Frp: - Miljøpartiene er opptatt av symbolikk og pisk, vi vil gjøre noe som virker

Er en kraftig økning av bensinavgiften løsningen på klimaproblemet?

- Det blir vanskeligere og vanskeligere for selverklærte miljøpartier å kjempe mot privatbilismen etter hvert som utslippene reduseres, med mindre man er i mot selve bilen, uavhengig av motor, av ideologiske årsaker, sier Frps finanspolitiske talsmann.
Publisert

Det foregår for tiden en durabelig drakamp om fremtidige avgifter på bil og bilbruk, der meningene er svært delte om hva som fungerer og ikke.

SV har vært klare på at de ønsker å øke engangsavgiftene på vanlige biler ganske betydelig for å gjøre det enda mer attraktivt å kjøpe elbil. Altså at selve anskaffelsen skal bli dyrere.

Les også: Salget av elbiler stuper, noe annet ville være helt idioti

Venstre ønsker en kraftig økning på bensinavgiften - altså at bruken skal bli dyrere. Mens Miljøpartiet de Grønne vil heve bensinavgiften med fem kroner per liter - i tillegg til å gjøre det mindre attraktivt å kjøre bil generelt, inkludert elbil på landet.

Les også: SV mener Venstre bommer om bilavgifter

Mye tyder på at Venstre på kort sikt vil få viljen sin, ved at drivstoffavgiften skrus opp betydelig neste år - men at det kanskje kompenseres ved at årsavgiften avvikles.

- Symbolpolitikk

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Han Andreas Limi begynner nå å bli frustrert over politikken som flere av partiene ønsker å presse frem. Han mener regjeringens politikk har fungert etter hensikten.

- I motsetning til avgifts- og forbudspartiene, mener vi at en best kan fremme miljøvennlig teknologi ved å gjøre det attraktivt for folk å kjøpe det, ikke gjennom å gjøre det mest mulig trasig for folk å ikke velge det, sier Limi til Nettavisen/Side3.

Les også: Fire år før tiden har Norge nesten nådd «umulig» klimamål for biler

- Jeg ser på forslagene om å øke bensinavgiftene som mye symbolpolitikk. Forskningen til Transportøkonomisk Institutt (TØI) og andre viser at en økning av drivstoffavgiftene har relativt liten effekt på folks bruk. Det viser at folk ikke kjører rundt for moro skyld, men er helt avhengig av bilen for å få dagen til å gå opp. Resultatet av dyrere drivstoff er bare at det blir dyrere å gjøre noe du må gjøre, og at konkurransekraften til norsk transportbransje blir enda dårligere opp mot utenlandske aktører, sier Limi.

CO2-utslippet stuper

Han viser til at forbruk og CO2-utlsipp fra nye, moderne biler er langt lavere enn de eldre bilene.

- Det er viktig at avgiftssystemet gjøre ny teknologi tilgjengelig for folk flest. Ikke minst er de ladbare hybridene med på å redusere utslippene i byene, der folk kan kjøre utslippsfritt på de daglige korte turene, men samtidig gir fleksibilitet til en tur til hytta.

Test: Mercedes 350 GLCe 4M

- Og allerede neste år kommer det nye elbiler som får opp mot doblet sin rekkevidde mot det som er vanlig i dag, noe som gjør at du ikke trenger å kjøpe en Tesla for å kunne kjøre langt. Og så har du hydrogenbiler som en joker som kanskje kommer, sier han.

Han tror resultatet av dette er at bilparken i nær fremtid i stor grad blir lavutslipp eller helt utslippsfri.

Når utslippene er borte, hvorfor kjempe mot bilen?

- Bilen har kommet for å bli og vi i Fremskrittspartiet er overbevist om at folk flest kommer til å kjøre bil i fremtiden også. Det blir vanskeligere og vanskeligere for selverklærte miljøpartier å kjempe mot privatbilismen etter hvert som utslippene reduseres, med mindre man er i mot selve bilen, uavhengig av motor, av ideologiske årsaker, sier han.

Han mener politikerne nå må holde tunga rett i munnen.

- Vi er opptatt av realiteter, der vi bruker avgiftssystemet til å fremme ny teknologi - ikke bare gjøre det dyrere å gjøre noe vi uansett må gjøre, eller svekker konkurransen til norsk transportbransje, sier han.

- Men nå er det ikke lang tid til klimaforlikets freding av elbilene er historie, og samarbeidspartiene har plottet ut en kurs i fremtiden der elbilene skal betale mer. Bilavgiftene utgjør rundt 50 milliarder kroner i inntekter for staten i året, og nye tall viser at staten definitivt trenger pengene?

Sjokktall: Norge går med underskudd for første gang siden 90-tallet

- Det blir nok en gradvis endring der elbilene betaler for den faktiske veibruken, men de skal fortsatt ha gunstige avgifter. Men det er en politisk utfordring at en reduserer bilen som inntektskilde for staten.

- Uansett ser det ut til at at Venstre får viljen sin med dyrere drivstoff neste år, mot kanskje årsavgiftens endelik?

- Vi må se på totaliteten av avgiftene, og vi er ikke avvisende til å veksle rundt på noen avgifter. Årsavgiften er noe du betaler uansett hvor lite du bruker bilen, avslutter Limi.