HTC One

Slik er HTCs nye superkamera

HTC har lansert sin nye toppmobil «One» med brask og bram. Mest oppmerksomhet har kameraet fått med bare 4 megapiksler.

LANSERING: HTCs CEO Peter Chou presenterte HTC One, selskapets nye toppmobil, tirsdag 19. februar.
LANSERING: HTCs CEO Peter Chou presenterte HTC One, selskapets nye toppmobil, tirsdag 19. februar. Foto: Lars Vidar Nordli
Publisert Oppdatert

HTC har lansert sin nye toppmobil «One». Dette er mobilen som skal konkurrere med Sony Xperia Z, og kommende Samsung Galaxy SIV.

Tradisjon tro snakket HTCs representanter svært lite om rene spesifikasjoner når de presenterte One.

Desto mer snakket de i svulstige ordlag om hvordan telefonen skal revolusjonere din mobilhverdag, og da spesielt HTC Sense 5 sin nye startskjerm kalt HTC BlinkFeed.

Kraftig nok

HTC lover også imponerende lyd med to foroverrettede høyttalere og Beat og BoomSound-teknologiene.

De rene spesifikasjonene ser uansett imponerende nok ut, selv om de ikke akkurat er revolusjonerende.

One har en 4,7 tommer skjerm med 1080p oppløsning, 4-kjerners Qualcomm Snapdragon 600 prosessor som kjører på 1,7 GHz, og 2 GB RAM.

TOPPMOBIL: HTC One er HTCs nye toppmobil.Kamerakroppen er frest ut av et enkelt stykke aluminium.
TOPPMOBIL: HTC One er HTCs nye toppmobil.Kamerakroppen er frest ut av et enkelt stykke aluminium. Foto: HTC

Revolusjonerende kamera

Det som fikk de fleste til å heve et øyebryn var kameraet. Under pressekonferansen skrøt HTC fælt av at man hadde større piklser i One sitt kamera, og dermed kunne fange opp til 300 ganger mer lys enn konkurrentene.

HTC kaller disse pikslene Ultrapiksler. Det ble imidlertid klart at disse større pikslene ikke kom på grunn av en større bildebrikke, men mindre oppløsning. Faktisk gir kameraet bilder på bare 4 megapiksler.

Kamerabransjen har lenge prøvd å banke budskapet om at megapiksler ikke er alt inn i forbrukerne, og nå prøver altså HTC på det samme.

Det er altså ikke snakk om sammenslåtte piksler slik som Nokia gjorde det med 808 PureView. Det er her snakk om en bildebrikke på 1/3 tomme med ca. 4 millioner fysiske piksler.

Fordeler og ulemper

Og HTC tar på ingen måte feil. Større piksler gir mange fordeler for en bildebrikke. Som sagt kan hver piksel da fange mer lys, hvilket betyr bedre ytelse i scener med dårlig lys. Det dynamiske omfanget skal også bli bedre.

Som med alt annet er det både fordeler og ulemper ved å redusere pikslene. Færre piksler betyr potensielt dårligere detaljoppløsning. Muligheten til å forstørre og å beskjære bildet blir også mindre.

I hvor stor grad HTC One vil lide under nevnte ulemper gjenstår å se til vi faktisk har fått testet mobilen og kameraet.

SMAL: For å gjøre HTC One så smal som mulig valgte HTC å ikke bruke en større bildebrikke i mobilen, men heller senke oppløsningen til fire megapiksler. One er 9,3 millimeter tykk.
SMAL: For å gjøre HTC One så smal som mulig valgte HTC å ikke bruke en større bildebrikke i mobilen, men heller senke oppløsningen til fire megapiksler. One er 9,3 millimeter tykk. Foto: HTC

Greier HTC å utnytte hver piksel godt nok er det ikke sikkert at den gir så mye dårligere detaljgjengivelse som konkurrentene med 8 og 13 megapikslers oppløsning.

I så fall har faktisk HTC levert et superkamera i One, for høy lysfølsomhet er noe de færreste kameramobiler takler spesielt godt.

Nye funksjoner

Men det er ikke bare rent fysisk at kameraet er forbedret. HTC har også fått plass til et par nye funksjoner.

En av disse kalles Zoe. Det er i bunn og grunn at kameraet tar opp en liten 3 sekunders filmsnutt samtidig som du tar bilde. Dermed blir det som et utvidet bilde. En funksjon som minner om Nikons «bevegelsesbilde».

En annen nyhet er at telefonen helt automatisk kan sette sammen en liten film av dine siste bilder og videoopptak. Dette er ikke engang noe du trenger å be telefonen å gjøre, men noe som skjer i galleriet i sanntid.

Vårt førsteinntrykk er at funksjonen gir svært imponerende autoredigerte kortfilmer, om enn litt intetsigende resultat. Vil du ha fram noe konkret må du nok fortsatt redigere selv.

HTC One skal være i salg i løpet av mars med en prislapp på ca. 5.200 kroner.

Les også:

Få tilbake startknappen i Windows 8

GAMMELT BUDSKAP: HTCs Scott Croyle hadde funnet fram et sitat fra 2007 for å overbevise tilhørerne om at HTC Ones 4 megapiksler ikke er for lite.
GAMMELT BUDSKAP: HTCs Scott Croyle hadde funnet fram et sitat fra 2007 for å overbevise tilhørerne om at HTC Ones 4 megapiksler ikke er for lite. Foto: Lars Vidar Nordli

Wimp får bedre lyd

Kamera med Android

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning