Bent Høies personlige historie om pandemien

– Boken vil alltid være dedisert til Dag Terje

Bent Høie arbeidet fra morgen til kveld for å håndtere koronakrisen. For å hente seg inn, hentet han råd hos ektemannen Dag Terje Klarp Solvang, men nylig delte de to den sørgelige nyheten om at paret går hver til sitt. – Det er klart det er trist, sier Bent til Her og Nå.

<b>BENT HØIE: </b>I tittelen på boken bruker Bent Høie ordet uro som en kontrast til det mange beskriver han som, nemlig rolig. – Jeg kjente både på uro og tvil, sier han.
BENT HØIE: I tittelen på boken bruker Bent Høie ordet uro som en kontrast til det mange beskriver han som, nemlig rolig. – Jeg kjente både på uro og tvil, sier han. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Vi kan sitte der, sier Bent Høie (51) og peker i retning av et relativt usjenert bord i den ellers så travle hotellrestauranten.

Det er tidlig på morgenen. I kalenderen står det 14. oktober, på dagen ett år siden Bent overlot Helse- og omsorgsministerposten til Ingvild Kjerkol (47).

Ett år som har gitt Bent tid til å reflektere, jobbe seg inn i sin nye rolle som statsforvalter i Rogaland og skrive bok.

I september kom den ut: «Uro i koronaens tid». Boken beskriver Bents liv i perioden som helseminister under koronapandemien.

– Dette var en tid som påvirket oss alle. Jeg mener det er viktig å fortelle hvordan jeg opplevde det fra innsiden, og hva det var som skjedde i kulissene – bak pressekonferansene, sier Bent til Her og Nå.

Skilles fra Dag Terje Klarp

Bent er kledd i en mørkeblå dress og lyseblå skjorte. I motsetning til den konservative klesstilen han førte som helseminister, har han i dag droppet den stramme slipsknuten og inntatt en mer tilbakelent variant med den øverste skjorteknappen åpen.

<b>            BRUDD:</b> Bent og ektemannen Dag Terje Klarp Solvang meddelte nylig at de går hver til sitt etter 26 år sammen. – Selvfølgelig er det trist, sier Bent til Her og Nå. Bildet er fra en tur til Fuglemyrhytta i april 2020. 
BRUDD: Bent og ektemannen Dag Terje Klarp Solvang meddelte nylig at de går hver til sitt etter 26 år sammen. – Selvfølgelig er det trist, sier Bent til Her og Nå. Bildet er fra en tur til Fuglemyrhytta i april 2020.  Foto: Svein Brimi

Han smiler hjertelig, selv om det kun er noen dager siden han og ektemannen Dag Terje Klarp Solvang (50) la ut innlegg på sine facebook-profiler om at de etter 26 år som kjærester – og 22 år som ektefeller – går hver til sitt.

Født: 4. mai 1971

Alder: 51 år

Yrke: Statsforvalter

Tidligere yrke: Helse- og omsorgsminister

Parti: Høyre

Bosted: Stavanger

Se mer

I Bents bok spiller Dag Terje en sentral rolle – som sparringpartner, som avkobling, som kjæreste og venn. «Dag Terje gir energi til alle rundt seg. Han er min beste venn og rådgiver. Helgene blir triste hvis jeg ikke kommer meg hjem til mannen min», skriver Bent. Boken er også dedisert til Dag Terje.

– Alt som står om mitt forhold til Dag Terje er slik det ville stått om jeg hadde skrevet den i dag. Eventuelle nye opplag vil også være dedisert til Dag Terje, sier Bent oppriktig.

Den tidligere helseministeren vil forståelig nok ikke snakke veldig mye om det ferske bruddet, men innrømme at det er tøft – det kan han.

<b>STØTTESPILLER:</b> Eksmannen Dag Terje Klarp Solvang vies stor plass og betydning i boken «Uro i koronaens tid». «
STØTTESPILLER: Eksmannen Dag Terje Klarp Solvang vies stor plass og betydning i boken «Uro i koronaens tid». « Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Selvfølgelig er det trist. Det er nytt, så jeg vet egentlig ikke hvordan den nye hverdagen er. Dag Terje og jeg er heldigvis veldig gode venner. Vi har også gode venner og familie rundt oss som støtter oss, så det går nok greit. Jeg har et optimistisk syn på livet og jeg tror det skal bli fint – både i den store- og den lille verden, sier han med et smil.

Les også: (+) Han forlot meg og flyttet inn hos deg. Lykke til, sier jeg bare

«Uro i koronaens tid»

Bent beskriver seg selv som lett til sinns og med en evne til å koble av når behovet melder seg. Om dette er medfødt eller opparbeidet gjennom erfaring og tidligere kriser, vites ikke.

Men det har hjulpet ham gjennom tøffe perioder tidligere, og det kommer kanskje også til å hjelpe ham gjennom den utfordrende tiden han er i nå.

– Jeg er i jevnt godt humør. Jeg når kanskje ikke de store høydene, men heller ikke de dypeste dalene. Jeg holder meg sånn noenlunde på det jevne, forklarer han med et smil.

– Det er kanskje av og til litt kjedelig, men i vanskelige situasjoner er det godt å ha et optimistisk syn på tilværelsen.

<b>                        BOK OM PANDEMIEN:</b> I september kom boken «Uro i koronaens tid». I boken beskriver Bent Høie hvordan han opplevde tiden fra Norge stengte ned i 2020 til regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen gikk av i oktober 2022. 
BOK OM PANDEMIEN: I september kom boken «Uro i koronaens tid». I boken beskriver Bent Høie hvordan han opplevde tiden fra Norge stengte ned i 2020 til regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen gikk av i oktober 2022.  Foto: Javad Parsa / NTB

Slik åpner boken «Uro i koronaens tid»:

«Jeg har hørt folk snakke om at de kan se seg selv fra utsiden når noe dramatisk skjer, men har aldri opplevd det selv. Ikke før 12. mars 2020. Da ser jeg meg selv ovenfra, gående gjennom korridorene på Statsministerens kontor. Erna går foran meg. Etter meg kommer helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Vi er på vei til pressekonferansen der vi skal stenge landet. Jeg er lettet for at vi skal gjøre det, men urolig for at det skal være for sent».

Da Bent gikk inn til denne pressekonferansen, visste han ingenting om hva som ventet ham. Han visste ingenting om hvor koronapandemien ville føre oss, om det de gjorde var riktig, eller hvilke konsekvenser det ville ha.

– Det var en periode som var ekstremt hektisk – der jeg følte på et veldig stort ansvar. Det var krevende å ta store beslutninger som jeg visste rammet folk veldig hardt med hensyn til hvordan de kunne leve livene sine. Jeg kjente ofte på tvil, men vi gjorde det vi kunne for at folk ikke skulle bli alvorlig syke og dø.

Les også: 4 faktorer som betyr at du kan ha covid-plager lenge

<b>POSITIV:</b> Bent Høie sover godt om natten og er stort sett positiv til det meste, men også han nådde et punkt under pandemien hvor det ble mye.
POSITIV: Bent Høie sover godt om natten og er stort sett positiv til det meste, men også han nådde et punkt under pandemien hvor det ble mye. Foto: Morten Bendiksen

Var redd for å bli sykemeldt

Bent jobbet svært lange dager. Til å begynne med synes han det var hektisk, men etter hvert ble han vant til det.

– Jeg ble fartsblind og tilpasset meg tempoet som var. Det var først da jeg var ute av det at jeg merket hvor hektisk det hadde vært. Det er som når du kjører på motorveien og svinger inn på en bensinstasjon – og oppdager at bensinpumpa kommer veldig fort, sier Bent.

I januar 2021, etter nesten ett år med restriksjoner, var det ikke bare befolkningen som begynte å bli trøtte, det røynet også på for helseministeren. Kritikerne ble flere, og selv om majoriteten fremdeles støttet regjeringen, ble det ellers så lyse helseminister-sinnet preget av mørke tanker.

«Jeg kjenner noe jeg aldri har kjent før. Den har kommet litt etter litt. Nå er den der hele tiden, redselen for å miste grepet. Jeg er redd for å glemme ting og redd for at jeg ikke skal greie å tenke klart. Jeg er redd for at jeg skal bryte sammen», skriver Bent i boken.

Gjennom sin over tredve år lange politiske karriere, har Bent håndtert skarpe journalistiske vinklinger og andre kritiske røster, men denne gangen prellet det ikke av.

<b>FRYKTET SAMMENBRUDD:</b> Da Bent kjente at kritikken kom under huden, var han redd at han skulle bryte sammen.
FRYKTET SAMMENBRUDD: Da Bent kjente at kritikken kom under huden, var han redd at han skulle bryte sammen. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

– Normalt sett tar jeg ikke kritikk personlig, men på dette tidspunktet synes jeg det var vanskelig. «Nå er folk lei meg, vi må bruke noen andre i pressekonferansene», sa jeg til mine medarbeidere. Jeg var redd jeg skulle bli sykmeldt, forteller Bent.

Men han tok tak, omorganiserte og ansatte en ny statssekretær som gjorde at han fikk hentet seg inn igjen.

Les også: (+) Jeg var 16 år da verden ble mørk. Jeg forsto ikke den gang at alt ville bli bra igjen

Flyttet til Stavanger

Da Høyre gikk ut av regjering, unte Bent seg to uker «ferie» for å pakke ned åtte års pendlertilværelse og få flyttelasset hjem til Stavanger. Allerede 1. november tok han over som statsforvalter i Rogaland.

<b>      HVA DRØMMER DU OM BENT?:</b>– Det eneste jeg drømmer akkurat nå, er en snørik vinter, sier Bent til Her og Nå.
HVA DRØMMER DU OM BENT?:– Det eneste jeg drømmer akkurat nå, er en snørik vinter, sier Bent til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

For Bent føltes det fint. Da han forlot Oslo i oktober i fjor, var han fornøyd. Alle koronatiltak var opphevet og folk flest levde som normalt igjen. I hvert fall for en stakket stund, før den nye regjeringen måtte innføre nye tiltak.

– For meg personlig var det en god følelse å være tilbake der vi var før 12. mars 2020. Jeg tror det ville vært frustrerende hvis jeg hadde gått av midt i den tøffeste pandemien. Det var ikke kjekt å gå av, men jeg følte at vi i regjeringen kunne gå med hodet hevet. Vi hadde gjort vår del av jobben og kunne være stolte av det vi hadde fått til, understreker Bent med et smil.

51-åringen snakker mye om bekymringen han følte for barn og unge, og dette er noe han fortsatt tenker mye på. «Først pandemi, så streik og krig i Europa. Når skal de unge få være ubekymret og fri?», spør han retorisk.

– Når er du ubekymret og fri? spør vi.

Bent ler godt og tenker seg om før han svarer.

– Det gir frihet å være ute i naturen. Det å gå en lang fjelltur eller skitur. Det er det som er det beste jeg kan tenke meg og som gir meg energi. Det gir meg også mye å være sosial med familie og venner – å slappe av med god mat og vin, tulle og le i godt selskap, sier Bent til Her og Nå med et smil.

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2022, og sist oppdatert 20/12 2022.

Les også