Bensinprisene

Under 10 kroner literen!

Men de lave bensin- og dieselprisene kommer ikke til å vare, spår analytiker.

Bensinprisen har sunket i det siste, men vil det vare?
Bensinprisen har sunket i det siste, men vil det vare? Foto: Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Publisert Oppdatert

I dag, mandag, den tradisjonelt sett dyreste dagen å handle bensin på, er det mulig å fylle drivstoff for under ti kroner literen på mange stasjoner rundt om i landet.

Ifølge DinSide.nos prisliste for bensin og diesel, kan man fylle tanken med bensin til 9 kroner og 96 øre literen i Dale på Nord-Vestlandet, mens landets billigste diesel befinner seg i Bærum; hos Jet på Høvik koster dieselen nå 9 kroner og 88 øre per liter.

Grunnene til prisfallet på over 4 kroner literen er mange og sammensatte, men at prisen på råolje spiller inn er vel ingen hemmelighet. I sommer ble det satt nye prisrekorder på olje nesten hver eneste dag, og på det høyeste måtte man punge ut med nesten 145 dollar fatet for det sorte gullet. De siste månedene har derimot prisen falt drastisk, og nå koster oljen rundt 75 dollar fatet.

Les også:

Kjør smart - spar penger

Kjøp deg god samvittighet

Kraftig Miljø-Mercedes

Mot knalltøffe CO2-krav

Vil ikke spå markedet

Kommunikasjonssjef Kim Bye Bruun hos Shell vil ikke spå hvordan markedet vil utvikle seg i ukene som kommer, men han sier at de følger nøye med og justerer prisene i forhold til resten av markedet.

- Markedet er nervøst nå, så jeg tør ikke spå hvordan det utvikler seg. Men selv om oljeprisen fortsetter å falle, så er det ikke sikkert det samme vil skje med bensinprisen. De to tingene henger sammen, men ikke like tett som fok flest tror. Grunnen til at prisen har sunket nå, er at raffineriene har kommet seg på bena igjen etter orkanene som herjet i USA, og at de har presentert høyere lagertall enn forventet, sier han.

- Topper og bunner er for løgnere og idioter

Andre er mer direkte og pessimistiske. Blant disse finner vi oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus.

- Jeg pleier å si at de som spår topper og bunner i markedet er løgnere og idioter, men når det er sagt, tror jeg vi er veldig nær bunnen, sier han.

- Slik markedet er nå, så taper faktisk raffineriene penger på bensin, og det er ikke noe de kan fortsette med. Grunnen til at prisen har sunket såpass mye, er rett og slett at bensinmarkedet er svakt om dagen, spesielt i USA. Det amerikanske markedet står for en åttendedel av oljeproduktmarkedet, og nå er det mange distributører og bensinstasjoner som drøyer innkjøpene. Dermed faller etterspørselen, og prisen, forklarer Kjus.

Dollarkursen er viktig

Han mener også at oljeselskapene er nødt til å følge oljeprisen, om enn ikke direkte. Hvis man ser på månedsgjennomsnittet, så følger bensinprisen oljeprisen til en viss grad. Dermed er det en viss sjanse for at bensinprisen kan falle enda noen øre hvis oljeprisen fortsetter å falle, om ikke kronen svekkes enda mer i forhold til dollaren. Det er nemlig en viktig faktor, ettersom alle oljeprodukter blir kjøpt inn i dollar.

Siden toppen i sommer har den norske kronen svekket seg med 20 % i forhold til den amerikanske dollaren, noe som gjør at vi mister litt av prisfallet man kan se andre steder i verden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning