Wow, oh shit, kult!
Kraftuttrykkene til de som prøver Samsungs VR-brille etterlater ingen tvil om at det er lett å la seg begeistre av den virtuelle virkeligheten. Vi har testet Samsung Gear VR for Samsung Galaxy S6.

Det mangler ikke på kraftuttrykk fra de som får prøve Gear VR, Samsungs system for å utforske den virtuelle virkeligheten ved hjelp av en mobil og en optisk brille.
Det er Samsungs egne toppmobiler, Galaxy S6 eller Galaxy S6 Edge, som brukes som skjerm.
Powered by Oculus
Galaxy Gear VR for S6 er utviklet av Samsung i samarbeid med Oculus, som står bak VR-systemet Oculus Rift. Oculus VR ble i mars I fjor kjøpt av Facebook for cirka 16 milliarder kroner.
Også Microsoft satser på VR i Windows 10, der en "VR-motor" er integrert i operativsystemet.
Oculus har også lagt ulike føringer på hvordan Samsung kan selge Gear VR. Blant annet får Samsung kun selge brillene via butikker der betjeningen har fått nødvendig opplæring. Blant annet kan enkelte oppleve svimmelhet og kvalme når man bruker VR-briller og aldersgrensen er satt til 13 år.
Ingen av våre forsøkskaniner eller vi selv opplevde imidlertid verken kvalme eller svimmelhet, men denne typen problemer er gjerne svært individuelt.
Ifølge Are S. Vindfallet i Making View, et selskap som blant annet har laget innhold til Gear VR, er det ofte personer som lett blir bilsyke som også reagerer på bruken av VR-briller.
Hva kan Gear VR brukes til?
Ifølge Øyvind Aasen i Samsung ser de spesielt for seg spill, film og 360 graders filmer og opplevelser som naturlige bruksområder for Gear VR.
På forrige versjon Gear VR (for Galaxy Note 4) fulgte det med en med en spillkontroll. Det gjør det ikke nå, så det må kjøpes i tillegg.
(Testen av Samsung Gear VR fortsetter under bildet)

Slik virker det
Gear VR består av selve VR-brillen og en mobil av typen Galaxy S6 eller Galaxy S6 Edge. Uten en av disse mobilene, så er Gear VR et verdiløst produkt.
Gear VR har en dokking for mobilen, som brukes som skjerm, og i tillegg optikk og reimer for å feste VR-brillen behagelig på hodet.
Når du kobler en Galaxy S6 til Gear VR for første gang, får du beskjed om å laste ned appen Oculus fra Google Play. Du må også opprette en brukerkonto (Oculus ID), som blant annet brukes når du skal laste ned og kjøpe apper til Gear VR.
Når telefonen igjen kobles til Gear VR starter Oculus-appen automatisk og du havner i hovedmenyen.
Her kan du laste ned apper, spill og 360 graders filmer. Mye er gratis, mens noe koster penger. Du kan også se på ditt eget innhold som er lastet ned til mobilen, som filmer og bilder.
Behagelig, men knotete
Gear VR er relativt behagelig å ha på hodet når man først har fått justert reimene. Vi synes likevel at det noen ganger var litt knotete å få borrelåsene til å sitte ordentlig. Vi opplevde også flere ganger at reimene løsnet i det vi skulle «montere» Gear VR på hodet.
Touch-styring
Når brillene er plassert på hodet må skarpheten til brillene justeres via et justeringshjul på toppen av Gear VR. Bruker du briller må disse tas av før du setter Gear VR på hodet. Vi erfarte at skarpheten kunne justeres ganske bra, selv om vi ikke synes det ble 100 prosent perfekt.
Selve styring av appen og innholdet du ser på skjermen skjer via et touchpanel og en returknapp på høyre side av Gear VR. Dette synes vi fungerte stort sett ganske bra, selv om vi synes touchpanelet var litt overfølsomt noen ganger.
VR-opplevelsen
Når alt er på plass og diverse apper, filmer og spill er lastet ned er det bare å la seg omfavne av den virtuelle virkeligheten. Førsteinntrykket er mektig og imponerende. Vi flyr over Island, henger over New Yorks skyskrapere og vi ser Avatar i vår egen tredimensjonale kinosal. Det er lett å la seg rive med.
Opplevelsen av å sitte i sin egen lille verden er mektig. Det kribler i magen når vi ser ned og vi lar oss imponere over utsikten vi har fra vårt virtuelle tårn.
De få spillene vi fikk testet var i grunn mer enn nok til å bli overbevist om at spill og VR hører sammen. Skytespill kommer til å bli skumlere og bilspill ser vi kan få en en realisme som en vanlig 2D-skjerm ikke kan by på.
Vi har latt Gear VR gå på rundgang både i redaksjonen og hjemme – og kraftuttrykkene sitter som regel ganske løst.
Navigasjonen via touchpanelet og tilbakeknappen er intuitivt og fungerer godt sammen med «musepekeren» man styrer ved å bevege hodet.
Vi hadde ikke en trådløs spillkontroller tilgjengelig i testperioden, så vi fikk ikke testet ut veldig mange spill.
(Testen av Samsung Gear VR fortsetter under bildet)

Det som ikke virker
Selv om det er mye som er bra med Galaxy Gear VR, kommer vi ikke utenom at VR-produkter fortsatt er i en tidlig fase. Oculus har fortsatt bare et utviklingsprodukt i salg – med unntak av Gear VR.
Skjermen – her i form av en Galaxy S6 – har også sine svakheter. For til tross for at skjermen på Galaxy S6 er supergod med en oppløsning på 2560 x 1440 punkter og 577 PPI (punkter per tomme), er det lett å se skjermens rutemønster når den sitter noen centimeter fra nesen. Skal VR-opplevelsen bli enda bedre, må skjermoppløsningen opp og rutemønsteret i skjermen må bort eller skjules bedre enn i dag. Skarpheten på brillen må også opp et hakk eller to.
Rent ytelsesmessig virker Galaxy S6 kraftig nok til å dra unna innholdet.
(Testen av Samsung Gear VR fortsetter under bildet)
