Apple Macbook 2015

Lekker, men ...

Hvem vil kjøpe Apples siste stykke ingeniørkunst? Det eneste vi er sikre på er at kjøperen ikke er spesielt prisbevisst.

FLOTT: Apple har laget en flott maskin med Apple Macbook.
FLOTT: Apple har laget en flott maskin med Apple Macbook. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert
TASTER: Meningen om det nye tastaturet på Apple Macbook 2015 er delte.
TASTER: Meningen om det nye tastaturet på Apple Macbook 2015 er delte. Foto: Produsent

Selv om Apple har tatt noen oppsiktsvekkende valg og fått en del pepper for Macbook, er det utvilsomt et imponerende stykke ingeniørkunst. Den er imponerende tynn, og selv om den er tynn og lett har den fremdeles et stivt og tilsynelatende solid chassis som oser av byggekvalitet.

Strømgjerrig

Maskinvaren er ikke voldsomt imponerende, bortsett fra at den er så strømgjerrig at Macbook ikke trenger vifter. Da er det andre deler av det tekniske som er mer imponerende, som måten Apple har designet batteriene, som består av flere tynne «flak» som er lagt oppå hverandre for å kunne utnytte all plassen i chassiset. Selve hovedkortet med prosessor, minne og lagring, skal visstnok utgjøre en veldig liten del av maskinen, og resten er disse batteriene.

Hvordan du behandler PC-batteriet kan du lære mer om her.

Force Touch

Imponerende er også den nye Force Touch-pekeplaten, som vi omtalte i forbindelse med testen av Macbook Pro 13-tommer. Den er nemlig ikke lenger bevegelig, men har trykksensorer som utløser en tilbakemelding i form av en vibrasjon når du legger press på den. Den nye museløsningen fungerer utrolig bra, og skal visstnok også spare plass innvendig i maskinen og være mer på å muliggjøre det tynne designet.

Andre tekniske finesser er tastene, som er bakbelyst, men nå har en LED-diode under hver tast. Dessuten er det sensorer som skrur lyset helt av i lyse omgivelser. Dette for å spare batteri.

BATTERI: På nye Apple Macbook er batteriet lagt i lag slik at man får mest mulig batteri inn i den tynne Macbook-kroppen.
BATTERI: På nye Apple Macbook er batteriet lagt i lag slik at man får mest mulig batteri inn i den tynne Macbook-kroppen. Foto: Produsent

Tilvenningstastatur

Tastaturet er helt nytt og har usedvanlig kort tastevandring. Vi sendte Macbooken rundt i miljøet på jobben, og fikk litt ymse tilbakemeldinger. Felles er nok at alle synes det var veldig uvant i starten, men at tilvenningen går relativt greit. En Macbook Pro-bruker dro fram at større taster, men mindre avstand mellom dem, mens en annen Macbook Pro-bruker syntes det var et problem med hotkeys og de nye piltastene.

Spesifikasjoner: Apple Macbook (2015)

 • Prosessor: Intel Core M – 5Y31
 • Grafikk: HD Graphics 5300
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Skjerm:
 • Oppløsning:
 • Trådløst: 802.11 ac, Bluetooth
 • Ethernet: Nei
 • Kamera: 480p
 • OS: OS X Mavericks
 • Vekt: 0,9 kg
TEST: Apple Macbook 2015 er ikke den kjappeste PC-en vi har testet.
TEST: Apple Macbook 2015 er ikke den kjappeste PC-en vi har testet. Foto: HjemmePC

Personlig ble jeg aldri vant til den korte tastevandringen, og savnet mellomrommet mellom tastene som Macbook har. Dermed ble det mer skrivefeil enn vanlig, og for meg ble ikke dette noen god skrivemaskin.

Alt er trådløst

Apple har tatt en dristig avgjørelse når de har utstyrt maskinen kun med to kontakter: USB-C og hodetelefon. USB-C er helt nytt, og det finnes lite periferiutstyr for dette ennå. Derfor er det adaptere som gjelder. Og disse adapterne tar Apple seg godt betalt for: USB-C til USB koster 179 kroner, og om du vil koble til både en ekstern skjerm, en USB-dings og lade samtidig, koster USB-C digital AV-multiportadapter hele 779 kroner!

Irriterende med adapter

I løpet av testperioden rakk jeg å bli kraftig irritert over å måtte bruke en adapter hver gang jeg skulle bruke en USB-minnepinne, men aller mest irriterende var det å måtte dra ut laderen for å bruke minnepinne. Greit nok at Apple gjerne vil bruke den nye USB-C-kontakten, men kunne de ikke i det minste ha laget to av dem?

Core M er helt klart laget for best mulig batteritid og minst mulig varmeutvikling – Mabook er derfor vifteløs. Den er ikke laget for rå ytelse. Core M fungerer fint med Mac OS X, men vi er ikke enig i Apples påstand om en kompromissløs opplevelse.

Ingen kjøper denne maskinen for å spille, men kanskje vil man sy sammen litt video i iMovie. Det er ingen fest, og en 13-tommers Macbook Pro til samme pris vil gjøre jobben enormt mye raskere. Macbook føles riktignok ikke treg til mer dagligdagse ting, mye takket være en lynrask PCI-basert SSD-løsning.

TYNN: Nye Macbook i 2015-versjon er syltynn. Macbook kommer i tre farger.
TYNN: Nye Macbook i 2015-versjon er syltynn. Macbook kommer i tre farger. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning