Samsung Galaxy Note 4

Kraftmobilen

Har du 6000 kroner til overs og ingen aversjoner mot store mobiler. Løp og kjøp Galaxy Note 4.

SKRIV I VEI: Galaxy Note 4 er utstyrt med en penn som du kan bruke for å ta notater, tegne eller redigere bilder og utklipp med.
SKRIV I VEI: Galaxy Note 4 er utstyrt med en penn som du kan bruke for å ta notater, tegne eller redigere bilder og utklipp med. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Skjerm

+ Design

+ Ytlse

+ Penn

+ Pulsmåler

- S Finder (søkefunksjonen) bør bli tetter integrert med apper/OS

Vi har latt oss overbevise. Igjen. Dette er faktisk fjerde gang vi «gir oss over» og gir Galaxy Note toppkarakteren vår. Ja, vi tar konklusjonen med en gang. Galaxy Note 4 er sammen med Sony Xperia Z3 den beste Android-mobilen akkurat nå.

Selv om Galaxy Note 4 har fått en skjerm på 5,7 tommer, så lar vi oss ikke skremme av det. For den svære skjermen er så tett pakket inn med relativt tynner rammer og, i forhold til iPhone 6 Plus, smale felter på topp og bunn. Samsungs avlange hjemknapp bidrar også til at Samsung kan lage en mobil med større skjerm enn iPhone 6 Plus, men som likevel er noe kortere. Galaxy Note 4 er riktignok litt bredere og litt tykkere, men den litt innsvingte formen gjør at vi ikke opplever Galaxy Note 4 som for stor.

Ok, den er litt stor i en trang bukselomme, men mange i målgruppen går nok med dressjakke eller så har man gjerne en PC-bag, ytterjakke eller sekk man kan putte den i. Verdt å merke seg er at Galaxy Note 4 faktisk er tynnere og smalere enn den første versjonen av Note som kom med 5,3 tommers skjerm i 2011.

Flott design

Byggekvaliteten på Galaxy Note 4 er nydelig. Den fasettslipte aluminiumsrammen er laget med litt innsving på «langsidene». Det gjør både at man får et godt grep på mobilen og knappene blir litt tilbaketrukket i forhold til hjørnene. Der iPhone 6 Plus, med sin runde og glatte form, føles som om den vil gli ut av hånden, så ligger Galaxy Note 4 fjellstøtt. Den noe ruglete baksiden i jukseskinn hjelper også til på grepet.

Nydelig skjerm

PARKERING: S Pen har fast parkeringsplass inne i telefonen.
PARKERING: S Pen har fast parkeringsplass inne i telefonen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
TREKLØVER: Ikke så lett å se hvem som har størst skjerm. Fra venstre Sony Xperia Z3 med 5,2 tommers skjerm, i midten Samsung Galaxy Note 4 med 5,7 tommers skjerm og til høyre iPhone 6 Plus med 5,5 tommers skjerm.
TREKLØVER: Ikke så lett å se hvem som har størst skjerm. Fra venstre Sony Xperia Z3 med 5,2 tommers skjerm, i midten Samsung Galaxy Note 4 med 5,7 tommers skjerm og til høyre iPhone 6 Plus med 5,5 tommers skjerm. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Den 5,7 tommer store OLED-skjermen på Galaxy Note 4 er nydelig. Den har langt høyere oppløsning og pikseltetthet enn iPhone 6 Plus. Oppløsningen på 2560 x 1440 punkter gir en pikseltetthet på 515 piksel per tomme (PPI), mens LCD-skjermen til iPhone 6 Plus har full HD-oppløsning og 401 PPI.

Side om side med iPhone 6 Plus ser vi tydelige forskjeller. Fargene på Galaxy Note 4 har mer metning uten at det blir for overdrevent og kontrastene er helt klart bedre. Dette gir seg utslag i ting som at himmelen er blåere og sort er svartere på Galaxy Note 4. Personlig er vi ikke i tvil om at skjermen på Galaxy Note 4 er den beste mobilskjermen på markedet akkurat nå.

Kraftig

Ytelsene til Galaxy Note 4 er jevnt over gode. Den legger seg litt over Xperia Z3 i mange av testene vi kjører, men vi ser at iPhone 6-duoen har langt bedre regnekapasitet - trolig på grunn av 64 bit-arkitekturen til Apples A8-prosessor. Samtidig ser vi at Galaxy Note 4 skårer bedre enn iPhone-duoen på Geekbench-testen. Vi er også godt fornøyd med batterilevetiden til Note 4. Her klarte mobilen hele 13 timer og 50 minutter med kontinuerlig videoavspilling med lysstyrken på skjermen på høyeste styrke. Det imponerer og vi må tilbake til vår test av Galaxy S5 for å finne noen som matcher dette.

Godt kamera

Kameraet på Galaxy Note 4 henger greit med. Vi skulle gjerne sett en dedikert utløserknapp, slik Sony Xperia Z3 har. Men kameraet tar helt greie bilder. Vi liker spesielt godt at autofokusen ser ut til å ha fått opp hastigheten og reagerer både responsivt og raskt på endringer. Det gjør det lettere å fange blinkskuddene man ofte jakter på. Fotoappen til Samsung har også mye å by på, som noen manuelle valg, muligheten for å filme med begge kameraene samtidig og i tillegg så finnes den en rekke scenevalg. Det vi savner er et par snedige videofunksjoner som tidsforløp og saktefilm som en del av «standardpakka» til fotoappen. Ekstra funksjonalitet kan riktignok lastes ned.

Pulsmåler

Galaxy Note 4 har som toppmobilen Samsung Galaxy S5 blitt utstyrt med en pulsmåler. Ved å holde fingeren over sensoren ved siden av blitsen på baksiden av mobilen, så måles pulsen din. Pulsmåleren kan også brukes når du tar selfies. Ved å holde over måleren vil kameraet ta et bilde når du slipper fingeren. Da slipper du uskarpe bilder fordi du må trykke på utløserknappen på skjermen.

Tynn, men god penn

Vi må også nevne pennen. Den har fått sin faste plass på undersiden av mobilen og gjør at man stor sett ikke glemmer den igjen slik man alltid gjør med «løse» penner. Det går også stort sett greit å notere med pennen. Overflaten på skjermen er gjort «tregere» på nye Note 4, slik at pennen får litt mer motstand, noe som gjør at skrivingen blir mer naturlig. Selv noterer vi helst med det digitale tastaturet, men i møter vil det fungere å notere stikkord rett på skjermen. Du kan bruke Samsungs notatapp eller laste ned Evernote. Som ekstrafunksjon er pennen et stort pluss.

LITE KANTER: Den svære skjermen på Note 4 dekker nesten hele overflaten. Den går nesten helt ut i kantene. Note 4 har heller ikke veldige store flater over og under skjermen.
LITE KANTER: Den svære skjermen på Note 4 dekker nesten hele overflaten. Den går nesten helt ut i kantene. Note 4 har heller ikke veldige store flater over og under skjermen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy Note 4

 • OS: Android 4.4.4
 • Skjerm: 5,7 tommer OLED (AMOLED)
 • Oppløsning: 2560 x 1440, 515 PPI
 • Prosessor: 2,7 GHz Quad Core
 • RAM: 3 GB
 • Intern lagring: 32 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 128 GB
 • Kamera: 16 MP
 • Frontkamera: 3,8 MP
 • 4G: Cat. 6, 300/50 Mbit/s
 • WiFi: 802.11 ac/a/n/b/g
 • Mål: 7,6 x 153,5 x 8,5 mm
 • Vekt: 176 gram
 • Annet: Pulsmåler, fingeravtrykksleser

Konklusjon

Galaxy Note 4 hadde taket på oss alt etter noen timers prøvekjøring. Nå, etter å ha brukt mobilen et par uker, så er vi fortsatt overbevist. Det meste stemmer. Her er god ytelse, god skjerm, flott design og flust med ekstrafunksjoner. Derfor blir det en ny toppkarakter til Galaxy Note 4.

Les også:

Test av Google Chromebox - stasjonær PC for under 2000 kroner

Så bra er Sonys kompakte nettbrett - Xperia Z3 Tablet Compact

10 smarte Galaxy-tips

KUNSTSKINN: Baksiden har beholdt kunstskinnet vi kjenner fra tidligere modeller.
KUNSTSKINN: Baksiden har beholdt kunstskinnet vi kjenner fra tidligere modeller. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning