Navigasjon på smarttelefon

Google Maps kan ruinere deg

Forbered deg på gigantregning hvis du bruker Google Maps på navigasjon utenlands.

RUTA: Dette var ruta vi la opp. Ved å gå litt nærmere og scrolle gjennom den endte vi opp med å laste ned 10 MB.
RUTA: Dette var ruta vi la opp. Ved å gå litt nærmere og scrolle gjennom den endte vi opp med å laste ned 10 MB.
Sist oppdatert
KORTE RUTER: Selv korte ruter kan bli fryktelig dyrt i utlandet.
KORTE RUTER: Selv korte ruter kan bli fryktelig dyrt i utlandet.

Det er mange som har iPhone og andre smarttelefoner om dagen. Flere av disse har en innebygget karttjeneste og GPS. Det betyr at du i teorien kan bruke de som navigasjonsenheter. Problemet er bare at det blir fryktelig dyrt den gangen du gjør det i utlandet.

Vi foretok en uhøytidelig test av hvor mye data Google Maps laster ned. Det vi gjorde var å legge opp en fiktiv rute fra Berlin til Köln - tvers over Tyskland, med andre ord.

Denne ruten gikk vi så gjennom. Dette er en typisk måte å bruke disse kartene på. Man legger opp en rute for å se hvilke veier man skal kjøre, og legger så mobilen i lomma og kjører. Hele denne operasjonen tok cirka et halvt minutt over 3G-nettet.

Vi kom frem til at denne kartnedlastingen var på 10 megabyte. Og som mange vet, tar teleselskapene betalt per megabyte med data som går over mobilnettet. Netcom fakturerer 30 kroner per MB i Tyskland. Det vil altså si at den ruta vi la opp ville kostet 300 kroner. Ikke bare småpenger, med andre ord.

Hvor mye mobilen laster ned kommer an på hvor mye du forstørrer, og hvor mye du blar i kartene. Vil du ha et bilde som viser alle smågater - og bruker dette mens du kjører, vil mobilen laste ned mye mer. Med andre ord er ikke dette å anbefale.

Billigere løsninger

Netcom har også en slags fastprisløsning for de som har en såkalt Connect-abonnement, men den gjelder kun ved bruk av spesielle nettverk. Da koster det 300 kroner i døgnet for 100 MB, og 10 kroner per MB etter dette. Oversikten over hvilke nettverk som må brukes for å få denne løsningen finner du på Netcoms nettsider.

Telenor har standardisert prisene i EU, og gir deg 10 MB om dagen for 40 kroner. Etter dette koster hver megabyte 10 kroner. Dette gjelder riktignok bare om du ble kunde etter 17. juni i år, eller har gått inn og manuelt aktivert prisene på nettsidene deres. Denne prisen gjelder i hele EU/EØS-området, og er uavhengig av hvilken operatør du bruker. Har du ikke aktivert det nye systemet, er prisen 25 kroner per MB.

Telenor har ingen oversikt over hvor mange av kundene som har tatt i bruk den nye løsningen, men de som ikke har aktivert denne kan vente seg en saftig regning hvis de har tatt i bruk diverse karttjenester over 3G-nettet. Vi får opplyst at de skal få overført alle kundene sine til den nye løsningen i løpet av høsten.

Dedikerte navigasjonsprogrammer

BEDRE LØSNING: Et dedikert navigasjonsprogram laster ned kartene, og koster derfor ikke noe å bruke.
BEDRE LØSNING: Et dedikert navigasjonsprogram laster ned kartene, og koster derfor ikke noe å bruke. Foto: Geir Svardal

Det finnes likevel løsninger. Både iPhone og Android-telefoner har egne "butikker" i telefonen. Her kan du kjøpe dedikerte navigeringsprogrammer som laster ned kartene til telefonen din. Disse koster som regel godt under 500 kroner, og da er det ikke vanskelig å se at man fort sparer inn disse pengene.

Også Nokia har en navigasjonsløsning som følger med sine smarttelefoner. Denne er i tillegg gratis.

Du kan lese mer om de forskjellige alternativene her.

Per Aril Meling hos Telenor sier at de vil oppfordre folk til å ta i bruk slike løsninger i utlandet. Eventuelt kan man finne en kafé eller et hotell som har trådløs tilgang til internett.

- Vi er opptatt av å tjene penger på redelig vis. Det skaper unødvendig hodebry for både oss og kundene når de får store regninger etter databruk i utlandet, sier han.

Han tror også at prisene vil fortsette å synke etter hvert som data på mobilen blir mer og mer vanlig. Når og hvor mye prisene vil synke, vil han likevel ikke spekulere i.

At datatrafikken har økt de siste årene er det ingen tvil om. Smarttelefonene og sosiale nettverk har bidratt sterkt til dette. Fra juni i fjor til juni i år økte datatrafikken over mobilnettet med 52%. Det er likevel bare småtteri i forhold til økningen som har skjedd fra 2008 til i dag. Da er nemlig økningen på vanvittige 700 prosent.

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også