Årets beste bilnyheter

De ti beste bilene vi testet i 2013

Hvert år tester Klikk Motor ca. 100 bilmodeller på norske veier. Og noen imponerer mer enn andre. Vi har plukket ut de ti bilene som på ulike måter har gjort best inntrykk i løpet av 2013.

OUTSIDER: Honda Civic figurerer ikke høyt på salgsstatistikken, men er bra nok for en plass på vår topp ti liste.
OUTSIDER: Honda Civic figurerer ikke høyt på salgsstatistikken, men er bra nok for en plass på vår topp ti liste. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen
Publisert Oppdatert

Nordmenn er vanedyr når det gjelder bilkjøp. Ofte går de samme merkene og modellene igjen på bestselgerlistene år etter år. Trygge og som regel gode valg.

Men det er ikke alltid her du finner de beste bilkjøpene. Da testjournalistene i Klikk Motor satte seg ned og gikk gjennom de bilmodellene vi har kjørt test på her i Norge i 2013, var topp ti listen også spekket med outsidere.

Kanskje en inspirasjon til å tenke annerledes neste gang du skal kjøpe ny bil?

10. Range Rover TDV6

Helt siden den første Range Rover kom i 1970 er dette bilen alle andre luksus-SUV-er må måle seg mot. Og 4. generasjon Range Rover skuffer ikke; her er det klasseledende komfort, nydelig stil ut- og innvendig, gedigen plass og kraftig dieselmotor.

9. Honda Civic 1,6 i-DTEC

Den kompakte familiebilen Honda Civic kom med helt ny motor i 2013. Den kraftige og sparsomme dieselmotoren på 120 hk flyttet Civic inn blant våre absolutte favoritter i kompaktklassen. Den har blant annet det laveste testforbruket vi noensinne har målt (0,38 l/mil).

RANGE ROVER: Skal det være SUV i ypperste luksusklasse, er det ingen som kan måle seg.
RANGE ROVER: Skal det være SUV i ypperste luksusklasse, er det ingen som kan måle seg. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

8. Subaru Forester

Med den nye Forester-modellen, har Subaru for alvor tatt steget inn i SUV-klassen. Den nye Forester er rommeligere enn sine forgjengere, men har beholdt mange av fordelene: Permanent 4WD er den alene om i denne klassen og boksermotor sørger for lavt tyngdepunkt. Dermed har du en praktisk, robust og velkjørende norgesbil.

7. Citroën C4 Grand Picasso

Du skal se langt etter noe mer praktisk enn en flerbruksbil. Merkelig nok velger norske barnefamilier heller en SUV eller stasjonsvogn. Kanskje kan nye Citroën C4 Grand Picasso gjøre noe med det? Den ser moderne ut både inn- og utvendig, har glimrende plass og ypperlig komfort. De best utstyrte modellene kan fås med en omfangsrik sikkerhetspakke.

6. Kia Pro_Cee'd GT

SUBARU FORESTER: Robust, ujålete og endelig stor nok til å fighte med andre folke-SUV-er.
SUBARU FORESTER: Robust, ujålete og endelig stor nok til å fighte med andre folke-SUV-er. Foto: Handeland, Petter

Den koreanske bilprodusenten fortsetter å imponere. Vi liker Cee'd som fornuftig familiebil i kompaktklassen, og jammen klarer Kia å lage en kompetent GTI-bil ut av 3-dørs versjonen. Som vanlig er motoren hjertet i GTI-opplevelsen, og 1,6-liters bensinturbo på 204 hk innfrir alle forventninger. Det aller beste er prisen: Komplett utstyrt havner du rundt 400 000 kroner. Det er billig moro.

KIA PRO_CEED GT: Ekte GTI-følelse, nå også made in Korea.
KIA PRO_CEED GT: Ekte GTI-følelse, nå også made in Korea. Foto: FOTO: Petter Handeland

5. Mercedes E-klasse

For 2013 gjorde Mercedes-Benz en omfattende oppgradering av sin store familiebil. Vi har kjørt E-klasse i flere versjoner, men det beste kompromisset finner du nok i stasjonsvognversjonen med 170 hk dieselmotor. Super plass og totalkomfort er de beste egenskapene, og med AMG-sportspakke blir E-klasse i tillegg morsom å kjøre.

4. Lexus IS 300h

Den nye Lexus-sedanen er et spennende alternativ til BMW 3-serie sedan. Fortsatt er det komfort og luksusfølelse som er Lexus sterke punkt, men bilen virker sportsligere enn før.

MERCEDES E-KLASSE: Nå er ikke E-klasse bare fornuftig, men tøff og underholdene i tillegg.
MERCEDES E-KLASSE: Nå er ikke E-klasse bare fornuftig, men tøff og underholdene i tillegg. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

Den nye hybriddrivlinjen imponerer. Med til sammen 223 hk får du gode ytelser. Samtidig er vårt testforbruk på 0,52 l/mil det laveste vi har målt i denne klassen.

LEXUS-LUKSUS: Kvalitetsfaktoren er høy i IS 300h.
LEXUS-LUKSUS: Kvalitetsfaktoren er høy i IS 300h. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

3. Mazda3

Mazda herjer på bestselgerlisten med sin SUV-modell CX-5. Skal vi dømme etter egenskapene, har den nye kompaktklassebilen Mazda3 alle muligheter til å gjenskape suksessen.

I tillegg til at Mazda3 holder følge med de beste i klassen på plass, veiegenskaper og komfort har den et par trumfkort i ermet: For det første ser den utrolig bra ut. For det andre er den svært attraktivt priset.

LEXUS IS 300h: Den sportslige sedanmodellen har virkelig funnet formen. Hybridteknikken fungerer utmerket.
LEXUS IS 300h: Den sportslige sedanmodellen har virkelig funnet formen. Hybridteknikken fungerer utmerket.

Her får du komplett utstyrt bil med bra motor til ca. 265 000 kroner.

SKINN: Mazda3 er svært godt utstyrt.
SKINN: Mazda3 er svært godt utstyrt. Foto: FOTO: Petter Handeland

2. Tesla Model S

Det er sjelden en bil har vært forhåndsolgt og genierklært i samme grad som Tesla Model S. Dermed var forventningens bue spent til bristepunktet da vi kjørte vår første test av bilen i april.

Men Tesla Model S har innfridd, ikke bare da vi kjørte bilen på sommerføre, men også da vi nylig foretok en vintertest og prøvde Teslas hurtigladestasjoner. Vi liker spesielt godt at Tesla er et helt nytt merke og legger ned en solid merkestein på elbilfronten. Her har BMW, Mercedes og Audi fått noe å bryne seg på.

1. Skoda Octavia

MAZDA3: Den nye modellen er en lekker sak, med et coupéaktig utseende.
MAZDA3: Den nye modellen er en lekker sak, med et coupéaktig utseende. Foto: FOTO: Petter Handeland

Vi er ikke spesielt rause med å dele ut totalkarakter seks i våre biltester. Det er en utmerkelse som henger høyt, men sjelden har avgjørelsen kommet like kjapt og enstemmig som i tilfellet med Skoda Octavia stasjonsvogn.

MODERN TIMES: Den store betjeningsskjermen er en av snakkisene ved Tesla Model S.
MODERN TIMES: Den store betjeningsskjermen er en av snakkisene ved Tesla Model S. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

Plassmessig har bilen tatt et steg opp i forhold til forgjengeren. Nå kan den sammenlignes med mellomklassebiler som VW Passat og Toyota Avensis. Bilen kommer med en lang rekke moderne bensin- og dieselmotor til gunstige priser. Og best av alt: Du får en godt utstyrt versjon med 4WD uten å ruinere deg.

TESLA MODEL S: Den amerikanske elbilen innfrir forventningene. Nå spørs det hvem som tør hoppe etter Wirkola.
TESLA MODEL S: Den amerikanske elbilen innfrir forventningene. Nå spørs det hvem som tør hoppe etter Wirkola. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen
PLASS NOK: Den nye Skoda Octavia tar steget langt inn i familiebilens rekker.
PLASS NOK: Den nye Skoda Octavia tar steget langt inn i familiebilens rekker. Foto: FOTO: Petter Handeland
SKODA OCTAVIA: Konservativt utseende gir massevis av praktiske egenskaper.
SKODA OCTAVIA: Konservativt utseende gir massevis av praktiske egenskaper.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning