeg: «Det kan hende jeg ryker ut først». Så jeg kjappet meg med å gjøre alt, sånn at jeg ikke kom til å dra derfra og angre på at det var masse jeg ikke hadde fått gjort, forteller han.

Hva overrasket deg mest med «Farmen kjendis»?

– Det var veldig mye fysisk tyngre enn jeg hadde trodd, og det tipper jeg mange av de andre også vil si. Jeg var forberedt på at det skulle være ganske hardt, men jeg visste ikke at det skulle være så hardt. Og så trodde jeg ikke at jeg kom til å bli så nære de andre som jeg ble – i alle fall opplevde jeg en illusjon av at vi ble det, men jeg velger å tro at det var ekte, smiler han.

Les også: Siste teppefall for legenden Toralv Maurstad

<b>FARMEN KJENDIS:</b> – Jeg var forberedt på at det skulle være ganske hardt, men jeg visste ikke at det skulle være så hardt. Og så trodde jeg ikke at jeg kom til å bli så nære de andre som jeg ble, sier Aslak om «Farmen kjendis».
FARMEN KJENDIS: – Jeg var forberedt på at det skulle være ganske hardt, men jeg visste ikke at det skulle være så hardt. Og så trodde jeg ikke at jeg kom til å bli så nære de andre som jeg ble, sier Aslak om «Farmen kjendis». Foto: Svein Brimi

Kjæresten Martine Hattestad Kveli

Aslak er kjæreste med skuespilleren Martine Hattestad Kveli. I midten av november la 30-åringen ut et Instagram-innlegg der han roste henne i forbindelse med at de hadde vært et par i 1000 dager.

– I dag er det 1000 dager siden første gang jeg møtte min vakre kjæreste Martine, og 1000 dager siden jeg lurte henne hjem til meg og ba henne øve replikker med meg til en forestilling. Litt uti manuset påsto jeg at det var en viktig kyssescene, så det er også 1000 dager siden vårt første kyss, som jeg «scammet» meg til, skrev han på bildetjenesten.

Mens Aslak var inne på «Farmen»-gården måtte kjæresteparet klare seg uten noen som helst form for kontakt med hverandre.

– For meg gikk det greit inne på gården, men jeg tror det var mye verre for henne. Jeg hadde jo et altoppslukende prosjekt. Det var litt gjennomgående for de fleste som var der inne at det var ingen som tenkte på familien sin. Det var ingen som tenkte på kjærestene sine. Det var ingen som savnet noen. Alle tenkte bare: «Nå er dette vår verden».

– Jeg hadde det også litt på den måten. Jeg husket at hun fantes, men det var helt klart verst for henne som var hjemme, medgir han.

Les også: (+) Han var ingen normal kjæreste. Jeg visste at noe var galt

<b>KJÆRESTEN MARTINE: </b>– Jeg har flyttet inn i NRK sitt streaminghus «LL35», og jobber nå som fulltidsstreamer for dem. Da jeg flyttet inn dit, flyttet kjæresten min inn i min gamle bolig. Det virket nok som at vi flyttet sammen, men jeg flyttet ut og hun inn. Jeg flyttet inn med Veronica fra «Love IRL», men er fortsatt i et veldig bra forhold med Martine, smiler Aslak.
KJÆRESTEN MARTINE: – Jeg har flyttet inn i NRK sitt streaminghus «LL35», og jobber nå som fulltidsstreamer for dem. Da jeg flyttet inn dit, flyttet kjæresten min inn i min gamle bolig. Det virket nok som at vi flyttet sammen, men jeg flyttet ut og hun inn. Jeg flyttet inn med Veronica fra «Love IRL», men er fortsatt i et veldig bra forhold med Martine, smiler Aslak. Foto: Svein Brimi

Overrasket kjæresten

Aslak unnlot å fortelle Martine når han hadde kommet ut av «Farmen»-gården, og pønsket heller ut en real overraskelse for sin kjære.

– Hun visste ikke når jeg kom tilbake. Jeg dro hjem, og så sa jeg til vennene hennes: «Kan dere si at dere skal møte henne på den restauranten til et gitt tidspunkt». Og så var jeg der istedenfor.

– Da ble det faktisk noen tårer. Ikke all verdens, men litt tårer ble det. Det syntes jeg var smigrende. «Wow, liker hun meg så godt?», tenkte jeg, sier Aslak med et stort smil.

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2023.

Les også