Mose, mus og en anelse Japan:

Bent Høie har masse mose i hagen – og elsker det

Da atriumhuset ble deres, åpnet det seg en mulighet for å skape en annerledes hage. Mens mange hageeiere kjemper en evig kamp mot mosen, har Dag Terje og Bent gått en annen vei.

Pluss ikon
<b>OASE: </b>Med definerte rammer og en miks av stiler ble hagen en oase for avkobling og inspirasjon.– Det er sjel i dette huset, og i hagen, mener Dag Terje og Bent. Interessen for hagevekster, busker, blomster og mose er noe de finner stor glede i å sysle med.
OASE: Med definerte rammer og en miks av stiler ble hagen en oase for avkobling og inspirasjon.– Det er sjel i dette huset, og i hagen, mener Dag Terje og Bent. Interessen for hagevekster, busker, blomster og mose er noe de finner stor glede i å sysle med. Foto: Lise Bjelland
Sist oppdatert

De lever tett på den nystelte hagen sin, Bent Høie, best kjent som Norges helseminister, og hans mann, Dag Terje Klarp Solvang, Turistforeningens generalsekretær.

De to med sine travle og krevende jobber i Oslo til tross, for den lettstelte hagen i Stavanger betyr det lite at de er mye borte.

Frodige busker og trær er klippet og frisert, mens andre har fått vokse seg ville og buskete. På den ene siden av den kvadratiske hagen er det sentvoksende mose som gjelder, mens det på den andre er duften av Sør-Frankrike som råder. Sammensetningen av ulike stiler inspirer eierne til stadig å utforske mer.

Ikke noe innsyn

Eiendommen som er fra 1967 befinner seg i et felt som består av atriumhus med definerte hager som rammes inn av huset på den ene siden og fine oppmurte vegger på de tre andre sidene. Lukket, men på ingen måte stengt.

Himmelen er høy her på Åsen i Stavanger, friluftsområder ligger like ved. Og fra hagen har de utsikt til skog og beiteområder. Men innsyn fra forbipasserende er det lite av.

Usjenert og idyllisk med innslag fra Asia, Frankrike og England. – Vi har latt oss inspirere av ulike stiler og laget hage med utgangspunkt i det vi liker. Oppstillingsplass for bil i garasjen er byttet ut med spisebord og stoler.
Usjenert og idyllisk med innslag fra Asia, Frankrike og England. – Vi har latt oss inspirere av ulike stiler og laget hage med utgangspunkt i det vi liker. Oppstillingsplass for bil i garasjen er byttet ut med spisebord og stoler. Foto: Lise Bjelland

Fra porten inn til hagen kommer man inn i Høie og Solvangs lille oase. Her har garasjen fått ny bruk som utendørs spiseplass med tak, og her er en hel del hageplaner født.

– Hagen er en såkalt «lag på lag hage», inspirert av ulike områder, forklarer Dag Terje som ikke er altfor stor fan av veldig rene linjer. Det skal vises at hage er frodig.

Les også: Forteller om forholdet: – Jeg sa at jeg er homo, og da sa Bent: Det er jeg også

Sentralt plassert står to lave solsenger og på enkelte steder i hagen er det små naturlige sitteplasser.

Hagen er inspirert av fransk lavendel, norsk mose og japanske mini-trær. Men hagen er også et sted for typisk norske busker og bartrær som har fått utfolde seg gjennom generasjoner.

På utsiden av den karakteristiske hvitmalte muren har Bent og Dag Terjes forgjenger plantet ulike prydbusker. En blanding av vintergrønne nålebusker, løvtre og dekkende krypbusk sørger for en ryddig fin rabatt langs veien.
På utsiden av den karakteristiske hvitmalte muren har Bent og Dag Terjes forgjenger plantet ulike prydbusker. En blanding av vintergrønne nålebusker, løvtre og dekkende krypbusk sørger for en ryddig fin rabatt langs veien. Foto: Lise Bjelland

Blitt hektet på hage

– Vår forgjenger som bodde her i alle år frem til vi kjøpte huset, var også veldig glad i planter og busker og å skape gode vekstvilkår. Mye av det hun plantet har vi fortsatt stor glede av, forklarer Dag Terje.

En type småhus, ofte bolighus, som er bygget rundt et indre hageområde, eller gårdområde. Huset har gjerne større vinduer vendt innover mot atriumshagen. Byggestilen kommer fra den tyske Bauhausskolen på 1920-tallet. Hagen kan være åpen, eller ha overbygg av eksempelvis glasstak som slipper inn dagslys. Ordet kommer av det latinske ordet  atrium som viste til byggets sentrale rom. På 1950- og 1960-tallet ble det bygget forholdsvis mange atriumhus i Skandinavia.

Kilde: Wikipedia

Se mer

Finnskogens sønn forteller at han har jobbet lite med hagearbeid tidligere, og at det var hans mor som stort sett tok seg av hagearbeidet. Men interessen har økt på, og når paret endelig fikk seg en enebolig som hadde hage var det mange planer som skulle iverksettes.

Dag Terje og Bent har rett og slett fått en så stor lidenskap for hage at de omtrent er blitt hektet. Den aller siste nyheten på hagefronten er anskaffelsen av en liten tomt i Våland kolonihage.

Der er paret allerede godt i gang med å planlegge en parsell som helt sikkert skal beplantes av nøye utvalgte blomster, busker og trær. De har også investert i et stort drivhus.

Denne måten å utføre trappen på understreker de asiatiske elementene i denne delen av hagen. Her har det vært viktig at de ulike typene mose, lave busker, prydgress og innslag av ulik stein harmonerer.
Denne måten å utføre trappen på understreker de asiatiske elementene i denne delen av hagen. Her har det vært viktig at de ulike typene mose, lave busker, prydgress og innslag av ulik stein harmonerer. Foto: Lise Bjelland

Mus og mose

Musa Morten er den fineste og eneste firbeinte skapningen som kommer inn i hagen til Bent og Dag Terje, i hvert fall som de vet om. Musa er fra Austre Åmøy der Bents foreldre har hytte, og Morten fulgte med inni en trestokk som skulle pryde den asiatiske delen av hagen. Gleden var stor og gjensidig, da den lille fyren som fortsatt er her, dukket frem.

– Det å ta vare på det vår forgjenger har plantet betyr veldig mye for oss. Og så falt vi pladask for den japanske hagestilen og fant fort ut at det kunne passe her. Vi har fått in zen i livet, og vi elsker det! Med dette som utgangspunkt syntes vi det var veldig spennende å utforske litt mer rundt mose og sent-voksende busker.

Les også: (+) Arkitekten som tegnet hytta til Max Manus gjorde en kjempetabbe

Fra stuen ser paret hele hagen, og av og til musa Morten som bor i en gammel trestokk som fulgte med fra hytten.
Fra stuen ser paret hele hagen, og av og til musa Morten som bor i en gammel trestokk som fulgte med fra hytten. Foto: Lise Bjelland

Hageeierne har flere typer mose og blant variantene finnes både skogbunn-mose og sigdmose, Dicranum scoparium.

–Vi har også funnet mose fra landstedet til Bents foreldre, samt at vi har kjøpt Sagina subulata 'Aurea' og Sagina Subulata 'Senior' på et lokalt hagesenter.

<b>MYE MOSE:</b> Hageeierne har flere typer mose og blant variantene finnes både skogbunn-mose og Sigdmose, Dicranum. For å få mosen til å trives i uvante vekstsoner og i det fuktige klimaet som er her på Vestlandet, har Dag Terje lært seg hva som gjelder for at mosen skal trives.
MYE MOSE: Hageeierne har flere typer mose og blant variantene finnes både skogbunn-mose og Sigdmose, Dicranum. For å få mosen til å trives i uvante vekstsoner og i det fuktige klimaet som er her på Vestlandet, har Dag Terje lært seg hva som gjelder for at mosen skal trives. Foto: Lise Bjelland

For å få mosen til å trives i uvante vekstsoner og i det fuktige klimaet som er her på Vestlandet, har Dag Terje lært seg hva som gjelder for at mosen skal trives.

– Jeg mater mosen med en blanding av kjernemelk og sukker som dusjes på.

Mosen blir vannet av regnet og på det tørreste var jeg nøye med å vanne med vann som hadde stått i kannen i et par døgn, forklarer Dag Terje som har erfart at mose ikke liker vann rett fra springen.

Det å bruke litt tid på å finne ut av hvor plantene trives, hvordan de utvikler seg og hva som står fint til hverandre har vært inspirerende den korte tiden paret har stelt hagen. Nå venter snart enda større tumleplass for å utforske hagelivets gleder – når kolonihagens drivhus er på plass.

NB: Intervjuet ble gjort i juni 2020, og saken sto på trykk i Uterom og Hageliv nr 1, 2021.

Se flere bilder fra hagen under:

Lave møbler, svarte flater og grønne vekster. Så lekkert, rent og så inspirert av asiatiske hager. De lave solsengene brukes flittig, og med de lave beina kommer man enda tettere på buskene som vokser på alle kanter, og man kan sitte praktisk talt midt i det grønne.
Lave møbler, svarte flater og grønne vekster. Så lekkert, rent og så inspirert av asiatiske hager. De lave solsengene brukes flittig, og med de lave beina kommer man enda tettere på buskene som vokser på alle kanter, og man kan sitte praktisk talt midt i det grønne. Foto: Lise Bjelland
Ulike soner, fravær av rette hageganger, variasjon i høyde, lengde og bredde. Variasjon rett og slett, det er det som kjennetegner denne hagen. 
Ulike soner, fravær av rette hageganger, variasjon i høyde, lengde og bredde. Variasjon rett og slett, det er det som kjennetegner denne hagen.  Foto: Lise Bjelland
De grønne buskene som fantes i hagen fra før er klippet og frisert og får godt stell. Paret har delt inn hagen i soner. Fra Rhododendron og Pieris Beinved i hjørnet går beplantningen over i å være mer mose, gress og mini trær. Prydgress i blomsterkasser av ulik størrelse bidrar til en liten avskjerming og gjør sitteplassen lunere.
De grønne buskene som fantes i hagen fra før er klippet og frisert og får godt stell. Paret har delt inn hagen i soner. Fra Rhododendron og Pieris Beinved i hjørnet går beplantningen over i å være mer mose, gress og mini trær. Prydgress i blomsterkasser av ulik størrelse bidrar til en liten avskjerming og gjør sitteplassen lunere. Foto: Lise Bjelland
– Vi falt pladask for den japanske måten å utforme hage på, og da vi skulle i gang med å skape vårt eget uttrykk i denne hagen ble valget derfor lett. Kombinasjonen japansk og innslag fra Sør-Frankrike er vi veldig fornøyd med sier Dag Terje. <br>En del av mosen er kjøpt fra spesialbutikk som dyrker mose.
– Vi falt pladask for den japanske måten å utforme hage på, og da vi skulle i gang med å skape vårt eget uttrykk i denne hagen ble valget derfor lett. Kombinasjonen japansk og innslag fra Sør-Frankrike er vi veldig fornøyd med sier Dag Terje.
En del av mosen er kjøpt fra spesialbutikk som dyrker mose.
Foto: Lise Bjelland

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2021, og sist oppdatert 15/06 2022.

Les også