Hverdagen med Apple Watch

Hvor er killer-funksjonen?

Vi har blitt vant med å ha den på armen, men sliter med å se den helt store nytteverdien.

Apple Watch er behagelig å ha på og lett å bruke, men har foreløpig ikke helt den nytteverdien som skal til.
Apple Watch er behagelig å ha på og lett å bruke, men har foreløpig ikke helt den nytteverdien som skal til. Foto: Tron Høgvold
Publisert Oppdatert
Klokka er avhengig av at iPhonen ikke er altfor langt unna.
Klokka er avhengig av at iPhonen ikke er altfor langt unna. Foto: Produsent
Sky-symbolet oppe til høyre forteller at klokka nå er koblet til telefonen via WiFi fordi den er utenfor Bluetooth-rekkevidden.
Sky-symbolet oppe til høyre forteller at klokka nå er koblet til telefonen via WiFi fordi den er utenfor Bluetooth-rekkevidden.

Apple Watch er i salg, og vi mener det er bra produkt. Men akkurat som vi sliter litt med å innarbeide 3D Touch-nyheten i vår bruk av iPhone 6s og 6s Plus, sliter vi litt med å se nytteverdien av å bruke Apple Watch.

Og for den som fortsatt lurer: Apple Watch er for iPhone og kun for iPhone. Den fungerer som en forlengelse av telefonen, og er helt avhengig Bluetooth-tilkoblingen til telefonen for å være særlig nyttig.

Men klokka har også WiFi. Dette brukes når telefonen er ute av Bluetooth-rekkevidde, men kan nås via WiFi-nettverket.

Du trenger altså ikke å ha telefonen i nærheten alltid, så lenge WiFi-dekningen er bra der du befinner deg. Dermed fungerer det helt fint å parkere mobilen når man kommer hjem, og fortsatt ha klokken koblet til hvor en man måtte befinne seg i huset - så lenge WiFi-dekningen er god.

Den største

Klokka kommer i en rekke ulike versjoner og i to ulike størrelser, med 38 eller 42 mm urkasse.

Vi bruker den største, og ville absolutt ikke hatt den noe mindre. Liker du store, prangende klokker, er nok til og med den største Apple Watch for liten for deg.

Det er modellen Watch vi har på test, med urkasse i rustfritt stål og safirglass, og en prislapp på 6790 kroner, da med en reim i silikon – Sports Band, men vi synes i grunnen Watch Sport-modellen til 4390 kroner er minst like fin

Du sparer 600 kroner på både Watch og Watch Sport ved å gå for den mindre 38 mm-versjonen.

Uansett pris, yter alle klokkene det samme. Innmat og funksjonalitet er eksakt den samme, har Apple lovt oss, til og med på gullvariantene Edition, til over 100.000 kroner.

Genialt reimbytte

Vi liker at det finnes mange forskjellige reimer å velge mellom, men fellesnevneren er at de er temmelig kostbare.

Vil du ha skinn, må du ut med minimum 1690 kroner bare for reima. Til og med rimeligste variant – den nevnte silikonreima – koster deg 499 kroner om du vil ha en annen farge.

Med hver Sport Band følger det med to reimer – en lang og en kort – slik at brukere med både tynne og kraftige håndledd får noe som passer godt.

Det er meningen man skal kunne veksle mellom flere ulike reimer, og Apple har laget en uhyre smart hurtigkobling som gjør reimbytte til en lek.

Man klemmer på en knapp på undersiden, og skyver reimen ut til siden. Tilsvarende klikkes ny reim på plass på null komma niks. Hvorfor kom ingen klokkeprodusenter på dette for 30-40 år siden?

Det finnes allerede et lite marked for 3-parts-reimer til en brøkdel av prisen for de originale Apple-reimene, men vi har ikke prøvd noen av disse.

Den ene delen av reima leveres i to lengder.
Den ene delen av reima leveres i to lengder. Foto: Tron Høgvold
Å bytte reim er lekende lett. Den skyves inn i et spor fra siden og klikker på plass. For å fjerne den, trykker man på en knapp på undersiden og skyver den ut igjen.
Å bytte reim er lekende lett. Den skyves inn i et spor fra siden og klikker på plass. For å fjerne den, trykker man på en knapp på undersiden og skyver den ut igjen. Foto: Tron Høgvold

Om du skal kjøpe en ekstra reim, husk at reim til 38 mm Apple Watch ikke passer med 42 mm-versjonen, og omvendt.

Enkel å tilpasse

Det er enkelt å komme i gang med klokken. Man skrur den på, velger språk og skanner en kode i displayet med kameraet på iPhone.

Apple Watch-appen på iPhone tar deg gjennom resten av oppsettet, hvor du blant annet forteller hvilken arm du vil bruke klokken på og om du vil opprette en kodelås.

Denne kodelåsen er veldig smart, for så lenge du har klokken på armen trenger du ikke å taste den inn. Kun etter at den har vært av armen må du inn med koden.

Oppsettsveiviseren kan legge inn Watch-versjonen av alle apper du har liggende på telefonen, eller bare dem du vil ha. Vi anbefaler det siste, for det var bare plagsomt å ha altfor mange apper på klokken.

Selv om det meste må gjøres i appen, har vi i det minste satt pris på at det er veldig smidig å endre innstillinger og gjøre tilpasninger etter hvert som vi har fått mer erfaring med klokka.

Aktivitet og helse

Pulssensoren på undersiden av urkassa er rimelig bra, og best om du har klokka litt stramt på håndleddet.

Klokka skal naturligvis kunne erstatte et aktivitetsarmbånd, og fungerer bra til dette.

Den minner deg om å bevege deg, men aktivitetsappen får ikke med seg at vi har syklet en totimerstur med Strava kjørende på klokken, og kan servere nedslående kaloriresultater selv om vi nettopp har forbrent masse av dem.

Det er en egen treningsapp på klokken, som kan brukes med flere forskjellige treningsaktiviteter, men som treningsklokke blir dette altfor enkelt.

Du kan for eksempel ikke sette opp en intervalløkt der den holder styr på intensitetsnivå og tid i pulssoner, slik selv de enkleste pulsklokker kan.

Aktivitetsmåleren fungerer bra, men her har den ikke fått med seg at testeren nettopp har trent to timer på sykkel med Strava-appen kjørende på klokka.
Aktivitetsmåleren fungerer bra, men her har den ikke fått med seg at testeren nettopp har trent to timer på sykkel med Strava-appen kjørende på klokka.
Pulsmåleren fungerer bra, men best om du har klokka litt stramt på.
Pulsmåleren fungerer bra, men best om du har klokka litt stramt på.

Vi har foreløpig ikke funnet noen bra treningsapp som også tilbyr en bra nok Watch-app til å erstatte pulsklokka til utholdenhetstrening.

Du kan ta en løpetur uten å ta med telefonen, og du kan da også høre på musikk lagret på klokka via Bluetooth-hodetelefoner. Du må da bruke klokkas egen treningsapp, for apper som Strava fungerer ikke i det hele tatt uten telefontilkobling.

Men uten telefonen, får heller ikke noen GPS-måling av tempo og avstand, så det å dra på treningstur uten telefonen blir helt uaktuelt for dem som er besatt av å samle kilometer via GPS-baserte treningsgadgets.

Tilhører du denne kategorien brukere, vil du nok ha mer nytte av å bruke pengene på en Forerunner 920XT eller Fenix 3 fra Garmin.

Daglig bruk

Du skal ikke bruke klokka veldig mye før batteriet går tomt før det har gått to døgn. Vi har derfor endt opp med å gjøre rutine av å legge klokken på laderen hver natt.

Glemmer man det, går man tom for strøm, og sjansen for at noen har en Apple Watch-lader når du trenger å låne en er ganske liten. For laderen er selvsagt en helt spesiell Watch-lader. En ekstra lader koster hele 299 kroner.

Klokka er enkel å bruke, og den digitale krona skiller den fra andre smart klokker ved at den gjør det veldig kjapt og effektivt å skrolle gjennom lister, eller fram i tid for å se gjennom kalenderoppføringer.

Men man må lete aktivt for å finne killer-appene, og foreløpig har vi ikke funnet dem.

Mange av appene vi har prøvd har vært altfor enkle, og noen av dem har så lang oppstartstid at det er kjappere åpne fullversjonen av dem på telefonen i stedet.

Det virker rett og slett som om app-utviklerne ikke har kastet seg over Apple Watch med full tyngde. For eksempel er det få apper andre enn Apple sine egne som utnytter klokkens trykkfølsomme Force Touch-skjerm.

Lading hver natt er det mest praktiske, ellers dukker denne meldingen opp i løpet av dag nummer to.
Lading hver natt er det mest praktiske, ellers dukker denne meldingen opp i løpet av dag nummer to.

Men vi har selvsagt merket oss mange kjekke bruksområder, uten at vi kan si at entusiasmen står i taket.

Kanskje kommer appene til å bli både flere og bedre på sikt.

Varsler

Det klokken er veldig praktisk til, er varsler. Du velger selv hvilke du vil ha der. Vi satte pris på å få ting som meldinger og kalendervarsler rett på håndleddet, mens mailvarsler ble for forstyrrende på grunn av mengden mail som hele tiden tikker inn.

Et kjapt blikk på håndleddet er jo mer diskret enn å dra fram mobilen for å sjekke. Det sagt, så er det akkurat like upopulært sitte med nesa i klokka under familiemiddagen som det er å glo på telefonen - folk gjennomskuer raskt at det er en forlengelse av mobilen du har sittende på håndleddet.

En ting vi har brukt mye på Apple Watch er Siri, Apples talegjenkjenningsfunksjon. Man bikker simpelthen bare på håndleddet for å aktivere skjermen, og deretter responderer den bare ved å si Hei Siri, og kommandere i vei.

Vi har tidligere skrevet om å bruke Siri på iPhone mens man kjører bil, og vi har opplevd at telefonen ofte ikke oppfatter det vi sier pga. støy i kupeen. Dette fungerer bedre med Apple Watch, rett og slett fordi håndleddet er nærmere.

Men alle som har prøvd Siri på iPhone, vet at hun ikke alltid får med seg alt man sier, og det gjelder også for Apple Watch.

Nytten er diskutabel

Apple Watch er behagelig å ha på og lett å bruke, men den praktiske nytten er diskutabel. Ja visst kan det være fint å ha klokken som en forlengelse av telefonen, men altfor ofte ender man med å finne fram telefonen fordi klokke-appen kommer til kort.

For iPhone-brukere er dette utvilsomt den beste smartklokken på markedet. Den kan mye, og vi liker at den finnes i mange forskjellige varianter og at den enkelt kan tilpasses med nye reimer og digitale urskiver.

Men inntil det blir mer moment rundt utviklingen av Watch-apper, er vi bare middels begeistret over konseptet, selv om klokka jo er bra.

Om du likevel har lyst til å kjøpe en, husk også at Apple Watch ble lansert allerede for et år siden. Den har riktignok bare et halvt år på markedet, men det er verdt å merke seg at ryktene om en Apple Watch 2 allerede har begynt å svirre. Tynnere display for å få plass til større batteri, FaceTime-kamera og rund skjerm er noen av ryktene som går.

Klokka kan kontrollere musikken du spiller av på telefonen, uansett musikk-app. Samtidig er ikke Siri smart nok til å styre musikken i andre apper enn Apples egen musikk-app.
Klokka kan kontrollere musikken du spiller av på telefonen, uansett musikk-app. Samtidig er ikke Siri smart nok til å styre musikken i andre apper enn Apples egen musikk-app.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning