EU-kontroll

EU-kontrollen kan bli strengere

EU vil kontrollere eldre biler årlig, og innføre EU-kontroll for motorsykler, mopeder og lette tilhengere.

ÅRLIG KONTROLL: Forslaget vil medføre at personbiler som er mer enn seks år eller har kjørt lengre enn 160 000 kilometer, skal inn til årlig kontroll. Foto: Newspress
ÅRLIG KONTROLL: Forslaget vil medføre at personbiler som er mer enn seks år eller har kjørt lengre enn 160 000 kilometer, skal inn til årlig kontroll. Foto: Newspress
Publisert Oppdatert

EU har et nytt forslag til den såkalte trafikksikkerhetspakken ute på høring. Dersom forslaget vedtas, vil det føre til store endringer i EU-kontrollen.

Forslaget innebærer at også motorsykler, mopeder og lette tilhengere må gjennomføre periodisk kjøretøykontroll (EU-kontroll).

Personbiler som er mer enn seks år eller har kjørt lengre enn 160 000 kilometer, skal inn til årlig kontroll, ifølge forslaget.

I tillegg skal traktorer som kjører på vei - og som er konstruert for en hastighet på mer enn 40 km/t - bli omfattet av kontrollen. Begrunnelsen for å ta inn traktorer som kjører på vei er at de har et like stort skadepotensiale som lastebiler, ifølge Statens vegvesen.

Landbruksmaskiner som ikke er konstruert for hastigheter over 40 km/t vil uansett ikke bli omfattet av nye regler for EU-kontroll.

Kilometerjuks straffbart

EU vuderer også på å innføre obligatorisk avlesning og registrering av kilometerstanden i forbindelse med EU-kontrollen. Formålet er å bekjempe juks med kilometertelleren.

Hvis kilometerstanden fra forrige kontroll ikke er registrert elektronisk, krever forslaget at du som bileier fremlegger kontrollseddel fra siste kontroll som bevis på at kilometerstanden er avlest.

Det blir obligatorisk å sjekke om kilometertelleren virker og om den har vært gjenstand for manipulasjon. Forslaget krever også at juks med kilometerstand skal være straffbart.

Forslaget til strengere EU-kontroll er nå på høring i medlemslandene. Dette er en prosess som kan ta fra ett til tre år.

Når må jeg sjekke bilen?

I januar 2010 sluttet Statens vegvesen med å sende ut påminnelse om EU-kontroll. Det betyr at du selv må sørge for å vite når bilen din skal kontrolleres. Glemmer du det, kan bilen din bli avskiltet.

Når du skal ha EU-kontroll på bilen bestemmes ut fra siste siffer i kjennemerke og registreringsår. Du kan sjekke kontollfristen her

Det er i utgangspunktet vanskelig å få utsatt fristen for EU-kontroll, ifølge Vegvesenet.

Bileiere som av spesielle grunner ikke kan fremstille kjøretøyet for kontroll innen pålagt frist, kan imidlertid skriftlig søke Statens vegvesen i ditt distrikt om endret frist. Unntaksbestemmelsen tolkes strengt

Les også:

Vi har testet nye Mercedes A-klasse

Slik blir nye Ford Mondeo

700 nordmenn har bestilt denne bilen usett

Slik er nye VW Golf

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning