Nå fungerer Siri på norsk med iOS 9 – nesten

Så bra fungerer Siri på norsk

Vi har testet talestyringsassistenten Siri – som nå forstår norsk.

Publisert Oppdatert

I går kveld starter utrullingen av iOS 9 til tusenvis av iPhone- og iPad-eiere. Det nye operativsystemet byr på en del nyheter, men for norske forbrukere så er utvilsomt den største nyheten at Apples talestyringsassistent, Siri, nå forstår norsk.

Vi har testet betaversjonen av iOS 9 med «norsk» Siri i flere uker. Mye fungerer bra, men det er også mye som ikke fungerer.

Følsom

Siri er veldig følsom for bakgrunnsstøy. Det gjør at Siri ikke alltid er like enkel å bruke der du faktisk trenger henne, som i bilen. Her vil vi tro at en godt støydempet bil med en god handsfriløsning vil kunne bøte på noe av dette problemet. Det hjelper også om du kobler de medfølgende ørepluggene til mobilen og bruker mikrofonen på ledningen. 

Siri er veldig god til en del ting, som å sette en alarm for vekking, telle ned og du kan også diktere og sende en tekstmelding. Siri forstår også til en viss grad logiske sammenhenger, som at du kan si «minn meg på dette» når du får en tekstmelding om et møte klokken 12 dagen etter.

Siri kan også spille musikk etter dine ønsker – om du abonnerer på Apple Music. Forhåpentligvis kommer denne funksjonen til andre streamingtjenester, som Spotify og Tidal/Wimp etter hvert.

[Artikkelen om iOS 9 og Siri fortsetter under bildet]

SPØR OG FÅ SVAR: Siri oppfører seg som en slags personlig assistent. Du kan spørre om mye og hun kan gjøre mange oppgaver for deg. Ikke alt fungerer like smertefritt.
SPØR OG FÅ SVAR: Siri oppfører seg som en slags personlig assistent. Du kan spørre om mye og hun kan gjøre mange oppgaver for deg. Ikke alt fungerer like smertefritt. Foto: Skjermbilde

Slik aktiverer du Siri

For å brukes Siri må du slå på «Siri». Det gjør du her: Innstillinger -> Generelt -> Siri.

SIRI: Du kan spørre Siri hva hun kan gjøre for deg - og du får en god "bruksanvisning" på skjermen.
SIRI: Du kan spørre Siri hva hun kan gjøre for deg - og du får en god "bruksanvisning" på skjermen. Foto: Skjermbilde

Her må du slå på Siri, tillat gjerne at Siri lar seg «vekke» av «Hei Siri» og du bør sjekke at språkinnstillingene er satt til norsk.

Merk at «Hei Siri»-funksjonen kun fungerer om du har koblet en lader til telefonen. På iPhone 6s og iPhone 6s skal «Hei Siri» likevel fungere også når telefonen ikke er koblet til en lader.

Dette kan du bruke Siri til

Bestill vekking

Aktiver Siri og be om å bli vekket på et gitt klokkeslett, for eksempel: «Vekk meg i morgen klokken 0730».

Tell ned

Koker du egg, kan du be Siri om å telle ned fra en valgt tid. Si for eksempel: «Tell ned fra 7 minutter».

Les opp e-post

Du kan be Siri lese opp din nyeste e-post eller du kan også prøve å be Siri lese opp nyeste e-post fra en bestemt person.

Ring til noen

Aktiver Siri og si «Ring til Ole». Siri vil da ringe «Ole» eller spørre hvilken «Ole» du mener. Du kan også si «Ring hjem» eller Ring til «Kjæresten min». Da vil Siri eventuelt spørre hvem «kjæresten din er» og du må legge inn en adresse i ditt kontaktkort som Siri da tolker som «Hjem».

Sende tekstmeldinger

Du kan be Siri sende en tekstmelding til «Ola Nordmann». Siri vil så finne riktig kontakt og be deg lese inn meldingen. Du må lese inn elementer som «punktum» og «komma». Til tider har vi blitt imponert over hvor mye Siri faktisk får til, mens det andre ganger går mye raskere å skrive en melding.

Søk i bilder

Du kan be Siri søke i bilder både lokalt (dine bilder) og på nettet. Du kan for eksempel si «Finn bilder av «Ola» og du kan gi Siri følgende kommando: «Søk på nettet etter bilder av Oslo» – og Siri viser deg bilder av Oslo.

Været

Siri kan ikke bare fortelle deg hvordan være er et bestemt sted, men du kan også spørre som du trenger paraply i Bergen.

Veibeskrivelse

Du kan spørre Siri om veien, som «Vis meg veien til Storgata 5». Her merket vi at Siri ikke var helt med og da vi ville dra til Storosenteret i Oslo, ville hun sende oss til Italia.

Finn adresser

Du kan be Siri om å lete opp adresser, som «Hvor bor Ola». Har du flere «Ola» i kontaktlisten din, vil Siri spørre hvem av dem du mener.

Innstillinger

Siri kan også justere innstillingene på telefonen din. Du kan for eksempel be om at flymodus skrus på. Da må du riktignok skur den av igjen manuelt, siden Siri trenger tilgang til et nettverk for å fungere.

La Siri tvitre for deg

Du kan også be Siri om å skrive på Twitter for deg. Be Siri for eksempel om «Send en Twitter-melding» og Siri vil spørre om hva du vil skrive. Du kan også gjøre det samme på Facebook.

Spør om alt mulig

Du kan også spørre Siri om alt mulig. Fra «Hvem vant cupfinalen i fjor» til «Hvem er Bør Børson». Du kan også be Siri fortelle en vits.

Kalender

Siri kan opprette kalenderoppføringer for deg. Du kan si «Opprett et møte i morgen klokken 0900» og Siri vil gjøre akkurat det.

Åpne apper

Siri kan også åpne apper for deg.

SLÅ PÅ SIRI: Du må aktivere Siri i menyen på iOS 9.
SLÅ PÅ SIRI: Du må aktivere Siri i menyen på iOS 9. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning