GM 100 år, snart død?

Krisepakken som så ut til å skulle kunne redde den amerikanske bilindustrien ble torsdag kveld nedstemt i senatet. GM går tom for penger i løpet denne måneden.

Publisert Oppdatert

Det er ventet at børsene verden over stuper i dag, også Oslo børs. Årsaken er meldingen om at republikanerne i det amerikanske senatet i går kveld sørget for å torpedere krisepakken som tidligere på dagen så ut til å skulle kunne redde bilindustrien.

Konkurs i januar?

Og nå er det skikkelig krise i General Motors (GM). Verdens største bilprodusent med merker som bla. Cadillac, Opel, Saab, er antatt å gå tom for penger innen utløpet av året.

Også Chryslers økonomisjef medgir at likviditeten i selskapet er så svak at de vil ha problemer med å betale regningene sine i januar.

Thriller

Krisepakken på ca 100 milliarder kroner, som hadde kommet gjennom kongressen og hadde støtte av George Bush, var ifølge senator Bob Corker "tre ord fra enighet".

Alle involverte parter har jobbet under høytrykk for å finne en akseptabel avtale. Ifølge Corker skyldes bruddet visstnok at arbeidstakerorganisasjonen ikke var villig til å godta en nullstillingsfrist i løpet i 2009.

Ikke over enda

Ifølge kilder trenger GM og Chrysler alene umiddelbart å skaffe 11 milliarder dollar for å holde seg flytende etter årsskiftet. Og det ser mørkt ut.

Kommentatorer mener likevel at det fortsatt finnes teoretiske muligheter for at de amerikanske bilprodusentene kan reddes.

Blant annet skal Bush-administrasjon kunne ha belegg for å låne industrien penger fra den 700 milliarder dollar store pakken som allerede er godkjent som tiltak mot finanskrisen.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning