Sony Xperia M5

Nesten en toppmobil

Har du lyst på en toppmobil, men du ønsker ikke å bruke over 5.000 kroner? Da bør du se på Sony Xperia M5.

VANNTETT: Sony Xperia M5 er vanntett med en IP68-sertifisering.
VANNTETT: Sony Xperia M5 er vanntett med en IP68-sertifisering. Foto: Sony
Publisert Oppdatert

Sony Xperia M5 er etterfølgeren til Sony Xperia M4 Aqua – en mobil som fikk terningkast seks av oss da vi testet den i fjor vår. Nykommeren Xperia M5 følger på mange måter vinneroppskriften fra i fjor; Xperia M5 legger seg litt under toppmobiler som Xperia Z5 og Xperia Z5 Premium når det kommer til ytelser og spesifikasjoner, mens prislappen er betydelig lavere.

For eksempel har  Xperia M5 et kamera på 21,5 megapiksels oppløsning og en 5 tommers skjerm, mens Xperia Z5 har 23 megapiksels og 5,2 tommers skjerm. Samtidig er mye likt. Begge har tre GB internminne (RAM), begge kan filme i 4K-oppløsning og begge har en åttekjernet prosesser, selv om disse ikke er fra samme produsent.

Det fine med Xperia M5 er at til hverdags så merker man ikke veldig mye til disse marginale forskjellene som er mellom Xperia M5 og en mobil som koster 2.000 kroner mer, som Xperia Z5.

Testen av Sony Xperia Z5 fortsetter under bildet.

GULL: Sony Xperia M5 kan du kjøpe i ulike farger - inkludert en i "gull".
GULL: Sony Xperia M5 kan du kjøpe i ulike farger - inkludert en i "gull". Foto: Hallvard Lunde

Velkjent design

Visuelt følger Sony en velkjent formel. Designet er typisk Sony og typisk Xperia. Signaturfunksjoner som av/på-knappen er på plass og det samme er den dedikerte utløserknappen for kameraet.  Vår testmobil i «gull» sender ingen signaler om at dette er en «billig» nesten-toppmobil.

Spesifikasjoner: Sony Xperia M5

 • OS: Android 5.1
 • Skjerm: 5 tommer
 • Oppløsning: 1920 x 1080, 441 PPI
 • Prosessor: MediaTek Helio X10, 8-kjerner
 • Minne: 3 GB RAM
 • Lagringsplass: 16 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 200 GB
 • Kamera 1: 21,5 MP
 • Kamera 2: 13 MP
 • Batteri: 2600 mAh
 • 4G: LTE Cat 4.
 • WiFi: 802,11
 • Størrelse: 145 x 72 x 7,6 mm
 • Vekt: 142,5 gram
 • Annet: Vanntett (IP68), 4K videooptak

God skjerm

Skjermen på Xperia M5 er god. Den har faktisk høyere pikseltetthet enn Xperia Z5 på grunn av at disse har samme oppløsning (full HD), men den mindre skjermen på M5 gjør at pikslene nødvendigvis må sitte litt tettere. Skjermen leverer også på de fleste andre områder. Den har gode farger, den har god skarphet og bra lysstyrke.

Bra ytelse

I ytelsesmålingene våre legger Xperia M5 seg 30–50 prosent under en toppmobil som Xperia Z5. Ser vi på en toppmobil som Huawei P8 er forskjellen ikke like stor.

Her yter faktisk Xperia M5 bedre eller like bra i alle testene, unntatt Geekbench der P8 var litt foran. Vi snakker uansett om en mellomklassemobil med god ytelse. Batterilevetiden målte vi til 10 timer og 23 minutter, noe som er veldig bra.

Brukervennligheten er ivaretatt av Android 5.1 som Sony har satt sitt eget preg på. Det synes vi fungerer bra.

Godt kamera

Xperia M5 er utstyrt med et godt kamera. Kameraet tar gode bilder med pene farger og god skarphet. Sammenligner vi bilder tatt med Xperia M5 mot bilder tatt med en iPhone 6s Plus, så ser vi at vi får litt mer skarphet og detaljer fra iPhone-bildene når vi zoomer inn på detaljer i bildene.

Selv om Sony skryter av en lynrask autofokus, så synes vi likevel at autofokus-en noen ganger trenger litt tid. I det store og det hele er likevel kameraet på Xperia M5 bra. Selfie-fans vil også like at frontkameraet er på hele 13 MP. Under kan du se et testbilde tatt med Xperia M5 mot et tatt med iPhone 6s Plus.

Xperia M5 vs. iPhone 6s Plus

Oppsummering

Sony Xperia M5 er en potent mellomklassemobil med god ytelse, et godt kamera og et design som ikke skiller den nevneverdig fra toppmobiler i Xperia-serien som Xperia Z5 og Xperia Z5 Premium. Det eneste minuset vi har notert oss er at den kun har 16 GB intern lagringsplass. Mobilen har riktignok plass til et minnekort på 200 GB, men for mobiler i den øvre mellomklassen, så bør 32 GB snart være standard.

Forgjengeren Xperia M4 Aqua fikk terningkast 6 av oss. Xperia M5 er på mange måter bygd over samme lest, men her triller vi «kun» terningkast 5. Årsaken først og fremst at lanseringsprisen på Xperia M5 er nesten 1500 kroner høyere enn lanseringsprisen til Xperia M4 Aqua. Der Xperia M4 Aqua var et røverkjøp, er prisforskjellen opp til toppmobilene ikke like lang for Xperia M5. For eksempel har vi sett Xperia Z3+ til under 4.000 kroner og det er «kun» knappe 2.000 kroner opp til Xperia Z5. Xperia M5 er likevel et bra kjøp og vi forventer nok at lanseringsprisen kryper ned rundt 3.000 kroner i løpet av noen måneder – og det gjør ikke Xperia M5 mindre aktuell.

Testen av Sony Xperia Z5 fortsetter under bildet.

NESTEN EN TOPPMOBIL: Sony Xperia M5 har på mange områder spesifikasjoner som en toppmobil, men prislappen er ikke like høy.
NESTEN EN TOPPMOBIL: Sony Xperia M5 har på mange områder spesifikasjoner som en toppmobil, men prislappen er ikke like høy. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning