Bil og miljø

Forurenser mer enn en diger SUV

"Fido" verre enn en Land Cruiser

KLIMAVERSTING: Forskere ved Victoria-universitetet på New Zealand har funnet ut at en mellomstor hund påfører klimaet mer co2 enn en diger SUV. Foto: Chris Amaral
KLIMAVERSTING: Forskere ved Victoria-universitetet på New Zealand har funnet ut at en mellomstor hund påfører klimaet mer co2 enn en diger SUV. Foto: Chris Amaral
Publisert Oppdatert

To forskerne ved Victoria University på New Zealand har sluppet en studie som hevder at hunden påfører klimaet mer co2 enn en tørst SUV.

Forskerne Robert og Brenda Vale har kommet frem til det oppsiktsvekkende resulatet ved å regne ut hvor mye land som må dyrkes for å fôre en hund i ett år. De fant ut at en gjennomsnittlig mellomstor hund spiser 0,80 gram kjøtt og 156 gram korn i en 300 grams porsjon med tørrfôr. Et slikt inntak krever litt over 2000 kvadratmeter med jord å forsyne hvert år.

Forskerparet sammenlignet så hunden med deres egen Toyota Land Cruiser med 4,6 liters V8-er, en årlig kjørelengde på 10 000 kilometer og et energiforbruk omdannet til 15277 kilowatt timer. De fant ut at det tilsvarer litt over 1000 kvadratmeter jord, og dermed 50 prosent mindre co2-forbrenning enn hundens.

- Vi anbefaler ikke SUV, men synes det er interessant at den er blitt utpekt som en miljøfiende, mens kjæledyr har sluppet unna, uttaler forskerne til leftlanenews.com

Heller ikke katten, hamsteret eller gullfisken har sluppet unna forskerne søkelys. Katten påfører klimaet like mye karbondioksyd som en VW Golf, et hamster like mye som en flat-TV, mens gullfisken påfører klimaet like mye karbondioksyd som en mobiltelefon, ifølge Robert og Brenda Vale.

Forskerparet har nå utgitt en bok med den megetsigende tittelen"Time to Eat the Dog?"

Co2 (karbondioksid) er ifølge miljøstatus.no en livsnødvendig gass i atmosfæren som inngår i karbonkretsløpet. Men forbrenning av fossile brensler som kull, olje og gass har omdannet store mengder fossilt lagret karbon til Co2 og brakt det inn i kretsløpet. Konsekvensene er økt drivhuseffekt og fare for alvorlige klimaendringer.

Les også:

Quiz: Gjenkjenner du bilene fra siden?

Vanskelig å gjøre tryggere bruktbilkjøp enn dette

Dekkene på denne bilen koster 200 000 kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning