Bensinprisen

Billig drivstoff ut året

Oljeprisen kommer til å stige over nyttår, mener oljeanalytiker.

SNART DYRERE: Når trærne begynner å bli grønnere igjen, vil drivstoffprisene mest sannsynlig være høyere enn i dag.
SNART DYRERE: Når trærne begynner å bli grønnere igjen, vil drivstoffprisene mest sannsynlig være høyere enn i dag. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Den siste måneden har bensin- og dieselprisene stort sett holdt seg mellom ti og elleve kroner literen. Det kommer de til å gjøre ennå stund, men kommer det til å vare?

Oljeprisen skal opp 20 prosent

Nei, skal vi tro oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Nor Markets. Han tror oljeprisen kommer til å nå bunnen før nyttår, og at vi vil se en økning i januar:

- Oljeprisen vil nok styrke seg i januar, ja. Jeg regner med at vi vil se priser på rundt 60 dollar fatet, noe som er en sterk økning fra dagens 50.

Les også:

Dyrt å fylle feil

Bensinprisen betyr lite

Nå snur dieselbølgen

Men det er langt ifra sikkert at bensinprisen kommer til å stige særlig mye, ettersom bensinmarkedet fortsatt er svakt - spesielt i USA. Amerikanerne står for en åttendedel av det totale oljeproduktmarkedet, og den pågående finanskrisen har dermed stor effekt på etterspørselen etter bensin.

- Dieseletterspørselen er derimot liten på andre siden av Atlanteren, så det er her raffinørene tjener penger, kan Kjus fortelle.

Fyringsolje er tilnærmet det samme produktet som diesel, og blir vinteren kald, kan den økende etterspørselen påvirke pumpeprisen utover vinteren.

Fornøyd med dagens nivå

NAF-president Magne Revheim gikk for to måneder siden ut i media og sa at bensinprisen måtte ned. Da var råoljeprisen på rundt 70 dollar fatet, altså ganske mye høyere enn dagens pris. Likevel er NAF fornøyd med dagens priser:

- Ja, vi er ganske fornøyde med det nivået prisen er på i dag, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

- Vi erkjenner at det er andre faktorer enn oljeprisen som spiller inn på pumpeprisen, og vi vet heller ikke sikkert hvilke marginer bensinstasjonene har på drivstoff, fortsetter hun.

Men at bensinkjedene vil sette opp prisene så fort oljeprisen begynner å stige igjen, er hun rimelig sikker på.

Les også:

- Diesel er bedre for miljøet

Dyr bensin gir mindre båtbruk

Selv om drivstoffprisene ikke følger oljeprisen direkte, er det en sammenheng. Det kunne man blant annet se i sommer, da det ble notert prisrekorder både på bensin og råolje.

Den siste tiden har begge deler sunket kraftig, og oljeprisen er nå på rundt 50 dollar fatet. Bensinprisene har sunket noen kroner, og de veiledende prisene fra bensinselskapene ligger på rundt 11 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning