Microsoft med nye Windows 10-avsløringer

Dette blir sikkert ikke billig

Eller?

FREMTIDEN: Microsoft har presentert HoloLens, et par holografibriller som skal la deg se og styre digitale elementer i den virkelige verdenen.
FREMTIDEN: Microsoft har presentert HoloLens, et par holografibriller som skal la deg se og styre digitale elementer i den virkelige verdenen. Foto: FOTO: Microsoft
Publisert Oppdatert
WINDOWS-NYTT: Microsoft presenterte mange nye funksjoner i Windows 10.
WINDOWS-NYTT: Microsoft presenterte mange nye funksjoner i Windows 10. Foto: FOTO: Microsoft

Det var mange spekulasjoner rundt hva Microsoft ville presentere når de skulle holde sin Windows 10 presentasjon onsdag kveld. Og mye av det som hadde lekket ble da også behørig presentert.

Det var snakk om ny nettleser, integrert talestyring og streaming mellom PC og Xbox One.

Ingen hadde gjettet dette…

Den største nyheten hadde nemlig Microsoft gjemt unna helt til slutt. Hologrammer.

Ja du leste riktig. Microsoft har bygget en egen hologrammotor inn i Windows 10, og skal tillate deg å interaktere med digitale elementer hjemme i din egen stue.

Det er riktignok ikke fullt så futuristisk som det høres ut som. Du må nemlig ha på deg et par briller som Microsoft har døpt HoloLens.

Mer enn Oculus Rift

Det kan fort høres ut som Microsoft bare har kastet seg på VR-bølgen og laget en konkurrent til Oculus Rift eller Galaxy Gear VR, men dette er faktisk noe annet.

Microsoft HoloLens består nemlig av en gjennomsiktig skjerm slik at du kan se omgivelsene rundt deg.

Brillen har også innebygde kameraer slik at den også kan se og prosessere verden rundt deg. Faktisk har Microsoft utviklet en helt egen holografi-prosessor bare for dette formålet. I tillegg sitter også en vanlig prosessor og en grafikkbrikke i brillen.

Dermed kan HoloLens vise gjenstander på veggen din, på stuebordet eller flytende i lufta rundt deg. Slik kan du lage deg en stor skjerm på veggen for å se på Netflix, eller spille Minecraft direkte på stuebordet.

HER ER DE: HoloLens kan potensielt endre måten vi behandler data, bare de fungerer bra nok.
HER ER DE: HoloLens kan potensielt endre måten vi behandler data, bare de fungerer bra nok. Foto: FOTO: Microsoft

Den neste PC-en

Microsoft mer enn antydet at brillen kan ta over for PC og nettbrett. Hvorfor skal du trenge å sitte foran en skjerm når du kan skape så mange virtuelle skjermer rundt deg som du bare vil?

I motsetning VR-briller skal HoloLens også kunne brukes helt på egen hånd. Ingen kabler eller tilknytning til telefoner eller PC-er er nødvendig.

Andre som også bruker HoloLens kan interaktere med de samme digitale objektene som deg.

Her er en presentasjon av Microsoft HoloLens. HER!

3D-print

Microsoft hadde en praktisk demonstrasjon av et program de har kalt HoloStudio.

Med dette kan du skape 3D-objekter midt i løse lufta foran deg. Du kan sette sammen deler, forme dem, kopiere dem og farge dem. Deretter kan de skrives ut på en 3D-skriver om du har tilgang til det.

Hvis HoloLens fungerer så bra som Microsoft gir inntrykk av, så kan dette virkelig revolusjonere hvordan vi forholder oss til den digitale verdenen. Alt kommer selvsagt an på hvor bra og nøyaktig dette fungerer når det endelig blir tilgjengelig.

HoloLens skal visstnok bli tilgjengelig innenfor Windows 10-tidsrommet, som Microsoft uttrykte det. Om det betyr at brillen vil være tilgjengelig innen Windows 10 blir offisielt lansert, eller om at de bare kommer i løpet av Windows 10 sin levetid var litt uklart.

Vi håper selvsagt på det første. Pris ble heller ikke nevnt, men dette blir sikkert ikke billig.

Gratis Windows 10

MOBIL: Windows 10 kommer til mobil i februar. Endelig kan du bruke bakgrunnsbilder.
MOBIL: Windows 10 kommer til mobil i februar. Endelig kan du bruke bakgrunnsbilder. Foto: FOTO: Microsoft

Billig blir derimot Windows 10, faktisk helt gratis.

I alle fall om du har Windows 8.1 eller Windows 7 fra før av. Alle enheter som kjører en av disse Windows-versjonene får lov å installere Windows 10 gratis i løpet av det første året etter lansering.

Windows 10 ble også lansert for mobiltelefoner, og også her vil det komme en oppdatering til alle som har en Windows Phone 8.1 mobil i dag.

Mye nytt

Microsoft viste også fram mye annet snacks i forbindelse med Windows 10. Blant annet får Xbox One tilgang til universale apper, som skal kunne kjøre på alle Windows 10-enheter.

Word, Excel og PowerPoint vil komme som universale apps, og også en ny fotoapp, musikkapp og kartapp.

I tillegg kommer Microsofts stemmestyring til alle Windows 10-enheter. Denne er allerede tilgjengelig på enkelte Windows-mobiler i USA og Kina, men har nå lært seg syv nye språk.

Microsoft brukte mye tid på å demonstrere hvor lett og ledig du kunne snakke med denne digitale assistenten, men det gjenstår å se hvor bra det fungerer i den virkelige verdenen.

Kontorskjerm

Overraskende nok hadde Microsoft også et annet produkt opp i ermet. En 84 tommer stor berøringsfølsom skjerm.

Denne har fått navnet Microsoft Surface Hub og er ment for bedrifter. Skjermen kan fungere både som framviser, whiteboard og videokonferanser samtidig. Både høyttalere, mikrofoner og kameraer er innebygd.

Det er mulig å vise innhold fra Windows 10 PC-er, telefoner og nettbrett rett på skjermen, og interaktere med dem via skjermen.

Spillstreaming

Det var også forventet at Windows 10 skulle bli tettere integrert med Xbox One. Heller ikke her skuffet Microsoft. Det kommer nemlig multiplayerspill hvor Xbox-spillere kan spille mot Windows 10-spillere. Et av de første spillene ut er Fable Legends.

Det kommer også en streamingfunksjon hvor du kan streame et hvilket som helst Xbox One-spill til en hvilken som helst Windows 10 PC eller nettbrett. Dermed kan du spille Xbox One ute i hagen på nettbrettet ditt om du skulle ønske det.

KONTORSKJERM: Microsoft Surface Hub skal gjøre livet lettere for alle møtedeltagere.
KONTORSKJERM: Microsoft Surface Hub skal gjøre livet lettere for alle møtedeltagere. Foto: FOTO: Microsoft

Enda mer spennende blir det nok når HoloLens-spillene kommer. Hvem trenger Kinect, Move eller Wii når du kan stå å stirre Lara Croft rett i hvitøyet?

SPILL: Nå skal Xbox og PC kunne spille mot hverandre. Streaming fra Xbox One til Windows 10 blir også mulig.
SPILL: Nå skal Xbox og PC kunne spille mot hverandre. Streaming fra Xbox One til Windows 10 blir også mulig. Foto: FOTO: Microsoft
FAMILIEN: Microsoft vil at Windows 10 skal gi en helhetlig opplevelse uansett hvilken enhet du bruker.
FAMILIEN: Microsoft vil at Windows 10 skal gi en helhetlig opplevelse uansett hvilken enhet du bruker. Foto: FOTO: Microsoft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen