Test: Mercedes 350 GLCe 4M

Når det billigste er det klart beste.

ALLROUNDER: Mercedes ladbare SUV er på mange måter alt for alle.
Publisert

Vi sparte ikke på lovordene da vi testet den nye generasjonen Mercedes GLC - arvtakeren til GLK - i vinter.

Les test: Mercedes GLC 220d

Det er rett og slett en oppsiktsvekkende god SUV gjort på ekte Mercedes-vis. Det eneste vi reelt sett hadde å utsette på bilen den gang, var noe så enkelt som at den kanskje var en anelse dyr når du begynte å velge fra den svært velfylte ekstrautstyrslisten.

Men nå har vi endelig kommet til varianten som faktisk kommer til å selges i Norge: Det er med en viss fryd vi kan si dette, for varianten som vil selges i bøtter og spann her på berget er toppmodellen: 350e med 320 hestekrefter.

At du kan koble til en kabel bak, gjør at avgiften på denne bilen syker med rundt 300.000 kroner.

Det skjer normalt sett aldri her på berget at en toppmotorisert utgave blir bestselger, men i en verden av ladbare hybrider blir dette faktisk realiteten med Mercedes' fantastiske SUV.

Denne modellen får over 300.000 kroner i avgiftsrabatt sammenlignet med den råeste konkurrenten fra BMW. Signert Siv Jensen og miljøbevegelsen.

Mer futt i elmotoren

Bilen er utstyrt med den samme 2-liters 211 hk-turbobensinmotoren som C350e, men siden GLC er tyngre og har drift på alle fire hjul er elmotoren - som er plassert mellom bensinmotor og girkasse - økt i effekt fra 82 til 116 hestekrefter.

Test: Mercedes C-klasse C350Te Plug-in-hybrid

Vi mener nok at C350e er noe daff i ren elmodus, men disse ekstra hestekreftene på elmotoren i GLC gjør at du nå kan kjøre relativt komfortabelt i ren eldrift.

Tråkker du derimot inn gassen, så fyrer bensinmotoren opp - samme hvor mye du har låst bilen i "E mode".

Kommer du deg litt bort fra hjemmet ditt, er elmotoren der for å gi deg effekt - ikke ren eldrift.

Mercedes mener du kan kjøre 34 km i ren elmodus med fulladet batteri. Dette er målt på samme urealistiske måte som på elbiler, og vår test viste at batteriet var tomt etter 21 km på litt kupert vei med 50-80 km/t i Oslo.

Test: BMW 3-serie 330e iDrive iPerformance

Kan du lade i begge ender i hverdagskjøring er dette en god start, men reelt må du nok regne med at bilens oppgitte blandede forbruk på 0,25 liter per mil er... Optimistisk.

Gir deg mer futt i praksis

Men elmotoren fungerer ikke bare til å drive bilen i ren eldrift, for hos Mercedes - og strengt tatt hos hos BMW, VW, Audi, Volvo og Porche - handler elmotoren mest om å gi mer effekt.

Elmotorer har det fine ved seg at kreftene er umiddelbart tilgjengelig, i motsetning til en forbrenningsmotor som trenger litt turtall, og kombinasjonen av begge deler gir deg det beste fra begge verdener.

Mercedes oppgir at disse to motorene har en maksimal kombinert ytelse på 320 hestekrefter. Dette tallet tror vi ærlig talt ikke stemmer, for du klarer neppe å hente ut nesten maksimal effekt fra elmotoren når bensinmotoren er på effekttoppen 5500 RPM; men har du strøm på batteriet er dette en ganske kvikk bil.

0-100 unnagjøres i teorien på 5,9 sekunder - 2,4 sekunder raskere enn GLC 220d, som koster over 40.000 kroner mer.

For å sette det litt i perspektiv: Den råeste BMW X3, xDrive35i med 306 hestekrefter, koster 310.000 kroner mer og er bare 0,3 sekunder raskere på 0-100.

Test: BMW X4 M40i

Kommer med en liten hake

Det er likevel ikke til å komme utenom at en ladbar hybrid ofte kommer med en liten hake: Bilen er utstyrt med et 8,8 kWh Li-ion-batteri (2 kWh større enn C350e) som medfører en del ekstra vekt - og det må plasseres et eller annet sted.

Totalt veier bilen 290 kg mer enn en tilsvarende bil uten elmotor/batteri - og bagasjerommet er ganske merkbare 155 liter mindre.

Bagasjerommet er hevet en del for å få plass til batteripakken - og så bør du gjerne ha med deg to ladekabler også.

Med 395 liter i bagasjerommet, har SUV-en et bagasjerom som bare så vidt er større enn det du finner i en helt vanlig Golf (380 liter).

Ellers er det utsøkt

Utover dette mener vi fortsatt at GLC har klassens definitivt beste interiør - selv om både Audi og BMW har et litt mer brukervennlig infotainmentsystem.

Mercedes 350GLCe 4M

Motor forbrenning: 4-sylindret turbobensin
Volum: 2,0/1991 ccm
Effekt: 211 HK v/5500 RPM
Dreiemoment: 350 Nm v/1200-4000 RPM
Elmotor: 116 HK, 340 Nm

Kombinert maksimal effekt: 320 hk

Batteri: 8,8 kWh li-ion
Girkasse: 7-trinns 7G-Tronic
Drift: Alle
Størrelse: 4656/1890/1639 mm
Egenvekt: 1950 kg
Bagasjeplass: 395/1445 liter
Hengerfeste: 2000 kg
Toppfart: 222 km/t
0-100: 5,9 sekunder
Forbruk: 0,25 l/mil
CO2: 59 g/km

Pris:
Modelltype:
559.900 kroner
Testbil: 823.200 kroner

Ekstrautstyr inkluderer AMG-pakker, panorama soltak, luftfjæring, online infotianment, tilhengerfeste, adaptive LED_lys, Burmester-lydanlegg, elektrisk bagasjeluke, komforseter mm.

Kjørekomforten med luftfjøring er totalt umatchet av konkurrentene, og det ikke oe stort savn at dette ikke lar seg kombinere med de aller skarpeste sportslige kjøreegenskapene.

Det er også fortsatt rikelig med plass i baksetene - og det ytre designet mener vi også står seg svært godt.

Og da sitter du igjen med en fenomenalt bra SUV, der du ofrer litt bagasjeplass for å få masse gratis krefter og mulighet til å kjøre på ren eldrift. Samt en langt lavere innstegspris.

Det er vanskelig å si noe annet enn at GLC 350e ikke bare er er den beste og mest fornuftige GLC-varianten, men trolig det beste valget om du skal ha en kompakt premium-SUV.

Det gode

  • Laveste pris og mest krefter
  • Svært komfortabel
  • Klassens beste interiør
  • Gode seter
  • Godt med bakseteplass
  • Kan unnagjøre mye hverdagskjøring på ren eldrift
  • En rikholdig ekstrautstyrsliste som gjør at du kan få "alt"

Det dårlige

  • Hybridsystemet trekker opp vekten
  • Ren elektrisk rekkevidde er noe knapp
  • Bagasjerommet er ikke veldig stort

Det grusomme

  • Ekstrautstyrsprisen er stiv