Multicom Xishan W370S

Suveren kraftplugg

Intels nyeste gjør Xishan til en kraftig allrounder og Nvidia gjør den til et spillmonster.

SAMLET: Det er godt med tilkoblinger på Xishan og de er plassert langt tilbake på hver side.
SAMLET: Det er godt med tilkoblinger på Xishan og de er plassert langt tilbake på hver side. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Sist oppdatert

Multicom er en av få norske aktører som bygger bærbare PC-er, og utgangspunktet er basert på chassis fra det taiwanske selskapet Clevo. Det betyr at kunden i stor grad kan velge innmat selv og kjøpe den både med og uten operativsystem.

Fargen på råtassen Xishan er en slags sølvbrun og det gjør den et par hakk mer traust enn det vi finner på de argeste konkurrentene fra Asus og Alienware.

Det er heller ingen sinte vifte-griller eller lysende logoer som piffer opp inntrykket, bare imitert, børstet aluminium på skjermlokket.

Likevel har de brune flatene åpenbare fordeler. Fingermerker fester omtrent ikke og vi tipper det skal mye til før slitasje og riper blir synlige. Det er egenskaper som passer en «LAN-er» godt.

Kvalitetsfølelsen er bra, for den digre basen er greit avstivet og det er nesten bare området rundt det optiske drevet som gir noe etter ved litt hardhendt håndtering. Skjermen er dessuten godt beskyttet av et hardt og stivt skjermlokk.

Tastaturet er av flistypen og kommer med flate taster som har en litt ru overflate. Tastemotstanden og trykkpunktet er fast og basen under tastaturet har lite svikt.

Tastevandringen er litt kort, men med noe tilvenning vil nok de fleste finne seg til rette. Tastene er lavmælte i bruk. Det er ikke mulig å få dem med lys.

Pekeplaten er nedsenket i håndleddstøtten og har helt separate museknapper. Knappene er adskilt fra platen av en liten kant, så de er lette føle seg fram til.

SOLID: Xishans base er solid, og vi liker vi at rammen rundt skjermen er matt. Da slipper vi fingermerker når lokket åpnes. Dessuten kommer den uten forhåndsinstallerte maseprogrammer, og man kan også få den levert uten operativsystem.
SOLID: Xishans base er solid, og vi liker vi at rammen rundt skjermen er matt. Da slipper vi fingermerker når lokket åpnes. Dessuten kommer den uten forhåndsinstallerte maseprogrammer, og man kan også få den levert uten operativsystem. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

God og matt med Full HD

Spesifikasjoner

  • Prosessor: Intel Core i7 - 4700MQ
  • Grafikk: Intel HD Graphics 4600
  • Grafikk: NVIDIA GeForce GTX 765M
  • RAM: 12 GB
  • Lagring: 120 GB SSD + 750 GB/5400 opm
  • Skjerm: 17,3 tommer, TN, matt
  • Oppløsning: 1920*1200 piksler
  • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth
  • Ethernet: 1000 Mbps
  • Kamera: 2 megapiksler
  • OS: Valgfritt (Windows 8 PRO 64-bit på testmaskin)
  • Vekt: 3,2 kg

NB! Pris oppgitt uten OS.

Skjermen er en 17-tommer med TN-panel, matt front og full HD-oppløsning. Den ser ut til å være middels lyssterk, noe som betyr at den fint takler varierende lysforhold. Sort klarer den å gjengi som det, og kontrastnivået ser også ut til å være bra. Fargegjengivelsen virker god, og innsynsvinklene er bedre enn vi er vant til fra paneler av denne typen.

Onkyo har hatt en finger med i lyden, så det er ikke overraskende at de innebygde høyttalerne har en ganske god gjengivelse av spillyd, musikk og tale. Den har ikke basshøyttaler, så det mangler litt i de lavere frekvensene, men lyden gjengis uanstrengt og relativt godt oppløst. Den spiller også høyt uten å forvrenge lyden.

En splitter ny firekjerners Core i7 fra Haswell-generasjonen jobber sammen med en grafikkbrikke fra Nvidia.

De sørger for en ytelse som er et kraftmonster verdig. Xishan takler alt man måtte finne på å gi den av tunge oppgaver, og brikkedisken sørger for kjappe oppstartstider og lettbeint respons.

En snurredisk gir lagringsplassen man trenger for eksempel til videoredigering.

Grafikkbrikken tilhører øvre mellomklasse og stort sett klarer den å dra spill i full HD, men på de tyngste titlene må man ned i bildekvalitet.

SØLVBRUN: Designen er litt traust, men funksjonelt. Fingermerker synes omtrent ikke og vi tipper overflaten skjuler riper og merker godt.
SØLVBRUN: Designen er litt traust, men funksjonelt. Fingermerker synes omtrent ikke og vi tipper overflaten skjuler riper og merker godt. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Under lett bruk holder Xishan seg stort sett stille, men av og til finner viften på å dra på skikkelig, for like plutselig å roe ned. Det virker som om viften enten er av eller går for fullt. Når maskinen brukes tungt, går viften raskt opp hastighet og lydnivå, og der blir den værende til belastningen reduseres. Viftelyden er veldig hørbar, men det er ingen ulyder å spore, bare et jevnt sus. Likevel er den vesentlig mer høylytt enn blant annet Asus' G-serie. Men den blir aldri mer enn lunken, selv ved tung bruk.

Tilkoblinger er det bra med og vi teller totalt fire USB-porter, der to er i kjappeste utgave. En har dessuten eSATA. Alt er trukket godt vekk fra håndleddsstøtten og lydkontaktene sitter langt bak på venstre side.

Konklusjon

Xishan W370S er en meget potent maskin som gjør jobben både som kraftig skrivebordserstatter og spillmonster. Intels nyeste firekjerner, mye minne og en brikkedisk gjør at den tar tunge oppgaver på strak arm.

Spillytelsen er et hakk under den generelle ytelsen, men til denne prisen er den likevel meget god. Det største aberet er at viften høres godt når belastningen øker, og at den ved lett bruk har en tendens til å spinne opp og ned i tide og utide.

Men er man ikke var for viftelyd og bryr seg lite om design, får man en suveren maskin der man temmelig fritt kan velge innmat selv.

Les også:

TEST: Universal mobilholder fester på alle underlag

TEST: 5 supre 27 tommers PC-skjermer

TEST: Pinell GO - super reiseradio

10 nyttige Android-tips

Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Testresultatenen til Multicom Xishan W370S.
Testresultatenen til Multicom Xishan W370S.

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også