Test av Samsung Galaxy S4 Active

Perfekt for bruk i Norge

Samsung Galaxy S4 Active tåler å bli brukt i et fuktig klima. I tillegg yter den på linje med de beste toppmobilene.

NORSK KLIMA: Samsung Galaxy S4 er en drømmemobil for et norsk klima som stadig blir våtere og villere.
NORSK KLIMA: Samsung Galaxy S4 er en drømmemobil for et norsk klima som stadig blir våtere og villere. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Samsung har i år gjort mye ut av merkevaren Galaxy S4. I tillegg til hovedproduktet har Samsung også lansert en Galaxy S4 mini, fotomobilen Galaxy S4 Zoom og mobilen vi har testet her Galaxy S4 Active.

Galaxy S4 Active er en mer robust utgave enn originalen Galaxy S4. Mobilen har fått en såkalt IP67-sertifisering, noe som blant annet betyr at den er vanntett inntil en meters dyp i opptil 30 minutter. Det betyr at du kan ringe i dusjen eller ta bilder under vann.

Men viktigere er det at en slik mobil bør tåler et vått norsk klima godt. Sertifiseringen betyr også at mobilen er støvtett. Du kan altså trygt ta mobilen med på badestranden i sommer. Fysisk er Galaxy S4 Active bare litt tykkere enn Galaxy S4. Visuelt skiller den seg litt ut ved at den har fått tre fysiske knapper i fronten (meny, hjem og tilbake). I tillegg har S4 Active fått noe gummierte elementer på baksiden og noen nagler/skruer som til sammen bidrar til å gi mobilen et litt røffere preg enn Galaxy S4.

Galaxy S4 Active har fått en IPS LCD skjerm, mens Galaxy S4 bruker en Amoled-skjerm. Begge er på 5 tommer. Skjermen på Galaxy S4 Active er god og lyssterk. Vi ble rett og slett imponert over lysstyrken og hvor godt vi så skjermen utendørs.

Super ytelse

Innmaten i Galaxy S4 Active er mer eller mindre identisk med den man finner i Galaxy S4. I ytelsestestene sparker S4 Active godt ifra seg og skårer jevnt eller bedre enn Galaxy S4. Galaxy S4 Active klarer seg også meget godt i forhold til andre toppmobiler, som Sony Xperia Z, HTC One og Asus Padfone Infinity. Der Galaxy S4 Active slår samtlige av de nevnte er i batteritesten vår. Her klokket vi mobilen inn på 6 timer og 41 minutter, noe som er 13 minutter mer enn Galaxy S4. Det er også bedre enn samtlige toppmobiler vi testet i HjemmePC i juni i år. Her skåret Galaxy S4 best etterfulgt av Asus Padfone Infinity, LG Optimus G, HTC One, Blackberry Z10 og Sony Xperia Z.

Vi tar også med at S4 Active også støtter AC-nettverk. Det er en ny og rask trådløs nettverksstandard som gir veldig god hastighet på rutere som har 5 GHz-nettverk i tillegg til det vanlige 2,4 GHz nettet. Mobilen støter også 4G, noe som under riktige forhold gir svært gode surfehastigheter også utenfor rekkevidden av trådløse nettverk.

Skal vi pirke på noe må det være at Galaxy S4 Active kan bli litt varm når brukes med tung belastining over en viss tid.

REGN OG STØV: Samsung Galaxy S4 er IP67 sertifisert, noe som betyr at den er vanntett og støvtett.
REGN OG STØV: Samsung Galaxy S4 er IP67 sertifisert, noe som betyr at den er vanntett og støvtett. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

God brukervennlighet

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy S4 Active

 • Operativsystem: Android 4.2
 • Skjerm: 5 tommer
 • Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 441 ppi
 • Prosessor: 1,9 GHz, quad core
 • RAM: 2 GB
 • Lagringsplass: 16 GB
 • Minnekort: Ja, microSD opp til 64 GB
 • Batteri: 2600 mAh
 • 4G: Ja
 • WiFi: Ja, inkl. støtte for AC
 • Kamera: 8 MP
 • Annet: IP67-sertifisert. Vanntett ned til 1 meter i inntil 30 minutter + støvtett.

I normal hverdagsbruk fungerer Galaxy S4 godt. Her er det mye velkjent fra Samsung og deres TouchWiz-grensesnitt. Skal vi setter fingeren på noe så savner vi å kunne søke i, og sortere nedlastede apper, og at mange av skrivebordene har i overkant mye Samsung-greier plassert ut fra start av. Personlig liker vi det litt det litt renere og ryddigere - og vi liker å bestemme selv hva som skal vises hvor.

Her er det imidlertid en smal sak å rydde opp slik at du får det akkurat slik du liker det. Men alt i alt er det greit å orientere seg i Samsung toppmobiler.

Her er menyer og innstillinger klare og tydelige. Vi liker også at de fleste menyvalg har en liten forklaring som forteller hva funksjonen gjør.

Vi skal ikke gå inn på alle ekstrafunksjonene som ble lansert sammen med Galaxy S4. Vi nøyer oss med å si at de finnes, som styring med håndbevegelser og at filmer pauser når du ser bort fra skjermen. Alt dette er morsomt, men som vi konkluderte da vi testet Galaxy S4 er ikke alt dette like effektivt i daglig bruk. At en del av disse funksjonenes om standard er slått av sier vel også litt. Men test dem gjerne ut. De er morsomme og gir en liten pekepinn i hvilken retning teknologien beveger seg.

Kamera

GOD SKJERM: Selv utendørs i skarpt sollys synes vi skjermen til Galaxy S4 Active gjør en god jobb.
GOD SKJERM: Selv utendørs i skarpt sollys synes vi skjermen til Galaxy S4 Active gjør en god jobb. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Galaxy S4 Active har ikke et like høyoppløst kamera som Galaxy S4. På Active-modellen må du nøye deg med et 8 megapikslers kamera. Til normalt bruk fungerer kameraet godt. Vi synes også det klarte seg relativt godt i dårlig lys. Blitsen har sin misjon når det ikke finnes annet lys, men forsøk helst å ha blitsene slått av. Bildene som leveres er jevnt over gode. Vi fikk bilder med gode farger og godkjent skarphet.

Konklusjon

Prismessig er Galaxy S4 Active lagt på nesten samme nivå som Galaxy S4. Hvilken av disse to du skal velge kommer litt an på øyet som ser. Ytelsesmessig er det lite som skiller disse to. I den grad det er noen forskjeller så går disse i Galaxy S4 Active sin favør. Riktignok er kameraet på Galaxy S4 et hakk bedre, men personlig hadde vi nok falt for værtettingen på S4 Active og valgt en mobil som er «laget for» norske forhold.

Ønsker du en vanntett mobil er Xperia Z et godt alternativ. Den er vann- og støvtett uten å se slik ut. Den har et renere og mer stilrent design og er et godt valg. Basert på suksessen til Galaxy S4 og Galaxy SIII tipper vi Samsung har laget seg en ny storselger i Galaxy S4 Active i Norge. Dette er nemlig en ordentlig Norges-mobil.

Les også:

TEST: Supert universalfeste for iPad og andre nettbrett i baksetet

TEST: Kraftig bærbar med Haswell

TEST: Universalfeste for mobilen til bilen - som fester på alle underlag

TEST: 5 store og gode PC-skjermer
GUMMIERT: Galaxy S4 Active har fått gummierte felter øverst og nederst. Metallnaglene i hjørnene bidrar til at mobilen får et røft utseende.
GUMMIERT: Galaxy S4 Active har fått gummierte felter øverst og nederst. Metallnaglene i hjørnene bidrar til at mobilen får et røft utseende. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning