HP ZBook G3

Er dette den ultimate skrivebordserstatteren?

Men den vil koste flesk...

KRAFTIG: HP har sluppet fire nye skrivebordserstattere, men en av dem er en ultrabook.
KRAFTIG: HP har sluppet fire nye skrivebordserstattere, men en av dem er en ultrabook. Foto: HP
Publisert Oppdatert
Administrerende direktør Verner Hølleland i HP Norge (som nå er datterselskap av HP Inc.) kunne i dag vise frem nye laptop-er.
Administrerende direktør Verner Hølleland i HP Norge (som nå er datterselskap av HP Inc.) kunne i dag vise frem nye laptop-er. Foto: HP

1. november i år ble gode gamle Hewlett Packard, også kjent som HP, delt opp i to selskaper. De to nye selskapene er børsnoterte og uavhengige og har fått navnene Hewlett Packard Enterprise og  HP Inc. HP er altså ikke lengre Hewlett Packard, og omvendt.

Det er HP Inc. som beholder HP-logoen og som viderefører alt som har med PC og print å gjøre. Dermed også det selskapet som kommer til å rette seg mest mot vanlige forbrukere.

Super laptop

I dag var det likevel de med ekstreme behov som fikk sitt. HP lanserte nemlig Zbook Studio G3, en laptop med ekstreme egenskaper. Faktisk hevder HP dette er verdens første firekjerners workstation Ultrabook.

For ikke bare kjører den på Intel Cor eller Xeon-prosessorer, har plass til 32 GB RAM og to USB-C porter. Den er også veldig tynn og lett med en tykkelse på bare 18 mm og en vekt på ca. 2 kg.

I tillegg kan den utstyres med opp til 2 TB SSD lagring (to stk. 1 TB HP Z Turbo Drive G2).

Knuser MacBook

Det er spesifikasjoner som kan knuse både nye Microsoft Surface Book og Apple MacBook Pro, og denne kjempen fra Dell.

Vi fikk ikke sjansen til å prøve PC-en i praksis under dagens lansering, men fikk se og holde på den, og den er absolutt tynn og lekker, og gir et solid inntrykk.

Maskinen skal være tilgjengelig ut på nyåret. Norske priser blir antagelig ikke klare før i romjulen får vi vite av Hans Petter Espelid i HP Norge, men på HPs amrikanske side ligger den ute med en startpris på $1699.

Rent omregnet betyr det en pris på nesten 15.000 kroner, skjønt avgifter kommer i tillegg. Det er nok også den aller mest strippede versjonen.

Velg bort grafikken

ZBook G3 blir nemlig den første ZBook-serien hvor du kan velge bort dedikert grafikk og dermed gjøre maskinen litt billigere. Du kan velge mellom Intel HD graphics 530 eller Nvidia Quadro M1000M 2 GB GDDR5.

Vi merker oss for eksempel at forgjengeren ZBook G2 er å finne i norske nettbutikker, med priser som strekker seg fra 17.000 til 75.000(!) kroner.

HP lanserte også tre andre maskiner i Zbook-serien. ZBook 15u G3, Zbook 15 G3 og Zbook 17 G3. Disse er ikke like lette og tynne som ZBook Studio, men ZBook 15 og 17 kan spekkes enda hardere, blant annet med opp til 64 GB RAM og 3 eller 4 TB lagring.

Er du ute etter noe litt billigere finner du garantert en passende modell i vår testsamling av bærbare PC-er .

Proff skjerm

Interessant for de som driver med litt mer profesjonelle ting er at man kan få ZBook Studio med HPs DreamColor-skjerm. Den dekker både sRGB og AdobeRGB-fargerommet, noe både designere og fotografer nok vil sette pris på. 4K-oppløsningen er heller ikke å forakte.

HP ZBook 15u er en annen av modellene som ble lansert samtidig med ZBook Studio. Den kan konfigureres med 32 GB RAM og 1,5 TB lagring.
HP ZBook 15u er en annen av modellene som ble lansert samtidig med ZBook Studio. Den kan konfigureres med 32 GB RAM og 1,5 TB lagring. Foto: HP

DreamColor-skjermen vil etter som vi skjønner ikke være berøringsfølsom, så det skal være mulig å velge en vanlig full HD berøringsskjerm istedenfor.

Superrask lagring

I samme slangen lanserte HP også en superrask SSD i form av et PCI Express-kort, kalt HP Z Turbo Drive Quad Pro. Den skal i praksis greie å overføre hele 9 GB data hvert sekund. Det er ekstremt raskt, og ifølge HP ligger de nærmeste alternativene å vaker nede rundt 2 GB merket.

Den nye SSd-en kommer med 256 og 512 GB lagring, og er nok først og fremst beregnet på profesjonelt bruk hvor man må lagre store mengder ukomprimert video direkte fra kameraer.

Til sist slang HP også på en ny kjøleløsning, HP Z Cooler. Den baserer seg på vanlige tuber og kjøleribber, men med avionisert vann på innsiden av tubene. Når prosessoren blir varm vil dermed vannet fordampe og stige opp i tubene hvor det avkjøles og renner ned igjen.

HP hevder det skal gjøre kjøleløsningen opp til 25-30% mer stillegående enn konkurrerende løsninger.

HP Z Cooler er en ny kjøleløsning fra HP, og skal være mer effektiv og stillegående enn konkurrentene.
HP Z Cooler er en ny kjøleløsning fra HP, og skal være mer effektiv og stillegående enn konkurrentene. Foto: HP

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning