Pirelli-kalenderen 2011

Verdens lekreste kalender

For mange er dekkprodusenten Pirelli mest kjent for sin kalender med lettkledde damer.

Publisert Oppdatert
HOLLYWOOD: Den amerikanske skuespillerinnen Julianne Moore (51) er med i 2011-utgaven.
HOLLYWOOD: Den amerikanske skuespillerinnen Julianne Moore (51) er med i 2011-utgaven. Foto: Karl Lagerfeld

Den tradisjonsrike Pirelli-kalenderen er kanskje den mest prestisjefylte og glamorøse av sitt slag. Siden starten i 1964 har den kommet ut nesten hvert år, og hver gang har en ny fotograf stått bak kameraet. Denne gangen er det en vi kjenner best fra røde løpere og klesdesign.

Eksklusiv

I 2011-utgaven er det nemlig motedesigneren Karl Lagerfeld som har trykket på utløseren. 77-åringen, som har merkene Karl Lagerfeld, Fendi og Chanel på merittlisten, har knipset en rekke frekke bilder du neppe først og fremst assosierer med bil og dekk.

Men det er kanskje heller ikke meningen.

Pirelli-kalenderen er kjent for å blande glamorøse motiver med naken kunst, og resultatet er lekkert. Noe av det som gjør kalenderen så eksklusiv, er at den ikke er i ordinært salg.

Den sendes kun ut til Pirellis kunder og et utvalg av VIP-kjendiser.

EKSTRA: Her ser du bildene fra fjorårets kalender.

Kjent og kjær relasjon

Pirelli Calendar 2011: Her ser du noen av kunstverkene du finner i 2011-utgaven av Pirellis legendariske kalender.
Pirelli Calendar 2011: Her ser du noen av kunstverkene du finner i 2011-utgaven av Pirellis legendariske kalender. Foto: Karl Lagerfeld

Koblingen mellom bilverdenen og lettkledde kvinner har tradisjonelt vært sterk, og Pirelli-kalenderen er kanskje det mest soleklare eksempelet på akkurat det. Det ligger voldsom prestisje i det å få kle av seg i denne kalenderen, og selv om utgivelsen ikke gir direkte profitt, gir den likevel gevinst, mener markedsdirektør Paal Tarjei Aasheim i reklamebyrået McCann.

- Pirelli-kalenderen er absolutt en form for reklame, og den internasjonale presseomtalen er enorm. Pirelli har klart å ta fatt i et litt harry og glamourmodell-aktig fenomen, og lagt til en kvalitetsdimensjon som forvandler dette til noe luksuriøst og uangripelig som anses som kunst.

Ikke bare kvinner

Kalenderen inneholder også bilder av nesten nakne menn, men det er bilder av vakre kvinner som dominerer.

OGSÅ MENN: Det er ikke bare kvinner som pryder Pirellis kalender. Denne karen er iført noe som overlater like lite til fantasien som et fingerbøl.
OGSÅ MENN: Det er ikke bare kvinner som pryder Pirellis kalender. Denne karen er iført noe som overlater like lite til fantasien som et fingerbøl. Foto: Karl Lagerfeld

- Hvorfor? Er vi menn så lite kompliserte at vi umiddelbart lagrer noe i underbevisstheten i det øyeblikket vi ser en bar hudflekk?

- Koblingen mellom lettkledde kvinner og biler er kulturelt betinget. I land hvor det å velge bil først og fremst er mannens oppgave, kan det kanskje fungere å utnytte menns interesse for kvinner i markedsføringen av biler. I Norge er imidlertid kvinner en minst like viktig målgruppe som menn, og da vil slike "billige triks" fort virke mot sin hensikt, mener Aasheim.

LES OGSÅ:

Så fort må du kjøre for å miste lappen

Slik reparerer du lakken billig

Stor test av sommerdekk

Pirelli Calendar 2011: Her ser du noen av kunstverkene du finner i 2011-utgaven av Pirellis legendariske kalender.
Pirelli Calendar 2011: Her ser du noen av kunstverkene du finner i 2011-utgaven av Pirellis legendariske kalender. Foto: Karl Lagerfeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning