Dette er Apple Force Touch

Styreflaten på denne Mac-en er helt spesiell

Da Apple lanserte nye bærbare maskiner for et par uker siden, introduserte de noe som heter Force Touch. Vi har fått en Macbook Pro 13 til test og kan nå fortelle deg hvordan Force Touch fungerer.

Nye Macbook Pro 13 har en helt ny styreflate.
Nye Macbook Pro 13 har en helt ny styreflate. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Apple har lansert nye bærbare maskiner, og det er ikke bare USB-pluggen som er ny. Også styreflaten representerer noe helt nytt.

Styreflaten (også kalt touchpad) der du styrer musepekeren er helt essensiell på en bærbar PC. Styreflaten og museknappene er så mye i bruk at det er vanskelig å like en bærbar PC som man ikke liker styreflaten på.

For å forklare Apples nye Force Touch, er det enklest å tenke på hvordan en tradisjonell styreflate fungerer.

Her er nemlig styreflaten mer eller mindre bevegelig. Under styreflaten ligger det en eller to knapper, som man trykker ned når man trykker på styreflaten.

Siden knappene ofte er plassert på midten, er det ofte tyngre å utløse et klikk ved å trykke langt opp eller ut mot sidene av styreflaten.

NY TEKNOLOGI: Styreflaten ser prikk lik ut, men nyhetene er på undersiden der det ligger trykksensorer i hvert av hjørnene og en elektromagnet som gir feedback tilbake til fingertuppene.
NY TEKNOLOGI: Styreflaten ser prikk lik ut, men nyhetene er på undersiden der det ligger trykksensorer i hvert av hjørnene og en elektromagnet som gir feedback tilbake til fingertuppene. Foto: Produsent

Lurt til å tro det er en knapp

Force Touch er annerledes, for styreflaten er egentlig helt hard og ikke bevegelig i det hele tatt. Det merker man når maskinen er avslått - da er det umulig å utløse noe klikk.

Her er det nemlig ingen knapp under styreflaten. I stedet er det en sensor i styreflaten som kjenner at du trykker, så gir den feedback i form av en vibrasjon og lurer deg til å tro at du kjenner et klikk i fingertuppene.

Det føles egentlig ikke så veldig annerledes, men man merker jo fort at det er like lett å klikke hvor som helst på styreflaten.  Da vi sammenligner direkte med en eldre Macbook Pro, er det nettopp dette som er den store forskjellen i starten - man kan klikke hvor som helst, uten å måtte ta i hardere ute i hjørnene.

Man kan høre Force Touck-klikket også, men klikkelyden fra den gamle Mac-en er kanskje noe tydeligere.

Lette og harde klikk

Trykksensitiviteten brukes også til å skille mellom lette og harde klikk. Et lett klikk er et normalt klikk, men trykker man litt hardere kjennes det ut som om man trykker knappen dypere og at man kjenner et nytt klikk.

Disse harde klikkene kan da brukes til sekundærfunksjoner, men det er ikke det samme som et såkalt sekundærklikk (klikk med to fingre). Apple har selv tillagt enkelte funksjoner til dette harde klikket allerede, blant annet i Finder, Safari og QuickTime.

I Finder kan man for eksempel klikke hardt på en thumbnail av et bilde, hvorpå det spretter opp en forhåndsvisning (ikke programmet Forhåndsvisning). Klikk hardt på forhåndsvisningen igjen, og den forsvinner.

I Safari kan du bruke et hardt klikk på et ord i en tekst, hvorpå Safari vil åpne en rute hvor det vises en Wikipedia-artikkel eller et ordbok-oppslag av det aktuelle ordet.

I Quick Time brukes lett og hardt klikk på spoleknappen for å skille mellom rask og enda raskere spolehastigheter.

Også feedback

Under lanseringen fokuserte Apple på input-delen av Force Touch, men det viser seg også at den fungerer ved å gi deg feedback.

I siste oppdatering av iMovie vil man f.eks. få feedback i form av det som føles som et klikk idet man når begynnelsen eller slutten av et klipp når man trimmer klippet i tidslinjen.

Programmerere har nå fått et API (Aplication Programming Interface) til Force Touch slik at mulighetene kan implementeres i programvare til Mac OS X.

Hvilke måter dette kommer til å utnyttes på i programvare gjenstår naturligvis å se, men Apple sier at styreflaten skal kunne skille mellom alle typer trykk fra det et lett "tap" eller et klikk og helt ned til det hardeste trykk.

Opplagte funksjoner som kan komme er feedback idet ting smetter på plass når du drar elementer på plass i alt fra bildebehandlingsprogram og videoredigeringsprogram til filbehandlere. Andre ting er tegneprogrammer, og noen vil sikkert prøve å bruke Force Touch i kommende spilltitler.

Også i iPad og iPhone?

Etter noen timer med Force Touch er det lett å se fordelene med denne nye teknologien rent brukermessig. Men det har også en fordel rent konstruksjonsmessig siden en slik type styreflate tar mindre plass i maskinen.

Derfor vil det nok være med på å muliggjøre stadig tynnere bærbare maskiner, og vi ser ikke bort fra at også PC-produsentene vil ta i bruk tilsvarende teknologi på sine bærbare.

Dessuten har Apple tatt i bruk Force Touch på Apple Watch, og mangespekulerer derfor i om det på sikt kan dukke opp på iPad Air 3 og iPhone 6s eller iPhone 7 også.

Foreløpig finnes Force Touch på denne 13-tommerutgaven av Macbook Pro og på kommende Macbook. Vi regner med at Force Touch også vil komme på Macbook Air og 15-tommersutgaven av Macbook Pro når de skal oppfriskes med ny innmat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning