Avfetting, vask, lakkrens og polering av bil

Slik blir bilen sommerfin

Sommeren står for døren, og vi viser deg hvordan du får bilen sommerfin. Se video.

Publisert Oppdatert

Etter en lang vinter med mye snø og salt er det på tide å gjøre en vårrengjøring av bilen.

Vi tok kontakt med Anita Bjerke, markedssjefen hos Auto Care International AS, som vet det meste om å få bilen sommerfin.

- Det er høysesong for oss nå. I disse dager skal alle klargjøre bilen for sommeren, men det er vel så viktig å huske på dette til høsten igjen også, sier Bjerke.

Bjerke og Auto Care har laget en liste på åtte punkter i forhold til vårpuss av bilen:

1 Avfetting

For å fjerne vinterens rester av salt og smuss, bruk gjerne et avfettingsprodukt etter å ha spylt av løs smuss.

2 Utvendig vask

Det anbefales å benytte en shampo spesielt beregnet for bruk på bil. Tradisjonelle rengjøringsmidler for husholdningen kan være skadelige for lakken, da de ofte inneholder alkalier og salt som ikke er bra for lakken.

Spyl nedenfra og opp, bruk mye vann, husk hjulbuer/understell. Skyll svampen ofte under vask. Tørk over med pusseskinn eller andre liknende produkter for å unngå skjolder. Det finnes mange bilshampoer å velge blant.

3 Behov for lakkrens?

Er bilen passert to år, vil den helt klart ha behov for en grundig rens av lakken før påføring av ny voksbeskyttelse.

All lakk angripes av UV-stråler, sur nedbør, fugleskitt, nedfall fra trær osv. Denne type forurensning vil suksessivt bryte ned pigmentene i lakken og gi en matt, misfarget og det vi kaller for en oksidert overflate.

Voksbehandling av en oksidert lakk vil sjelden bli vellykket, men vil derimot gi et matt og gjerne skjoldete resultat. Kan sammenliknes med kvinner og bruk av make-up; man legger ikke "lag på lag" med make-up uten først å rense huden.

4 Plastdetaljer

Detaljer som pyntelister osv har gjerne også behov for en oppfriskning. Det kan også være lurt å behandle disse med et vinylprodukt før man setter i gang med voksbehandlingen.

Dette for å unngå lyse skjolder (rester av voks) på detaljene. All plast, vinyl og gummi tørker ut og får et falmet utseende. Behandle disse jevnlig med et vinyl produkt og de beholder sin opprinnelige farge og ser "nye" ut.

Det samme gjelder for alle plast/vinyl-detaljer innvendig i bilen, disse har behov for rengjøring og "smøring". Også her finnes det et hav av produkter med ulike påføringsmetoder å velge blant.

5 Voksbehandling

Det anbefales å voksbehandle bilen med en tradisjonell bilvoks minst to ganger pr år, gjerne vår og høst. Mange gjør det mer enn gjerne på våren, men har en tendens til å glemme behandlingen før vinteren tar til.

Høstpolering er faktisk viktigere enn vi tror, da en god vokshinne vil beskytte lakken mot salt og annen smuss bilen blir utsatt for vinterstid.

Vokshinnen gir lakken en langvarig beskyttelse mot oksidering og rustangrep. Den vil holde lakken blank og fin, samt gjøre bilvasken mye enklere fordi smuss ikke vil feste seg så godt til lakken.

Å voksbehandle en bil tar ikke så lang tid som folk tror, og det er vel verdt den tiden som investeres! Det finnes en rekke ulike voksprodukter å velge i på markedet, og gjerne i to ulike konsistenser - flytende og pasta.

Dagens pastavoks er ikke så hard å jobbe med som myten skal ha det til, samtidig som den flytende voksen etter hver har fått en utbedret kvalitet.

Dette gjør at resultatet på flytende og pasta voks nærmest er identisk så her blir det "smak og behag" som gjelder. Husk å unngå søl av voks på detaljer av plast/vinyl - eventuelt behandle disse med et vinyl produkt før voksing.

6 Felger

Her finnes det flere typer renseprodukter som lett sprayes på felgen, la virke en kort stund (følg bruksanvisning nøye!) og spyl av. Bearbeid gjerne med en felgbørste ved ekstra hardt sittende smuss.

Viktig at ikke produktet får tørke på felgen, og husk at om du har varme felger, er tørketiden kort!

7 Vinduer

Klar sikt ut av bilens vinduer er ekstremt viktig for sikkerheten når man kjører bil. Stort sett alle glassrengjøringsprodukter som finnes på markedet kan benyttes både utvendig og innvendig på vinduer og speil.

I tillegg finnes det produkter som tilsettes spylervæsken for å gi en bedre rengjøring av frontruten.

8 Interiør

Her finnes det ulike typer spesialprodukter for rengjøring av både tekstil og skinn. Disse produktene både rengjør og beskytter mot ny smuss, samt at produkter for skinn også tilfører skinnet ny fuktighet.

Relaterte saker:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning