Fire år før tiden har Norge nesten nådd «umulig» klimamål for biler

CO2-utlsippet på nye biler har stupt mye raskere enn noen turte å håpe på.

CO2-utslippene fra nye biler har halvert seg på et tiår. Nå er tallene for første gang under 90 gram. Grønn linje indikerer målet i klimaforliket innen 2020.
Publisert

Da Stortinget vedtok Klimaforliket i 2012, var et av de mer ambisiøse målene at gjennomsnittlig CO2-utslipp fra nye personbiler innen 2020 skulle være 85 gram per kilometer.

På dette tidspunktet lå var realiteten 130 gram.

Les også: Skrekktallene som viser at Norges bilpolitikk har feilet

Måtte gjør det bedre enn resten av verden

Utover at kuttet var stort på relativt kort tid, var det mest oppsiktsvekkende at målet er 10 gram mer ambisiøst enn hva EU har vedtatt som sitt mål. Norge måtte dermed gjøre mer enn EU - og TØI var klar på at markedet ikke ville klare dette på egenhånd.

«Den markedsstyrte innfasingen av lavutslippsbiler og -teknologier, går med dagens insentivstruktur (progressivt CO2-ledd i engangsavgiften og særinsentiver for elbiler som momsfritak, bruk av kollektivfelt, utbygging av ladestasjoner mm.) for sakte til at 85-grams målet kan nås.»

TØI var i 2013 ikke spesielt optimistiske til 85-gramsmålet uten spesielle tiltak. Legg merke til fremskrivningen (svart kurve) frem til 2020.

I sin rapport slo de fast at målet ikke ville kunne nåes, om ikke el- og/eller ladbare hybrider vant frem.

Praktisk talt i mål

Nå viser nye tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) at Norge nesten har oppnådd klimamålet - nesten fire år før tiden.

Aldri før har CO2-utslippene for en måned duppet under 90 gram/km.

I mars kunne en for første gang konkludere med at gjennomsnittsutslippet på nye biler registrert i landet var på under 90 gram per kilometer - solid under EUs 2020-mål, og kun tre gram unna klimaforliket.

Unormalt elbilsalg er ikke årsaken

Det mest interessante med nettopp disse tallene, er at den kraftige nedgangen ikke skyldes et ekstremt stort antall nye elbiler på markedet som blir levert samtidig. Ifølge OFV ble det faktisk registrert 23 prosent færre elbiler enn i mars 2015.

Hovedårsaken til den kraftige nedgangen er en eksplosjon i salget av ladbare hybrider.

- Blant personbilene med hybriddrift var 2051 ladbare hybrider. I mars 2015 var 361 av personbilene med hybriddrift ladbare, melder OFV.

Mitisubishi Outlander er den klart mest solgte ladbare hybridbilen i Norge, men også Golf GTE, Passat GTE, Audi A3 e-tron og BMW i3 selger godt.

Rekkevidderevolusjonen kommer i tillegg

88 gram CO2 er fortsatt ikke helt i mål, men ser en på utviklingen år for år, ligger alt til rette for at 2017 blir året hvor den magiske grensen blir nådd.

Gjennomsnittlig CO2-utslipp på nye biler nærmer seg med stormskritt det vedtatt målet i Klimaforkliket på 85 gram innen 2020.

Både Nissan Leaf, BMW i3 og VW e-Golf er i ferd med å bli oppgradert til å få noe lenger rekkevidde enn tidligere.

Test: Er en harrytur med nye Leaf mulig uten å stoppe for å lade?

Det virkelige gjennombruddet vil derimot trolig komme når den nye generasjonen rimelige elbiler med 30-40 mils rekkevidde fases inn på markedet neste år.

Først ut blir den nye elbilen Opel Ampera-e, som trolig vil få en oppgitt rekkevidde i Norge på rundt 400 kilometer - og en pris rundt 300.000 kroner.

Tesla Model 3 har fått mye oppmerksomhet for sin lave pris og høye rekkevidde, men innen den blir tilgjengelig vil det være flere konkurrenter.

I 2018 kommer Tesla Model 3, og ryktene skal ha det til at en rekke andre produsenter da også vil ha konkurrenter klare. Dette vil trolig føre til at elbil vil bli et fullgodt alternativ for flertallet av bilbrukere.

Les også: Tesla lager 50.000 biler i året - 276.000 har bestilt ny modell

Fagsjef Hallstein Havåg i Bellona

- Fullverdig alternativ

Fagsjef Hallstein Havåg i Bellona er veldig fornøyd med utviklingen:

- Utviklingen går fort, og mye raskere enn mange hadde sett for seg, og jeg tror vi vil få en rekke kjente og nye bilmodeller som vil bli et fullverdig alternativ til "vanlige" biler inne kort tid, sier Havåg til Side3.

- Utviklingen er veldig positiv, og elbilene er det eneste klimapolitikktiltaket som har virket, sier han.

Han er likevel litt bekymret for at tallene er misvisende.

- Men en må huske på at dette er tall som er basert på typegodkjenningen, og vi i Bellona er opptatt av å kutte faktiske utslipp, ikke bare de teoretiske utslippene. Utslippet fra en forbrenningsbil er rundt 40 prosent høyere enn typegodkjenningen. I realiteten er vi dermed kanskje nærmere 120 gram enn 88 gram.

- Men utviklingen innenfor elbilene er fantastisk, og potensialet er enormt. Vi liker å ha biler som har kapasitet til at vi kan bruke de over alt uten rekkeviddeangst, og med de nye bilene vil elbilene vil bli et fullverdig alternativ for de aller fleste.

Les også: Bilselgere nekter å ta imot elbiler

Les også: - Jeg er sjokkert over forbruket!

Les også: - MDG-Berg, er du villig til å forsøke gulrot eller er du fastlåst i forbudsregimet?