Dette er TV-fremtiden

Apple vil endre måten vi ser TV på med nye Apple TV.

ALLSIDIG: Nye Apple TV består av både en ny boks og en ny fjernkontroll. Fjernkontrollen har en berøringsflate og boksen støtter stemmestyring.
ALLSIDIG: Nye Apple TV består av både en ny boks og en ny fjernkontroll. Fjernkontrollen har en berøringsflate og boksen støtter stemmestyring. Foto: Apple
Publisert Oppdatert
APP STORE: Apple TV får sin egen App Store hvor du kan finne apper for både spill, TV og shopping.
APP STORE: Apple TV får sin egen App Store hvor du kan finne apper for både spill, TV og shopping. Foto: Apple

Mens TV-opplevelsen har stått på stedet hvil, har vi opplevd en revolusjon på andre flater, sier Tim Cook. 

- Vi har derfor en visjon, og den sier at framtiden til TV er apps.

- For å få til dette trenger vi kraftig maksinvare, et moderne OS, et nytt brukergrensesnitt, utviklerverktøy og app store.

Nye AppleTV er har derfor fått et operativsystem som Apple kaller for tvOS, som er basert på iOS. Som ventet vil også AppleTV ha støtte Siri, som er Apples talegjenkjenningsassisten, kjent fra iOS.

Touch og stemme

Fjernkontrollen er dermed helt sentral. Den kommuniserer med AppleTV via Bluetooth 4.0, og har en egen knapp for å aktivere Siri.

Under pressekonferansen ble Siri demonstrert med mange forskjellige scenarioer. Du kan søke etter en TV-serie med Siri, og resultater vil vises fra flere apper: iTunes, Netflix, Hulu, HBO og Showtime. Flere tjenestetilbydere vil også komme, lover Apple.

Nå er ikke alle disse tilgjengelig i Norge, og vi tviler på at de blir det innen nye Apple TV er ute i butikkene.

Du kan også be Siri om å bytte mellom apper, eller spørre hvem som siller i filmen. Resultatene vil listes opp nederst på skjermen mens filmen fortsetter. 

På samme måte kan du spørre om vær og sportsresultater, og informasjonen dukker opp nederst. Vil du ha mer info, swiper man opp på fjernkontrollen, og avspillingen pauses mens informasjonen vises.

Fjernkontrollen har nemlig en touch-flate på toppen. Dermed swiper du og klikker deg gjennom det nye brukergrensesnittet.

Spill

Fjernkontrollen brukes også som spillkontroller, og flere spill ble demonstrert under pressekonferansen.

Blant annet vil Guitar Hero komme til Apple TV, spill kan støtte multiplayer, og du kan spille mot andre på iPhone eller iPad.

Fjernkontrollen har til og med bevegelsessensorer slik at du kan bruke den i Wii-type spill hvor du for eksempel svinger et balltre ved å slå med med fjernkontrollen.

Ingen 4K

Mange har spekulert i om nye AppleTV vil ha 4K, men dette ble ikke nevnt med et ord. Derimot ble det lagt vekt på at skjermsparerne nå er video i full HD tatt opp ekslkusivt for Apple TV rundt om i verden, så dette er åpenbart ikke noe 4K-produkt.

SPILL: Apple TV blir også en egen spillplatform. Fjernkontrolleren har bevegelsessensorer så du kan bruke den på samme måte som en Nintendo Wii-kontroller.
SPILL: Apple TV blir også en egen spillplatform. Fjernkontrolleren har bevegelsessensorer så du kan bruke den på samme måte som en Nintendo Wii-kontroller. Foto: Apple

Avhengig av hvilken tid det er på dagen, vil skjermsparervideoer fra natt eller dag vises på skjermen.

Som sagt er fjernkontrollen koblet til med Bluetooth 4.0. Dette tillater lang batterilevetid, og du slipper å ha fri sikt til selve AppleTV. 3 måneder på en lading, er hva Apple lover for fjernkontrollen, og når den skal lades er det en Ligntning-kontakt på undersiden.

Fjernkontrollen skal forøvrig kunne konfigureres til å styre volumet på TV-en og skru av og på receiveren.

I tillegg kan du også shoppe direkte fra Apple TV. Apple viste også en demonstrasjon hvor man kunne se to baseball-kamper samtidig på delt skjerm, noe som nok er mer interessant for det amerikanske publikummet.

To varianter

Selve AppleTV har en 64-bits A8-prosessor og har både ethernet og trådløst 802.11ac-nettverk.

Nye AppleTV kommer i to varianter: en med 32 GB intern lagring og en med 64 GB lagring. Prisen blir henholdsvis 199 og 149 dollar, og den blir tilgjengelig i 80 land da den introduseres i oktober.

Mange har spekulert i om nye AppleTV vil fungere som et nav for HomeKit - Apples plattform for hjemmeautomasjon og smarthus-funksjoner. Dette ble imidlertid ikke nevnt med et ord under presentasjonen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning