Lang covid – senfølger av korona

4 faktorer som betyr at du kan ha covid-plager lenge

Disse kan rammes.

KORONA: Noen av oss har koronaplager, eller lang covid, lenge,
KORONA: Noen av oss har koronaplager, eller lang covid, lenge, Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Et av symptomene på lang covid som rapporteres oftest, er økt tretthet, sier Signe Agnes Flottorp.

Hun er lege og forskningssjef på Senter for forskning på epidemitiltak i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Folk kan oppleve svimmelhet, hjernetåke og konsentrasjonsproblemer. Noen av de som rapporterer dette kan jo også få det av at det har vært mange tiltak og isolasjon, men vi ser at det er flere som rapporterer dette blant de som har vært alvorlig syke av covid-19, sier Flottorp.

For å være definert som long covid (lang covid på norsk) som betyr senfølger av covid-19, må du ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon) ha hatt symptomer i minst tre måneder etter at du var syk.

EKSPERT: Signe Agnes Flottorp, lege og forsknigssjef hos Sender for forskning på epedemitiltak i Folkehelseinstituttet.
EKSPERT: Signe Agnes Flottorp, lege og forsknigssjef hos Sender for forskning på epedemitiltak i Folkehelseinstituttet. Foto: Privat.

Flottorp forteller at blant dem som ble alvorlig syke av korona og som har vært innlagt på sykehus og intensivavdeling, er det flere som får senfølger av covid-19.

Men også personer som har hatt mild korona kan få senfølger.

Redusert lukt- og smakssans kan sitte i lenge, også hos dem som ikke har vært lagt inn eller vært alvorlig syke. Noen forteller også om forvridde smaksopplevelser. Dette finnes det behandling mot.

– Det finnes ganske god dokumentasjon på at luktetrening kan hjelpe mot manglende lukt- og smakssans. Det er egne øvelser man kan bruke for å trene opp lukt og smak, sier hun.

Fire faktorer spiller inn på lang covid

I januar 2021 publiserte det vitenskapelige tidsskriftet Cell en studie som lister opp fire faktorer som gjør det mer sannsynlig at du får senfølger av covid-19.

Dette er:

1. En eksisterende diabetes type 2

2. Epstein-Barr virus i kroppen, (viruset som forårsaker kyssesyken, slik at dette reaktiveres når du får covid 19)

3. Nivået på koronavirus-RNA i blodet tidlig i sykdomsforløpet (hvor mye koronavirus du har)

4. Tilstedeværelsen av autoantistoffer, noe som kan oppstå når immunsystemet ved en feil angriper kroppen, som ved noen typer artrose og lupus.

– Vi ser at det å ha andre kroniske tilstander kan føre til at man blir rammet i større grad, sier Flottorp.

Les også: Hvorfor er det noen som ikke blir smittet av korona?

Flere symptomer på lang covid

Prosjektleder i Helsedirektoratet, Liv Hege Kateraas, sier at fordi covid-19 er en relativt ny sykdom, er det fremdeles en del sammenhenger vi ikke vet nok om.

EKSPERT: Liv Hege Kateraas, prosjektleder i Helsedirektoratet.
EKSPERT: Liv Hege Kateraas, prosjektleder i Helsedirektoratet. Foto: Privat.

Hun forteller at kunnskapen som finnes nå, tyder at det er uvanlig med alvorlige senfølger som krever behandling når man har hatt mild eller moderat covid-19.

– Man kan ha noe høyere risiko for å ha langvarige plager dersom man ble alvorlig syk av covid-19, fikk intensivbehandling mens man var syk, eller har en eller flere underliggende risikofaktorer, sier hun.

De fleste undersøkelsene som er gjort på senfølger av covid-19, omhandler dem som ble smittet i første fase av pandemien, da det var mange uvaksinerte.

– Det er foreløpig heller ikke helt bestemte kriterier for hva som regnes som senfølger etter covid-19. De fleste som blir syke av covid-19, blir friske etter noen uker uten å trenge behandling, men for noen tar det lengre tid å komme helt tilbake til normal hverdag, sier hun.

Hun forteller at hvor milde eller alvorlige plagene er, og hvor lenge de varer, varierer fra person til person, og ramser opp de vanligste symptomene som er oppdaget.

– Flere rapporterer å være uvanlig slapp og sliten, ha konsentrasjonsproblemer, hukommelsesproblemer og problemer med å sove. Det er også rapportert hodepine, tungpustethet, smerter i brystet, leddsmerter, svimmelhet og nedsatt lukt- og smakssans, sier Kateraas.

Les også: 10 myter om influensa og influensavaksine

Langvarige plager i ettertid

– Det er flere kvinner enn menn som rapporterer om senfølger, mens barn ser ut til å være mindre påvirket av covid-19, og får også i mindre grad langvarige plager, sier Kateraas.

Studiene som til nå er utført viser at folk kan ha plager inntil 12 måneder etter at de ble diagnostisert.

Av dem som har vært innlagt med alvorlig koronainfeksjon er det også flere som rapporterer om pustevansker og angst. Dette kan også komme av belastningen det er å ligge i respirator over lengre tid.

– Det er viktig å huske på at de som har hatt lengre sykehusopphold, ligget i respirator eller bare har hatt en kraftig influensa, alltid vil trenge litt tid før de er helt friske. De fleste blir gradvis bedre av seg selv, sier Flottorp.

Ingen av symptomene som har kommet frem er helt unike for covid 19.

– Plager etter intensivopphold ser man uavhengig av hva man har ligget i respirator for. Det er forståelig at personer som har svevd mellom liv og død og ikke klart å puste uten pustehjelp i lang tid kan få post-traumatisk stresslidelse og fysiske plager, sier Flottorp.

Frykter at mange blir rammet av senfølger

– Det vi foreløpig vet er basert på studier gjort tidlig i pandemien, da befolkningen besto av nesten bare uvaksinerte, og de som ble syke hadde andre varianter enn omikron-varianten, som jo er den vi ser mest av nå, sier Flottorp.

Ulike studier viser forskjellige ting om hvor vanlig de ulike symptomene er. I Norge har dette blitt forsket på blant annet via Den norske mor, far og barn-undersøkelsen. Der har forskerne fulgt rundt 70.000 voksne og bedt dem svare på ulike spørsmål regelmessig. I mars 2021 registrerte de om de opplevde et eller flere av 22 symptomer. Dette ble koblet opp mot registre om tester og vaksiner.

Studien omfattet bare uvaksinerte, og man kunne sammenligne symptomer blant de som hadde hatt en positiv test med de som ikke hadde en positiv test.

Se mer

Lederen for den norske koronastudien, Arne Søraas, frykter at svært mange vil bli rammet av senfølgene.

– Vaksinene beskytter antagelig en del. Men vi vet ikke. Vi kan håpe og krysse fingrene. Men vi må forberede oss på at flere hundre tusen nordmenn vil rammes, dersom de mest pessimistiske prognosene slår til, sier Søraas til VG.

Flottorp tror det er sannsynlig at færre av dem som har vært syke med omikron får senfølger, ettersom omikron-viruset har vist seg å gi mildere sykdomsforløp. Da er det nærliggende å anta at det også vil føre til mildere ettervirkninger.

– Det har også kommet en liten studie fra Israel som indikerer at de som har fått senfølger av covid-19 og vaksinert seg, har opplevd at vaksinen hjelper mot dette. Det ser også ut til at senfølgene er vanligere blant de som ikke er vaksinert.

Hun understreker at det ikke er mulig per i dag å vite hva slags senfølger som kommer av omikron, fordi de kun er noen måneder siden virusvarianten dukket opp i Norge.

Les også: Dette bør du vite om parainfluensa

Ikke farlig for de fleste

– For de fleste er disse plagene ikke farlige. Hvis man for eksempel sliter med å komme tilbake til jobb, betyr ikke det at dette er varig. Helsedirektoratet har gitt anbefalinger om rehabilitering, og det finnes gode tilbud flere steder i landet, sier Flottorp.

Det vil bli gjennomført flere studier for å undersøke effekten av ulike behandlingstiltak.

– Det er for eksempel flere som har blitt bedre gjennom et tilbud i Bergen, der pasientene får en helhetlig tilnærming med hjelp fra ulike spesialister. Hvis man har hatt plager i fire uker som går utover livskvaliteten, kan man gå til fastlegen som kan vurdere ytterligere tiltak.

Hun mener at det å skremme folk har negative konsekvenser.

– Det er ikke bra å være for bekymret heller. Selvsagt skal man ta det på alvor hvis symptomene går utover livskvalitet og arbeidsevne, og man har alvorlige fysiske ettervirkninger, men i utgangspunktet er det ikke grunn til bekymring.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2022, og sist oppdatert 05/04 2022.

Les også