Bilferie-gadgets

Dingsene som gjør bilferien til en lek

Med disse enkle tipsene blir bilferien bedre.

LYDBØKER: Birk, Idun og Dina hører ofte på lydbok når de er på bilferie. Det er et av bilferieekspert Øyvind Jakobsens beste tips til underholdning i baksetet.
LYDBØKER: Birk, Idun og Dina hører ofte på lydbok når de er på bilferie. Det er et av bilferieekspert Øyvind Jakobsens beste tips til underholdning i baksetet. Foto: FOTO: Øyvind Jakobsen
Publisert Oppdatert

Tips til en vellykket bilferie med barn:

  • Planlegg turen - gjerne sammen med ungene! Sjekk i NAF Veibok om det er lekeland eller fornøyelsesparker eller andre attraksjoner som kan gi turen glede og innhold.
  • Hold humøret oppe. Bestem dere på forhånd for å ha det morsomt og hyggelig. Prat sammen - om de morsomme tingene.
  • Ta pauser, både korte og lange! Og ta med en ball eller et badmintonsett, for å ta ut litt energi.
  • Ta med eller kjøp godt med mat - som ungene liker! Frukt, grønnsaker og kanskje litt godteri.
  • Ha med spørrebøker - gjett på bilmerker og nasjonalitetsmerker.
  • Ta med yndlingsputer og bamser, eller en dyne som er god å lene seg mot.
  • Er det mulig, bytt plasser av og til. Det kan være gøy å sitte sammen med mamma eller pappa bak en stund.

Kilde: NAF

Tidligere spilte barna bilbingo eller talte skilt. I dagens teknosamfunn, er det greit å ha noen hjelpemidler i bakhånd for å beholde bilfreden.

Vi har spurt ekspertene om tips til en bedre bilferie både for foreldre og barn.

Øyvind Jakobsen er trebarnsfar og journalist i Vi Menn Bil Top Gear. Han har flere titalls lange bilturer bak seg, både i Norge og sydover i Europa. Han sier det aller første man bør tenke på er om barna er vant til å kjøre bil.

- Hvis de kjører lite bil ellers i året, kan man ikke forvente at ungene skal takle flere timer i strekk på sommeren - uavhengig av hvordan de blir aktivisert, advarer han.

Når det er sagt, pleier Jakobsen å bruke lydbøker på en MP3-spiller. Den store fordelen med dette formatet er at barna kan holde øynene på veien, og dermed unngå bilsyke.

Om barna ikke lett blir bilsyke, er filmer alltid en effektiv tidsdreper. Teknologimagasinet HjemmePC har ved flere anledninger testet DVD-spillere for montering i bil.

- Det er stor kvalitetsforskjeller på skjermene og sikkerheten. Sjekk spesielt at DVD-spilleren vil sitte godt fast ved harde oppbremsninger eller en kollisjon. En flyvende DVD-spiller er det siste du vil ha i bakhodet, sier redaktør Hallvard Lunde i HjemmePC.

En tydelig tendens i testene er at kvalitet koster. Bildekvalitet, festeanordninger og betjening er jevnt over bedre på de litt mer påkostede modellene.

Vi har plukket ut noen produkter som kan gjøre bilferien både enklere og triveligere i år.

Nextbase Click10, Pris: Ca. 2000 kr.

Denne DVD-spilleren ble best i test sist Hjemme PC testet DVD-spillere. Den store skjermen har god bildekvalitet, og festeanordningen er solid - men samtidig litt omstendelig. Click-systemet gjør det enkelt å fjerne spilleren fra bilen, og ledningen sitter i festet og ikke i selve spilleren.

iPad-holder, Pris: Ca. 700 kr.

BEST I TEST: Denne spilleren fra Nextbase er forholdsvis dyr, men du får det igjen i form av god kvalitet på innfesting og bilde.
BEST I TEST: Denne spilleren fra Nextbase er forholdsvis dyr, men du får det igjen i form av god kvalitet på innfesting og bilde.

Hvis du har en iPad, kan denne festeanordningen gjøre den om til en fullverdig filmfremviser i bilen. Den festes til nakkestøttene, og deretter kan man "klikke" iPaden på plass. Det gjør at det blir mer behagelig for barna å se film i baksetet, og øker samtidig sikkerheten ved en eventuell ulykke.

Dette begynner også å bli tilgjengelig som ekstrautstyr på nye biler. Den avbildede løsningen er fra BMW, og fungerer i praksis på samme måte.

Garmin nüLink 2390, Pris: Ca. 2000 kr.

Denne nye Garmin-enheten prøver å ta opp kampen mot smarttelefonenes inntog på GPS-markedet. I tillegg til å fungere glimrende som en ordinær GPS, har den noe Garmin kaller nüLink. Det er en dataforbindelse som blant annet gjør det mulig å laste ned bedre trafikkinfo enn tidligere og å bruke Google mens man er på veien. Spesielle bykart gjør at man også kan ta den med seg ut av bilen og navigere - uten å bruke dyr datatrafikk på telefonen.

NY TEKNOLOGI: En iPad-holder gjør at du kan bruke den som filmfremviser i baksetet. I tillegg kan den tas ut og brueks til spill.
NY TEKNOLOGI: En iPad-holder gjør at du kan bruke den som filmfremviser i baksetet. I tillegg kan den tas ut og brueks til spill.

Kjøleboks, Pris: 2490 kr.

Å ha noe kjølig å drikke er kritisk på lange bilturer. Det finnes en rekke produsenter og butikker som leverer kjølebokser til bruk i bil. Prisene varierer stort, og det samme gjør egenskapene. BilXtra har blant annet en boks som skal kjøle ned til 18 grader kaldere enn omgivelsene. Denne koster 399 kroner. Slike bokser finnes også som originalutstyr, og da er de gjerne tilpasset en spesiell modell med tanke på størrelse og plassering. En av produsentene som har en slik boks er Skoda, men som med alt originalutstyr er den forholdsvis dyr. De vil ha 2490 kroner for denne boksen.

Philips GoGear RaGa, Pris: 349 kr.

DATATRAFIKK: Garmins nye NüLink gjør at du kan bruke Google via GPS-enheten.
DATATRAFIKK: Garmins nye NüLink gjør at du kan bruke Google via GPS-enheten.

En MP3-spiller er genial på langturer. Det anbefales å bruke en versjon med skjerm, som denne fra Philips, fordi det er lettere å finne frem i biblioteket. Dette gjelder spesielt hvis man har lagt inn flere lydbøker på samme spiller. De aller billigste modellene uten skjerm tvinger deg til å memorere rekkefølgen på bøkene - noe som ikke alltid er like lett når man kjører hjemover på Autobahn etter en tre uker lang sommerferie.

Les også:

Så fort må du kjøre for å miste lappen

KALD DRIKKE: På lange turer er det kritisk med kald drikke. For å slippe mange unødvendige stopp kan du investere i en kjøleboks for bilbruk.
KALD DRIKKE: På lange turer er det kritisk med kald drikke. For å slippe mange unødvendige stopp kan du investere i en kjøleboks for bilbruk.

Førerprøven: Disse spørsmålene ryker du på

LYDBØKER: Ekspertens beste tips er lydbøker til barna. En billig MP3-spiller med skjerm gjør susen.
LYDBØKER: Ekspertens beste tips er lydbøker til barna. En billig MP3-spiller med skjerm gjør susen.

Vi har testet 570 biler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning