Gjør dette og du vil elske Windows 8

Om du savner en ryddigere startskjerm eller vil se skrivebordet ved oppstart – her er noen tips til deg:

HAT: Det er mange som har lagt Windows 8 for hat, men med riktige innstillinger og bruk så fungerer Windows 8 på mange områder raskere og bedre enn Windows 7.
HAT: Det er mange som har lagt Windows 8 for hat, men med riktige innstillinger og bruk så fungerer Windows 8 på mange områder raskere og bedre enn Windows 7. Foto: Microsoft/HjemmePC
Publisert Oppdatert

Mange har reagert negativt på hvordan grensesnittet «Modern User Interface», også i starten kalt Metro, har fungert på tradisjonelle PC-er.

Grensesnittet er primært laget for fingerstyring (på nettbrett) og er ikke like effektiv med mus og tastatur. Men i Windows 8.1 er det kommet flere småfikser som til sammen gjør Modern UI mindre påtrengende og gjør at du i større grad vil operere i det mer velkjente skrivebordsmiljøet - og slipper til stadighet å bli kastet inn i Modern UI-grensesnittet. Her er her 5 tips til hvordan Windows 8 får mer «skriverbord» og mindre Modern UI.

Trenger du flere tips, så kan du også lese våre 10 tips til hvordan du jobber mer effektiv med Windows 8.

Klikk deg videre i saken ved å se på enkeltsaker i listen under, eller bruk piltastene på bildet øverst i saken.

Gjennomsiktig startskjerm

Ved å gjøre startskjermen (der alle appene er plassert) gjennomsiktig slik at skrivebordsbakgrunnen vises som bakgrunn, gjør skiftet fra skrivebordsmodus til startskjerm mindre voldsom. Slik gjør du det:

Høyreklikk på oppgavelinjen når du står i skrivebordsmodus. Velg «Egenskaper for oppgavelinje og navigasjon». I dialogboksen som dukker opp velger du fanen «Navigasjon». Her krysser du av for «Vis skrivebordsbakgrunnen min på startskjermen».

Bli stående i denne menyen, du trenger den til de kommende tipsene.

Visst du at det er enkelt å fjernstyre PC-en fra et nettbrett? Les hvordan her.

Gå rett til skrivebordet ved oppstart

Neste punkt er å krysse av for valget ett hakk opp: «Gå til skrivebordet i stedet for startskjermen når jeg logger på eller lukker alle apper på en skjerm».

Ved å krysse av på dette valget vil du alltid starte i skrivebordsmodus nå du logger på - på samme måte som i Windows 7. Du vil også gå til skrivebordet når du lukker alle apper på en skjerm.

Bli stående i den samme menyen - du trenger det til vårt neste tips.

Les også:

10 smarte tips til Dropbox

Ryddigere Startskjerm

Dette tipset vil du like om du synes Startskjermen er svær og vanskelig å finne fram i. I Windows 8.1 får du nemlig mulighet til å vise appene i en slags listevisning. Vil du bare se hvordan dette ser ut trykker du på pilen du finner under appene til venstre på Startskjermen. For å få tilbake standardvisningen trykker du bare på pilen igjen - som nå peker oppover.

Liker du den nye listevisningen, så huker du bare av (samme fane som de forregående tipsene) for «Vis Apper-visningen automatisk når jeg går til startskjermen».

Legg også merke til at skrivebordsprogrammene dine (vanlige Windows-programmer) er listet helt til høyre i denne listevisningen. Disse kan du flytte slik at de vises først (på venstre side). Det gjør det ennå enklere å finne programmer du vil åpne, selv om du primært bør bruke søkefunksjonen (Windows-tasten pluss skriv inn navnet på programmet - trykk Enter når riktig program er valgt).

Les også:

Test: LG G Pad 8.3 - et godt alternativ til iPad mini

Skru av perlene

Perlene - menyen som spretter inn fra høyre - kan være plagsom når du bruker mus og tastatur. For eksempel vil perlemenyen kunne sprette frem når du egentlig skal føre musen opp til høyre hjørne for å stenge av et program. Da vil du oppleve at perlemenyen spretter ut og «sparker krok» på operasjonen du var i ferd med å utføre. Du kan skru av denne funksjonen. I samme fane som de øvrige tipsene her, så huker du av funksjonen helt øverst i fanen «Vis perlene når jeg peker mot øvre høyre hjørne».

For å aktivere perlemenyen nå, så kan du trykke Windows-tasten + C eller føre musa helt ned i høyre hjørne. Har du touchskjerm kan du sveipe inn fra høyre for å få fram perlemenyen.

NB! Merk at om du bruker Windows 8 på flere maskiner og synkroniserer innstillinger via Skydrive, så oppdateres disse innstillingen på alle PC-er som er knyttet mot samme Microsoft-konto.

Les også:

Slik er iPad Air

Åpne i riktig program

Har du installert Outlook på din Windows 8 PC, har du nok alt rukket å irritere deg over at det er Mail-appen til Microsoft som åpner seg hver gang du skal svare eller sende en e-post.

Du kan endre hvilket program Windows 8 velger som standard. Åpne Perlemenyen (sveip inn fra høyre) og -> Innstillinger -> PC-innstillinger -> Søk og apper -> Standarder. Her velger du hvilken nettleser som skal være standard, program for e-post, musikkspiller, visningsprogram for bilder og mye mer. Du kan også velge standardprogram etter filtype.

NB! Disse innstillingene kan du også gjøre i Kontrollpanel -> Programmer -> Standardprogrammer.

Les også:

Slik er nye Mac OS X Maverick

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning